Δεν είναι στην Πίζα αλλά στην Μπολόνια: Ο κεκλιμένος πύργος που αγάπησε ο Δάντης γέρνει πλέον πολύ και τον έκλεισαν για να ερευνηθεί η μοίρα του [photos, video]

FILE PHOTO: Οι δυο πύργοι – σήμα κατατεθέν της Μπολόνιας – εκ των οποίων ο ένας [Δ] γέρνει εδώ και αιώνες. Screenshot via YouTube@ Chasing the Moment/




Ο Δάντης ήταν τόσο μαγεμένος που έγραψε για αυτόν δύο φορές: Στη «Θεία Κωμωδία» και σε ένα άλλο σονέτο. Ο Κάρολος Ντίκενς εντυπωσιάστηκε από αυτόν όταν ταξίδευε στην Ιταλία. Και τώρα ο μεσαιωνικός πύργος Garisenda στη Μπολόνια γνωρίζει  μια δημοσιότητα διαφορετική, καθώς πυροδοτεί φόβους ότι μπορεί να καταρρεύσει.

Υπάρχουν οι δύο πύργοι της Μπολόνια, που από κοινού αποτελούν σύμβολο της πόλης. Βρίσκονται στη διασταύρωση των δρόμων που οδηγούν στις πέντε πύλες του παλαιού τείχους (mura dei torresotti).

Ο ένας πύργος ονομάζεται Asinelli (o μεγαλύτερος) και ο άλλος, αυτός που γέρνει, είναι ο Garisenda (ο μικρότερος). Τα ονόματά τους  προέρχονται από μεγάλες φεουδαρχικές οικογένειες στις οποίες αποδίδεται παραδοσιακά η κατασκευή τους και αποτελούσαν σύμβολα της δύναμής τους.

Οι δρόμοι γύρω από τον Garisenda –τον έναν από τους «δίδυμους πύργους» στο κέντρο της πόλης– έχουν σφραγιστεί καθώς οι επιστήμονες παρακολουθούν το μνημείο αναζητώντας ενδείξεις ότι πράγματι η κατασκευή ραγίζει και κινείται.

Ο Garisenda, ύψους  48 μέτρων  χτίστηκε τον 12ο αιώνα, όταν η Μπολόνια ήταν ένα μίνι Μανχάταν, με δεκάδες πύργους να υψώνονται προς τον ουρανό, ο καθένας από τους οποίους χτίστηκε από ντόπιες οικογένειες που προσπαθούσαν να κατασκευάσουν τον δικό τους ώστε να είναι ψηλότερος από τους άλλους.

Η εποχή που έχτιζαν διαρκώς πύργους στην Μπολόνια

Η κατασκευή των πύργων ήταν πολύ ακριβή, παρά τη χρήση των δουλοπάροικων . Το σχέδιο του πύργου ήταν τετράγωνο με θεμέλια βάθους μεταξύ πέντε και δέκα μέτρων, ενισχυμένη από στύλους σφυρηλατημένους στο έδαφος και καλυμμένους με βότσαλα και ασβέστη.

Η βάση του πύργου ήταν φτιαγμένη από μεγάλα τεμάχια σεληνίτη και το υπόλοιπο κτίριο ανυψώθηκε σταδιακά με λεπτότερους και ελαφρύτερους τοίχους όσο προχωρούσε η δομή, η κοιλότητα στη συνέχεια γέμισε με πέτρες και κονίαμα.

Οι οπές γενικά αφέθηκαν στον εξωτερικό τοίχο για να στηρίξουν τις σκαλωσιές και να επιτρέψουν μετέπειτα εναέριες κατασκευές, με βάση το ξύλο.

Η κατασκευή ενός πύργου ύψους 60 μέτρων, για παράδειγμα, απαιτούσε τουλάχιστον 3 έως 10 χρόνια εργασίας.

Γέρνει λίγο λιγότερο από την Πίζα

Ο πύργος Garisenda της Μπολόνιας γέρνει σε γωνία τεσσάρων μοιρών – έναντι της γωνίας πέντε μοιρών που άκαμπτα παρουσιάζει ο διάσημος Πύργος της Πίζας.

Ο πύργος της Μπολόνια είχε ήδη  γείρει στις αρχές του 14ου αιώνα όταν ο Δάντης έγραψε την  «Κόλαση», στην οποία περιγράφει τη ζάλη που προκαλεί η θέαση της κεκλιμένης, υψηλής πλευράς του   Garisenda.

  • Μια πλάκα στον πύργο σήμερα θυμίζει τον στίχο που είναι αφιερωμένος σε αυτόν.

Βρίσκεται δίπλα στο Asinelli που είναι διπλάσιος σε ύψος.

O αποκλεισμός της περιοχής και τα έργα

Ο δήμαρχος της πόλης Ματέο Λεπόρε αποφάσισε τον αποκλεισμό της περιοχής γύρω από τους πύργους το Σαββατοκύριακο μετά από συνάντηση με τον επιθεωρητή πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης και την επιτροπή επιστημόνων που παρακολουθεί το ζεύγος των πύργων από το 2018, προκειμένου να «διενεργήσει περαιτέρω παρακολούθηση και να εγκαταστήσει αισθητήρες… για να έχει οριστικές πληροφορίες ως προς την κατάσταση του Garisenda».

  • Γύρω από τον πύργο έχουν τοποθετηθεί ακουστικοί αισθητήρες για να παρακολουθούν τυχόν θόρυβο καταπόνησης ρωγμών ή τριγμών, ενώ έχει επίσης τοποθετηθεί ένα εκκρεμές για την παρακολούθηση της κίνησης.

Η πρόσβαση των επισκεπτών στον Asinelli έχει επίσης διακοπεί και ένα εκκρεμές θα εγκατασταθεί επίσης στον υψηλότερο πύργο.

Οι έρευνες θα συνεχιστούν για την υπόλοιπη εβδομάδα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ο πύργος κάνει κάτι άλλο εκτός από «ταλαντώσεις… όπως έκανε λίγο πολύ  από τότε που κατασκευάστηκε», είπε ο Λεπόρε, προσθέτοντας ότι όλοι οι πύργοι και οι ουρανοξύστες κινούνται μέχρις ενός ορίου.

Ο Λεπόρε πρόσθεσε πως ο πύργος «γέρνει για αρκετούς αιώνες και έχει αποτελέσει αντικείμενο διαφόρων επεμβάσεων για δεκαετίες».

Το συμβούλιο έχει ήδη αναθέσει σε μια εταιρεία να κάνει οποιαδήποτε εργασία χρειάζεται – μια εταιρεία που εργάστηκε στη γέφυρα Morandi της Γένοβας μετά την κατάρρευσή της. Θα συγκροτηθεί επίσης επιτροπή υπό την ηγεσία του συμβουλίου για το έργο αποκατάστασης.

  • Οι δρόμοι θα είναι αποκλεισμένοι μέχρι την Παρασκευή, αν και σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης , τα λεωφορεία ενδέχεται να μην επιτραπεί ποτέ ξανά να κυκλοφορήσουν γύρω από τους πύργους.

Στο μεταξύ, οι ντόπιοι συνεχίζουν την ζωή τους κανονικά.

«Δεν φοβόμαστε καθόλου», είπε μιλώντας στο CNN ο Φάμπιο Μπεργκονζίνι, ξεναγός στην πόλη. «Εμείς [οι Μπολονέζοι] ποτέ δεν αισθανθήκαμε ότι είναι πρόβλημα. «Η ασφάλεια είναι πάντα σημαντική και προφανώς πρέπει να διερευνηθεί, αλλά δεν πιστεύω πραγματικά ότι ο πύργος θα πέσει».

 Με πληροφορίες από CNN

«Το πιο περίεργο και χαρισματικό ελληνικό νησί»: Στο Top-50 των κορυφαίων προορισμών παγκοσμίως η Ικαρία σύμφωνα με τη λίστα του «Lonely Planet» [βίντεο]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: