«Δεν υπάρχει Κυπριακό πρόβλημα» είναι (δήθεν) στη φαντασία μας! Το τουρκικό απαράδεκτο αφήγημα από τον Μπουλέντ Ετζεβίτ και τον Ραούφ Ντενκτάς μέχρι και σήμερα με τον μικρό “Σουλτάνο”…

Islamist President Recep Tayyip Erdoğan made a speech at the Closing Ceremony of the 4th Türkiye-Africa Business and Economic Forum at Istanbul Congress Center. Photo via Turkish Presidency




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, Λευκωσία

«Το Κυπριακό λύθηκε το 1974». Το έλεγε συχνά- πυκνά ο Πρωθυπουργός της εισβολής, Μπουλέντ Ετζεβίτ, το επαναλάμβανε συχνότερα και ο πάλαι ποτέ εγκάθετος της Άγκυρας, Ραούφ Ντενκτάς.

Κι αυτό δεν ήταν σύνθημα κενού περιεχομένου αλλά μια θέση, η οποία συνδέθηκε με τη διαχρονική στάση της κατοχικής πλευράς να χρησιμοποιεί τις διαδικασίες των (δικοινοτικών) διαπραγματεύσεων για να κερδίζει χρόνο και «πόντους».

Η κάθε επόμενη διαδικασία ξεκινούσε από την τελευταία υποχώρηση της ελληνοκυπριακής πλευράς και συνέχιζε με τις νέες αξιώσεις της Άγκυρας. Στόχος η επιβολή των αποτελεσμάτων της εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής.

  • Ο λεγόμενος πρέσβης της Τουρκίας στα κατεχόμενα, Μετίν Φεϊζίογλου, έσπευσε προχθές να υπενθυμίσει τη θέση αυτή ισχυριζόμενος ότι «στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα όπως το Κυπριακό.

Το Κυπριακό ζήτημα επιλύθηκε το 1974». Ο Φεϊζίογλου, άνθρωπος του Ερντογάν για ειδικές αποστολές, μιλώντας στο τουρκοκυπριακό «πρακτορείο Ειδήσεων», ανέπτυξε το τουρκικό διχοτομικό αφήγημα για την Κύπρο.

Σημειώνεται ότι ο Φεϊζίογλου, σε μια άλλη- παλαιότερη- συνέντευξή του στο πρακτορείο Ανατολού, ανέφερε για να δείξει την προσωπική του «σύνδεση» με το Κυπριακό, ότι η οικογένειά του έχει δεσμούς με την Κύπρο αφού ο παππούς του, Τουρχάν Φεϊζίογλου ήταν Αναπληρωτής Πρωθυπουργός Αρμόδιος για Κυπριακές Υποθέσεις.

Είπε ότι και ο ίδιος καθόταν πολλές φορές στο τραπέζι μαζί με τον παππού του και τον Ραούφ Ντενκτάς και εκεί είχε από μικρό παιδί την ευκαιρία να ακούει τις συνομιλίες των μεγάλων για την Κύπρο!

Ο Τούρκος αξιωματούχος, όπως είναι γνωστό, έχει σταλεί στα κατεχόμενα από τον Ερντογάν έχοντας ως ειδική αποστολή το άνοιγμα και η ανάπτυξη της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, θέμα με το οποίο ασχολήθηκε και ως πρόεδρος της Ένωσης Δικηγορικών Συλλόγων.

Τα όσα είπε στο τουρκοκυπριακό «πρακτορείο ειδήσεων», οι χαρακτηρισμοί που επιστράτευσε για «Ελληνοκύπριους ρατσιστές», οι προειδοποιήσεις ότι τίποτε δεν μπορεί να γίνει στην περιοχή, «αν η Δημοκρατία της Τουρκίας και η ‘’τδβκ’’, δηλαδή τα δύο τουρκικά κράτη στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν πουν ‘ΟΚ’. Εμείς είμαστε πλέον ο πλέι μέικερ σε αυτή την περιοχή», δεν αιφνιδιάζουν ποσώς. Είναι το γνωστό παραμύθι της κατοχικής δύναμης, που εκφράζει τα επεκτατικά σχέδια της κατοχικής Τουρκίας στην Κύπρο και την περιοχή.

Ο Τούρκος «πρέσβης» είπε πως δεν υπάρχει Κυπριακό πρόβλημα. Κι αυτό το είπε για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό ότι έχει επιλυθεί το 1974, διά της εισβολής και κατάληψης εδαφών.

Το Κυπριακό δεν έχει επιλυθεί. Γιατί είναι όλα όσα το προκαλούν και το διαιωνίζουν. Είναι οι στρατηγικές επιδιώξεις της κατοχικής Τουρκίας, των Βρετανών και όσων στοχεύουν μέσα από μια συμφωνία να πάρουν κομμάτι από την προίκα, τα στρατηγικά πλεονεκτήματα του νησιού.

  • Το Κυπριακό το συντηρεί διά της συνεχιζόμενης κατοχής η Τουρκία. Είναι το τουρκικό πρόβλημα της Κύπρου, γιατί δημιουργήθηκε μεν από τους Βρετανούς αλλά προκαλείται και συντηρείται διά της μη λύσης από την Τουρκία.

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι, από τον Μπουλεντ Ετζεβίτ και εντεύθεν λένε πως «το Κυπριακό λύθηκε το 1974», με την εισβολή και επιλύθηκε επί του εδάφους. Και το λένε γιατί θέλουν να μονιμοποιήσουν τα αποτελέσματα της εισβολής. Είτε διά συμφωνίας είτε διά της διαιώνισης της μη λύσης.

Η αναφορά του Τούρκου «πρέσβη» επαναφέρει  τους… ξεχασμένους Μπουλέντ Ετζεβίτ και Ραούφ Ντενκτάς. «Ξεχασμένοι» ως πρόσωπα της ιστορίας, ωστόσο είναι πρόδηλο ότι η πολιτική που εξέφραζαν παραμένει στην ημερησία διάταξη.

Είναι η επίσημη πολιτική, το λένε, το διαφημίζουν, το προβάλλουν αλλά η αφέλεια στην Κύπρο παραμένει παντιέρα των οπαδών της όποιας λύσης κι άλλων εθελοτυφλούντων.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Ο Ερντογάν έστειλε την μπάλα στη κερκίδα: Δεν φαίνεται να του βγαίνουν οι επιδιώξεις στη Μέση Ανατολή, η Κυπριακή Δημοκρατία και όχι η Τουρκία είναι η μόνη επιλογή

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: