Ευτυχώς κάποιοι ενδιαφέρονται ακόμα για την ελευθερία της Κύπρου: Παγκύπρια κινητοποίηση που δυστυχώς δεν τράβηξε ιδιαίτερα τα φώτα της δημοσιότητας…

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης στα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Αιχμαλώτων Πολέμου του 1974 στην Αγλαντζιά. Δεξιά ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Γεώργιος. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Του ΑΛΕΚΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ

Τη Δευτέρα, 23 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε στη «Δημοσιογραφική Εστία» στη Λευκωσία, εκδήλωση-συζήτηση για το Κυπριακό και άλλα ζητήματα.

Επρόκειτο για παρουσίαση της διακήρυξης της Παγκύπριας Κινητοποίησης για την Ελευθερία της Κύπρου, που είχε δημοσιοποιηθεί συμβολικά την 20ή Ιουλίου, 49 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή.

Το γενικότερο πλαίσιο της εκδήλωσης αφορούσε την απόρριψη ενός νέου απαρτχάιντ και τον αγώνα για μια Ενιαία Κυπριακή Δημοκρατία, όπου θα επικρατούν η αδερφοσύνη, η ανοχή, η ισονομία και η πολιτεία, η ειρηνική συνύπαρξη, ο πλουραλισμός και το κοσμικό κράτος.

Για να πλαισιωθεί αυτή η φιλοσοφία, οι διοργανωτές επέλεξαν να τοποθετήσουν, σε περίοπτη θέση, τις φωτογραφίες τριών μεγάλων μορφών της παγκόσμιας ιστορίας: Τον Μαχάτμα Γκάντι, τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και τον Νέλσονα Μαντέλα, για τον οποίο έγιναν πολλές αναφορές από όσους τοποθετήθηκαν.

  • Κεντρικό σημείο των ομιλητών και του δρα Στέφανου Κωνσταντινίδη ο οποίος παρουσίασε τη διακήρυξη της Παγκύπριας Κινητοποίησης, ήταν ο αγώνας για απαγκίστρωση από τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία και κατ’ επέκταση ένα νέο απαρτχάιντ που θα επιβάλει τη διχοτόμηση, τον διαχωρισμό και θα προκαλέσει νέες συγκρούσεις στον τόπο μας.

Η εκδήλωση, παρόλο που δεν τράβηξε ιδιαίτερα τα φώτα της δημοσιότητας, δεν αποτέλεσε ένα συνηθισμένο μνημόσυνο της Κύπρου, μεταξύ Ελληνοκυπρίων στο πλαίσιο κάποιας επετείου.

Παρέμβαση, άλλωστε, πέραν του υπογράφοντος, του δρα Κωνσταντινίδη, της Ειρήνης Μάντολε, της Άρτεμις Ορφανού, του Ντίνου Τουμάζου και της Χαράς Σαββίδου Ιερίδου, έκαναν και τρεις άλλοι συμπατριώτες μας:

Ο Σενέρ Λεβέντ, ο Οζ Καραχάν και ο Αζίζ Σαχ. Τρεις άνθρωποι της Κύπρου οι οποίοι επίσης ασφυκτιούν κάτω από τη μπότα του τουρκικού φασισμού, του εποικισμού, της ισλαμοποίησης των κατεχομένων, της ομηρίας και τόλμησαν να το υπογραμμίσουν στις τοποθετήσεις τους, καλώντας, με τη σειρά τους, σε παγκύπρια κινητοποίηση για την ελευθερία.

Και οι τρεις, αναφέρθηκαν σε κοινό αγώνα εναντίον των εγκλημάτων της Τουρκίας και απελευθέρωση, πρώτα των υποταγμένων μυαλών, όπως είπε ο Οζ Καραχάν και ύστερα των εδαφών μας.

Η εκδήλωση, την οποία παρακολούθησαν γύρω στα 100 άτομα από όλη την Κύπρο, αποτελεί μια αρχή για αυτή την κινητοποίηση, όπως συμφώνησαν οι παρευρισκόμενοι, αλλά και μια σαφή απάντηση προς όσους ισχυρίζονται ότι η απόρριψη της ΔΔΟ είναι αποκλειστικότητα των κακών απορριπτικών, εθνικιστών Ελληνοκυπρίων.

Μια καλή απάντηση σε όσους ισχυρίζονται ότι η καταγγελία της δημιουργίας ενός νέου απαρτχάιντ είναι μειοψηφική άποψη και δεν πρέπει να απασχολεί το πολιτικό προσωπικό ή την ευρύτερη κοινωνία.

Η φλεγόμενη Μέση Ανατολή και το ανοικτό παλαιστινιακό ζήτημα, άλλωστε, είναι ένα τραγικό παράδειγμα επιβεβαίωσης ότι δεν πετυχαίνουν τα απαρτχάιντ στις μέρες μας, εκτός και αν αφανιστεί ο υπό κατοχή λαός.

Αυτό θέλουν όσοι δηλώνουν πρόθυμοι να συμβιβαστούν;

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι απέτυχαν να χειριστούν την κρίση στην Μέση Ανατολή: Φλέγεται η περιοχή, απαιτείται προσοχή, σωφροσύνη και ισορροπημένη πολιτική

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: