Χιλιάδες Ρώσικες και Ιρανικές startup εταιρείες στην Τουρκία: Ξεπλένουν το χρήμα λόγω διεθνών κυρώσεων – Στους «επενδυτές» δίνουν υπηκοότητα και τουρκικά ονόματα

FILE PHOTO: Russian President Vladimir Putin, Iranian President Ebrahim Raisi and Turkish President Recep Tayyip Erdogan pose for a picture during a trilateral summit on Syria in Tehran, Iran, 19 July 2022. T EPA, SERGEI SAVOSTYANOV / KREMLIN POOL




Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, σημειώθηκε σημαντική άνοδος στην ίδρυση startup εταιρειών στην Τουρκία από Ρώσους και Ιρανούς υπηκόους, υπονοώντας έναν στρατηγικό ελιγμό από τη Μόσχα και την Τεχεράνη, δεδομένου ότι θεωρούν την τουρκική αγορά βιώσιμη οδό για την πλοήγηση και τον μετριασμό των περιορισμών που επιβάλλονται από τις δυτικές κυρώσεις.

Όπως καταγράφει ο Abdullah Bozkurt στο Nordic Monitor

Η αυξανόμενη παρουσία εταιρειών που υποστηρίζονται από ρωσικά και ιρανικά συμφέροντα στην Τουρκία, που προφανώς εγκρίθηκε από την κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει τη δυνατότητα να επιδεινώσει σημαντικά τις ήδη τεταμένες σχέσεις της Τουρκίας με τους δυτικούς συμμάχους και εταίρους της.

Στις 22 Σεπτεμβρίου, η Τουρκική Ένωση Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων Εμπορευμάτων (TOBB), ο μεγαλύτερος επιχειρηματικός όμιλος της χώρας, παρουσίασε τα τελευταία στοιχεία της, τα οποία έδειξαν ότι οι Ρώσοι πρωτοστάτησαν στην ίδρυση 592 νέων εταιρειών στην Τουρκία κατά την περίοδο από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους. Διαρθρωμένες κυρίως ως εταιρείες περιορισμένης ευθύνης, αυτά τα εγχειρήματα έχουν εκτοξεύσει τους Ρώσους στην κορυφή της λίστας των ξένων επενδυτών που δημιουργούν νέες επιχειρήσεις στην τουρκική αγορά.

Ακολουθώντας το προβάδισμα της Ρωσίας, οι Ιρανοί έχουν δημιουργήσει 515 νέες επιχειρήσεις στην Τουρκία κατά την ίδια περίοδο, με την πλειοψηφία να υιοθετεί τη δομή περιορισμένης εταιρείας.

Σε πλήρη αντίθεση, άτομα από τη Γερμανία – τον κορυφαίο εμπορικό εταίρο της Τουρκίας και το σπίτι περίπου 3 εκατομμυρίων Τούρκων ομογενών – ίδρυσαν μόλις 212 εταιρείες εντός του ίδιου χρονικού πλαισίου.

Το δηλωμένο κεφάλαιο των εταιρειών που ιδρύθηκαν από Ρώσους και Ιρανούς ήταν 646,6 εκατομμύρια TL για τους Ρώσους και 389 εκατομμύρια TL για τους Ιρανούς. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις κεφαλαίου ενδέχεται να μην παρέχουν πάντα ακριβή αναπαράσταση των πραγματικών εσόδων που δημιουργούνται από αυτές τις εταιρείες.

Συχνά, αντικατοπτρίζουν ελάχιστους αριθμούς που επιβάλλονται από κανονισμούς για τη διευκόλυνση της επίσημης εγγραφής, επιτρέποντας σε αυτές τις επιχειρήσεις να ανοίγουν τραπεζικούς λογαριασμούς και να συμμετέχουν σε επίσημες συναλλαγές με κρατικούς φορείς.

Η πλειονότητα των αλλοδαπών εταιρειών ταξινομήθηκαν στην κατηγορία του «μη εξειδικευμένου χονδρικού εμπορίου», υποδεικνύοντας την ίδρυσή τους με σκοπό την ενασχόληση με το χονδρικό εμπόριο σε μια ποικιλία προϊόντων.

Ταυτόχρονα με την αυξημένη εμπορική δέσμευση Ρώσων και Ιρανών στην Τουρκία, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έχει κλιμακώσει τις κυρώσεις στη στόχευση τουρκικών εταιρειών από πέρυσι.

Η επαυξημένη λίστα των τουρκικών εταιρειών και επιχειρηματιών που υπάγονται στις αμερικανικές κυρώσεις προέκυψε μετά από δημόσιες και διακριτικές προειδοποιήσεις που εξέδωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι προς τους Τούρκους ομολόγους τους και τους ηγέτες του ιδιωτικού τομέα.

Μια ανασκόπηση των στοιχείων του εμπορικού μητρώου που αφορούν σε τουρκικές εταιρείες που έχουν υποστεί κυρώσεις αποκαλύπτει μια ενδιαφέρουσα τάση: ένας αυξανόμενος αριθμός αλλοδαπών ατόμων υιοθετούν την τουρκική υπηκοότητα και αυτοπροσδιορίζονται ως Τούρκοι πολίτες αντί να αποκαλύπτουν τις χώρες καταγωγής τους.

Προφανώς, οι ξένοι έχουν αξιοποιήσει τους επιεικείς κανονισμούς της κυβέρνησης Ερντογάν σχετικά με την απόκτηση τουρκικής υπηκοότητας, συχνά μέσω επενδύσεων ή αγορών ακινήτων στην Τουρκία. Ορισμένοι έφτασαν στο σημείο να αλλάξουν τα ονόματά τους σε τουρκικά, πιθανώς ως προληπτικό μέτρο για να αποφύγουν τον έλεγχο κατά τη διάρκεια συναλλαγών με δυτικές εταιρείες ή κατά τη διάρκεια διεθνών ταξιδιών.

Όσον αφορά τον όγκο του εμπορίου μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, τα πιο πρόσφατα στοιχεία που αφορούν την περίοδο από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο υπογραμμίζουν μια σημαντική άνοδο στη συνολική επιχειρηματική δραστηριότητα.

Η Τουρκία ανέφερε εξαγωγές ύψους 6,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς τη Ρωσία, σημειώνοντας εντυπωσιακή άνοδο 83 τοις εκατό σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, η οποία ήταν 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Εν τω μεταξύ, οι εισαγωγές της Τουρκίας από τη Ρωσία παρουσίασαν μέτρια πτώση, από 32,1 δισεκατομμύρια δολάρια σε 28,4 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας μείωση 12%.

Έγινε προφανές ότι η Ρωσία αναζητούσε εναλλακτικές εμπορικές οδούς, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, για να διατηρήσει τις εμπορικές της σχέσεις μετά την επιβολή των δυτικών κυρώσεων που προέκυψαν από την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Οι εισαγωγές της Τουρκίας από τη Ρωσία σημείωσαν αξιοσημείωτη αύξηση, φθάνοντας τα 58,8 δισεκατομμύρια δολάρια περασμένο έτος από 28,9 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, σημειώνοντας ένα εκπληκτικό άλμα 104 τοις εκατό από έτος σε έτος. Παρατηρήθηκε επίσης μια ανάλογη άνοδος στις εξαγωγές της Τουρκίας στη Ρωσία.

Το 2022 η Τουρκία εξήγαγε αγαθά αξίας 9,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Ρωσία, μια σημαντική αύξηση από τα 5,8 δισεκατομμύρια δολάρια που καταγράφηκε το προηγούμενο έτος, σημειώνοντας αύξηση 60%.

Σε αντίθεση με τη Ρωσία, οι εξαγωγές της Τουρκίας προς το Ιράν παρέμειναν σχετικά σταθερές τα τελευταία πέντε χρόνια, κυμαίνοντας σταθερά μεταξύ 2 και 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.

Οι τουρκικές εισαγωγές από το Ιράν, ωστόσο, παρουσίασαν μεγαλύτερη αστάθεια, φτάνοντας στο ανώτατο όριο των 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2018 και στο χαμηλότερο επίπεδο των 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020. Το πιο πρόσφατο έτος, αυτές οι εισαγωγές ανέκαμψαν στα 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η μικρή κλίμακα του εμπορίου μεταξύ Τουρκίας και Ιράν έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον πολλαπλασιασμό των ιρανικών επιχειρήσεων στην Τουρκία. Πολλές από αυτές τις εταιρείες, που ιδρύθηκαν από πληρεξούσιους του καθεστώτος των μουλάδων στην Τουρκία, απασχολούν τρίτες χώρες ως μεσάζοντες για την εξαγωγή προϊόντων διπλής χρήσης που υπόκεινται σε κυρώσεις, εμποδίζοντας ουσιαστικά τις συναλλαγές τους.

Ως αποτέλεσμα, ο επίσημος όγκος του εμπορίου ενδέχεται να μην αντικατοπτρίζει με ακρίβεια το εύρος του διμερούς εμπορίου μεταξύ Άγκυρας και Τεχεράνης. Αυτές οι οντότητες χρησιμοποιούν συχνά χώρες όπως το Ιράκ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Αζερμπαϊτζάν και η Γεωργία ως ενδιάμεσα σημεία διέλευσης, διευκολύνοντας την ενδεχόμενη επανεξαγωγή τουρκικών εξαγωγικών αγαθών στο Ιράν.

Η έκταση της δέσμευσης και της προθυμίας της κυβέρνησης Ερντογάν να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της Ρωσίας και του Ιράν, ειδικά υπό το φως της κλιμάκωσης των εντάσεων με συμμάχους του ΝΑΤΟ όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, παραμένει αβέβαιη. Το δυτικό μπλοκ είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας και η κύρια πηγή επενδύσεων για την οικονομικά τεταμένη οικονομία της.

Ενώ ο Πρόεδρος Ερντογάν και οι επιχειρηματικοί του συνεργάτες μπορεί να οραματίζονται να αποκομίσουν σημαντικά κέρδη μέσω κυρώσεων υπό το πρόσχημα μιας «πράξης εξισορρόπησης» από την τουρκική κυβέρνηση, αυτή η πολιτική θα μπορούσε τελικά να ωθήσει την Τουρκία σε ταραγμένα νερά, οδηγώντας δυνητικά στην απομόνωσή της ως παρίας εντός της διεθνούς χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Τον Οκτώβριο του 2021 η Τουρκία προστέθηκε επίσημα στη λίστα των χωρών που υπόκεινται σε έντονο έλεγχο, που συνήθως αναφέρεται ως «γκρίζα λίστα», από την Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (FATF), τη διεθνή εποπτική αρχή για το ξέπλυμα χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Παρά ορισμένα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση Ερντογάν για την αντιμετώπιση των συστάσεων της FATF, η Τουρκία εξακολουθεί να παραμένει σε αυτήν την ταξινόμηση από σήμερα. Αυτή η κατάσταση της «γκρίζας λίστας» είχε ως αποτέλεσμα αυξημένα ασφάλιστρα κινδύνου για την Τουρκία, καθιστώντας την πιο δύσκολη και δαπανηρή για τη χώρα την εξασφάλιση ξένων δανείων.

Πηγή Nordic Monitor

Απαράδεκτα “αντίποινα” για το χτύπημα στην Άγκυρα: Αεροπορικές επιδρομές εναντίον Κούρδων ανταρτών, πανικόβλητη η κυβέρνηση του αυταρχικού Ερντογάν…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: