Πανάρχαιες, απολιθωμένες πατημασιές στις Ηνωμένες Πολιτείες: Αλλάζουν όλα όσα γνωρίζαμε για την πρώτη παρουσία του ανθρώπου στην αμερικανική ήπειρο

Πηγή: National Park Service via facebook




Οι ανθρώπινες πατημασίες που εντοπίστηκαν το 2021 σε απολιθωματική μορφή στο Νέο Μεξικό των ΗΠΑ επιεβαιώνεται ότι είναι πιθανώς η παλαιότερη απόδειξη ανθρώπινης παρουσίας στην Αμερική.

Το  εύρημα ανατρέπει πολλά από όσα μέχρι τώρα θεωρούσαν ως βέβαια οι αρχαιολόγοι για τοπότε οι άνθρωποι έφτασαν στον Νέο Κόσμο.

Τα ίχνη ανακαλύφθηκαν στην άκρη ενός αρχαίου ορύγματος στο Εθνικό Πάρκο White Sands και χρονολογούνται μεταξύ 21.000 και 23.000 ετών, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη Πέμπτη στο περιοδικό Science.

 

Η εκτιμώμενη ηλικία των αποτυπωμάτων αναφέρθηκε για πρώτη φορά στο Science το 2021, αλλά ορισμένοι ερευνητές είχαν τότε εκφράσει αμφιβολίες για τη χρονολόγηση.

Το κρίσιμο σημείο ήταν το εξής: Εάν οι σπόροι υδρόβιων φυτών που χρησιμοποιήθηκαν για την αρχική χρονολόγηση είχαν απορροφήσει άνθρακα από τη λίμνη, αθυτό θα μπορούσε, θεωρητικά, να ρίξει έξω τη χρονολόγηση (με ραδιενεργό άνθρακα) για πολλές χιλιάδες χρόνια.

Ομως η νέα έρευνα προσέθεσε δύο νέες αποδείξεις στην αρχική θεωρία.

Πρώτον, ανακαλύπτοντας και χρονολογώντας τη γύρη από αρχαία κωνοφόρα

Και δεύτερον ανακαλύπτοντας και χρονολογώντας κόκκους χαλαζία.

Η -επιβεβαιωθείσα πλέον- ηλικία των αποτυπωμάτων αμφισβητεί το κοινώς παραδεδογμένο ότι οι άνθρωποι έφτασαν στην Αμερική, ίσως πριν από περίπου 15.000 χρόνια.

Πηγή: National Park Service via facebook

«Είναι ένα θέμα που ήταν πάντα αμφιλεγόμενο επειδή είναι πολύ σημαντικό: Εχει να κάνει με το πώς κατανοούμε το τελευταίο κεφάλαιο της κατοίκησης του κόσμου από ανθρώπους», δηλώνει ο Τόμας Ερμπαν (Thomas Urban), αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο Cornell, ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη του 2021 αλλά όχι στην πρόσφατη.

Η νέα μελέτη απομόνωσε περίπου 75.000 κόκκους καθαρής γύρης από το ίδιο ιζηματογενές στρώμα που περιείχε τις πατημασιές.

«Η χρονολόγηση μέσω της γύρης είναι επίπονη», λέει η Κάθλιν Σπρίνγκερ, ερευνήτρια γεωλόγος στο Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών και εκ των συγγραφέων της νέας εργασίας. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η χρονολόγηση επίγειων φυτών με ραδιενεργό άνθρακα είναι πιο ακριβής από τη χρονολόγηση υδρόβιων φυτών, αρκεί να υπάρχει ένα αρκετά μεγάλο μέγεθος δείγματος για ανάλυση, είπε.

Οι ερευνητές μελέτησαν επίσης τα κρυσταλλικά πλέγματα στους αρχαίους κόκκους χαλαζία για να παράγουν μια εκτίμηση ηλικίας.

Τα αρχαία ίχνη οποιουδήποτε είδους –είτε τα άφησαν άνθρωποι είτε προέρχεονται από την πανίδα, όπως μεγάλες γάτες και λύκοι– μπορούν να προσφέρουν στους αρχαιολόγους μια φευγαλέα ματιά πίσω στον χρόνο, φωτίζοντας το πώς η άνθρωποι ή τα ζώα περπάτησαν ή πάσχιζαν να περπατήσουν, αν και πώς διέσχιζαν μονοπάτια.

Υπάρχουν βεβαίως και άλλοι αρχαιολογικοί χώροι στην Αμερική που παραπέμπουν σε παλαιότερες ημερομηνίες αλλα οι επιστήμονες εξακολουθούν να αμφισβητούν αν τέτοια ευρήματα υποδηλώνουν πραγματικά ανθρώπινη παρουσία.

«Τα ευρήματα στο White Sands είναι ομως μοναδικά γιατί δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα ίχνη αυτά τα άφησαν άνθρωποι. Πλέον δεν είναι αμφισβητήσιμο», δηλώνει η Jennifer Raff, ανθρωπολόγος – γενετίστρια στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας.

Με πληροφορίες από Αssociated Press

Mont Blanc: Η υψηλότερη κορυφή των Άλπεων «κόντυνε» * Έχασε δυο μέτρα σε δυο χρόνια [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: