Μπήκαν τα ισραηλινά τανκς στη Γάζα: Ολονύκτιο αεροπορικό σφυροκόπημα σε επιλεγμένους στόχους – Ο πόλεμος μόλις άρχισε

epa10947890 Israeli tanks in the northern part of the Gaza Strip, 29 October 2023. EPA/HANNIBAL HANSCHKE




Περισσότερους από 600 στόχους χτύπησε το Ισραήλ στη Γάζα τις τελευταίες ώρες, ενώ σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο τα τανκς βρίσκονται στα περίχωρα της Γάζας.

Το Ισραήλ «προωθείται σταδιακά σύμφωνα με το σχέδιο» στην Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε κατά την καθημερινή τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει δεκάδες ενόπλους της Χαμάς την νύκτα, αλλά αρνήθηκε να επιβεβαιώσει την θέση των χερσαίων δυνάμεων του Ισραήλ, μετά την ανάρτηση φωτογραφιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνουν ισραηλινά άρματα μάχης να προωθούνται στην κεντρική οδική αρτηρία που διατρέχει την Λωρίδα της Γάζας από βορρά προς νότο.

Νωρίτερα, κάτοικοι της περιοχής δήλωσαν ότι ισραηλινά τανκς έχουν εισέλθει σε συνοικία στις παρυφές της πόλης της Γάζας και έχουν αποκλείσει την κεντρική οδική αρτηρία.

Τανκς έχουν φθάσει στις παρυφές της συνοικίας αλ-Ζεϊτούν, έχουν αποκλείσει την οδό Σαλαχεντίν και βάλλουν κατά κάθε οχήματος που κυκλοφορεί, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.

Στην 24η ημέρα του πολέμου, ισραηλινό ανακοινωθέν αναφέρει ότι σκοτώθηκαν 30 στελέχη της Χαμάς από ένα και μόνον πλήγμα.

Παράληλα, φουντώνει και το μέτωπο της Δυτικής Όχθης, με «πεδίο μάχης» την πόλη Τζενίν, καθώς ανακοινώθηκε ότι σκοτώθηκαν τρία μέλη της Χαμάς, μεταξύ αυτών και στέλεχος.

Σφοδρές χερσαίες μάχες, σύμφωνα με τη Χαμάς, συνεχίζονταν χθες Κυριακή στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ ο ισραηλινός στρατός έκανε λόγο για «δεκάδες» μαχητές του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος κατά τη διάρκεια της νύχτας στον θύλακα, όπου παράλληλα οι ακατάπαυστοι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν, εν μέσω πολιορκίας που κατά το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ενδέχεται να αποτελεί «έγκλημα».

Ανακοίνωση του Ισραηλινού στρατού αναφέρει ότι «η περιοχή του πανεπιστημίου Al Azhar» ήταν μεταξύ των σημείων που χτυπήθηκαν, αφού τα ισραηλινά στρατεύματα εντόπισαν «ένοπλους τρομοκράτες και έναν αντιαρματικό πύραυλο» που επρόκειτο να εκτοξευθεί.

Χτυπήθηκαν επίσης αποθήκες όπλων, «κρυψώνες», αντιαρματικές θέσεις και «συγκεντρώσεις στελεχών της Χαμάς», ανέφερε στο «Χ».

«Κατά τη διάρκεια της νύχτας, στρατιώτες των IDF στη Λωρίδα της Γάζας εντόπισαν ένοπλους τρομοκράτες και έναν αντιαρματικό πύραυλο που επρόκειτο να εκτοξευθεί, στην περιοχή του Πανεπιστημίου Azhar στη Λωρίδα της Γάζας, και κατηύθυναν εκεί ένα μαχητικό αεροσκάφος που χτύπησε τον στόχο», έγραψε.

«Ο ισραηλινός στρατός κατά τη διάρκεια της νύχτας επέκτεινε τις χερσαίες επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε συγκρούσεις με τρομοκράτες στη Λωρίδα της Γάζας, μαχητές του IDF εξουδετέρωσαν δεκάδες τρομοκράτες που είχαν οχυρωθεί στα κτίρια και προσπαθούσαν να επιτεθούν στα ισραηλινά στρατεύματα».

Σημειώνεται, ακόμη, ότι έγινε επίθεση σε κτίριο συγκέντρωσης της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς, στο οποίο βρίσκονταν περισσότεροι από 20 τρομοκράτες.

 

Η ανθρωπιστική βοήθεια

«Η παρεμπόδιση της παράδοσης βοήθειας ενδέχεται να αποτελεί έγκλημα πολέμου», δήλωσε χθες ο εισαγγελέας του ΔΠΔ Καρίμ Χαν, αφού επισκέφθηκε το φυλάκιο στη Ράφα, στα σύνορα της Αιγύπτου με τη Λωρίδα της Γάζας, όπου στοιβάζεται η διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια που προορίζεται για τους παλαιστίνιους άμαχους.

«Το Ισραήλ πρέπει να εγγυηθεί χωρίς καθυστέρηση πως οι άμαχοι θα λάβουν τροφή και φάρμακα», πρόσθεσε ο κ. Χαν.

Ο παλαιστινιακός θύλακας, που βομβαρδίζεται χωρίς σταματημό από τον ισραηλινό στρατό σε αντίποινα για την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, τέθηκε την 9η σε κατάσταση «απόλυτης πολιορκίας» – ο πληθυσμός του στερείται το νερό, την τροφή, φάρμακα, ηλεκτρικό ρεύμα…

Τις τελευταίες ημέρες πολλαπλασιάστηκαν οι εκκλήσεις στην ισραηλινή κυβέρνηση να αφήσει να περάσει η βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, που υφίσταται ισραηλινό αποκλεισμό από το 2007, αφού πήρε την εξουσία η Χαμάς.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες πως ο πρόεδρος Μπάιντεν τόνισε στον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου «την ανάγκη να αυξηθεί άμεσα και σημαντικά η ροή ανθρωπιστικής βοήθειας».

Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ, χθες Κυριακή μπήκαν στη Λωρίδα της Γάζας 33 φορτηγά με βοήθεια, η μεγαλύτερη αυτοκινητοπομπή από την 21η Οκτωβρίου, όταν επετράπη να εισέλθουν τα πρώτα. Έκτοτε, έχουν φθάσει 117 φορτηγά, κατά την καθημερινή ενημέρωση που δημοσιοποίησε σήμερα.

Επρόκειτο για βοήθεια «ευπρόσδεκτη» αλλά ανεπαρκή, τόνισε το OCHA, που φοβάται «νέα καταστροφική επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης» και «ταραχές».

Στα πεδία των μαχών, η Χαμάς έκανε λόγο για «σφοδρές μάχες» χθες βράδυ, στις οποίες οι μαχητές του χρησιμοποίησαν «αυτόματα και αντιαρματικά όπλα» στη βόρεια Γάζα.

Πάνω από 1.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν, κυρίως άμαχοι, στην επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος σε τομείς της ισραηλινής επικράτειας. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, πάνω από 8.000 άνθρωποι, επίσης κυρίως άμαχοι, σκοτώθηκαν έκτοτε στους ασταμάτητους βομβαρδισμούς της Λωρίδας της Γάζας.

Σύμφωνα με την παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο, βομβαρδίστηκε επανειλημμένα περιοχή όπου βρίσκεται νοσοκομείο της, θέτοντας σε κίνδυνο ασθενείς και χιλιάδες πολίτες που έχουν καταφύγει στη δομή υγείας.

«Λάβαμε απειλές» από πλευράς Ισραήλ, που απαίτησε να «εκκενώσουμε αμέσως το νοσοκομείο Αλ Κουντς, καθώς επρόκειτο να βομβαρδιστεί», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπασάρ Μουράντ, ο διευθυντής του.

«Επαναλαμβάνουμε πως είναι αδύνατο να εκκενωθεί νοσοκομείο γεμάτο ασθενείς χωρίς να τεθεί η ζωή τους σε κίνδυνο», υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους.

Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς πως χρησιμοποιεί νοσοκομεία για να κρύβει όπλα και μαχητές, κάτι που διαψεύδει το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

Μπροστά στη φοβερή έλλειψη ανθρωπιστικής βοήθειας, το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) προειδοποίησε χθες Κυριακή εναντίον του κινδύνου κατάρρευσης «της δημόσιας τάξης» την επομένη λεηλασίας αποθηκών και κέντρων διανομής βοήθειας.

Το Σάββατο, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυε πως ξεκινά «η δεύτερη φάση του πολέμου» με σκοπό να «καταστραφούν οι στρατιωτικές δυνατότητες και η ηγεσία της Χαμάς», κινήματος που η χώρα του, οι ΗΠΑ και η ΕΕ χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική».

Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ κατηγόρησε χθες τη Χαμάς πως προσπαθεί να «χειραγωγήσει ψυχολογικά», εκμεταλλευόμενη τους ομήρους που κρατά, τους ισραηλινούς πολίτες, αφού το παλαιστινιακό κίνημα διαβεβαίωσε πως είναι έτοιμο να τους απελευθερώσει όλους, σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση όλων των Παλαιστινίων στις φυλακές του Ισραήλ.

Συρία και Λίβανος

Ενώ η διεθνής κοινότητα ανησυχεί για τον κίνδυνο περιφερειακής ανάφλεξης, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα πως έπληξε «στόχους» στη Συρία σε αντίποινα για εκτοξεύσεις ρουκετών.

Η ένταση παραμένει επίσης στο κόκκινο στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, όπου οι ανταλλαγές πυρών είναι καθημερινές ανάμεσα σε ισραηλινές δυνάμεις, παλαιστινιακές και φιλοπαλαιστινιακές οργανώσεις, όπως το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε χθες πως κατέρριψε ισραηλινό drone στον ισραηλινό εναέριο χώρο· ανακοίνωσε επίσης τον θάνατο άλλου μαχητή της.

Ο Τσαχάλ έκανε λόγο από τη δική του πλευρά περί νέων πυρών από τον Λίβανο προς τον τομέα της Χαρ Ντοβ και της Κιριάτ Σιμόνα και πρόσθεσε πως τα ανταπέδωσε.

Τη 13η Οκτωβρίου, ο δημοσιογράφος-εικονολήπτης του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς Ισάμ Αμπντάλα σκοτώθηκε σε πλήγμα στον νότιο Λίβανο και άλλοι έξι συνάδελφοί του, ανάμεσά τους δύο του Γαλλικού Πρακτορείου, τραυματίστηκαν.

Σε έρευνά της που δημοσιοποίησε χθες Κυριακή, η μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans Frontières, RSF) ανέφερε πως επρόκειτο για «στοχευμένο πλήγμα».

Στο κόκκινο βρίσκεται επίσης η ένταση που επικρατεί στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακό έδαφος κατεχόμενο από το 1967, όπου πάνω από 110 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους από στρατιώτες ή ισραηλινούς εποίκους από την 7η Οκτωβρίου, ενώ χθες το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκαν ακόμη πέντε.

Επίσης χθες ο πρόεδρος του Ιράν, ο Εμπραχίμ Ραϊσί, η χώρα του οποίου στηρίζει τη Χαμάς, προειδοποίησε πως ο Ισραήλ έχει ξεπεράσει τις «κόκκινες γραμμές», κάτι που ενδέχεται να ωθήσει άλλα μέρη να «περάσουν στη δράση».

Ενώ στη ρωσική δημοκρατία του Νταγκεστάν, στον Καύκασο, με κατά πλειονότητα μουσουλμανικό πληθυσμό, αεροδρόμιο έκλεισε εξαιτίας εφόδου πλήθους που έψαχνε «εβραίους» επιβάτες πτήσης από το Τελ Αβίβ. Επεισόδιο στο οποίο έγιναν 60 προσαγωγές και αναφέρθηκαν κάπου 20 τραυματισμοί, ανάμεσά τους 9 αστυνομικών. Το επεισόδιο καταδικάστηκε από τις αρχές του Νταγκεστάν, καθώς και από τις ΗΠΑ, που το χαρακτήρισαν «αντισημιτική» διαδήλωση.

Οι Ισραηλινοί είναι ήδη μέσα στη Γάζα και «ασφαλίζουν» τα πρώτα 4 χιλιόμετρα: Θα προχωράνε βήμα βήμα – Η Χαμάς αντιστέκεται λυσσαλέα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: