Mont Blanc: Η υψηλότερη κορυφή των Άλπεων «κόντυνε» * Έχασε δυο μέτρα σε δυο χρόνια [videos]

FILE PHOTO: Το Λευκό Όρος έχει πλέον ύψος 4.805,59 μέτρα. Photo: pixabay.com@Laurent/




Το Λευκό Όρος, η ψηλότερη κορυφή των Άλπεων και της Δυτικής Ευρώπης, έχασε μέσα σε δύο χρόνια περισσότερο από δύο μέτρα και έχει πλέον ύψος 4.805,59 μέτρα, ανακοίνωσαν σήμερα Γάλλοι ειδικοί.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, το διάσημο Mont Blanc, που βρίσκεται στα σύνορα της Γαλλίας με την Ιταλία, έχει χάσει 2,22 μέτρα από το 2021, όταν η κορυφή του υψωνόταν στα 4.807,81 μέτρα.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη υψομετρική μείωση που έχει καταγραφεί.

Το βουνό, το οποίο καλύπτεται από κορυφογραμμή πάγου, μετρήθηκε από μια ομάδα επιθεωρητών από την περιφερειακή διοίκηση της Haute-Savoie, με τη βοήθεια drone.

 Τα αποτελέσματα, τα οποία δημοσιεύθηκαν σήμερα, δείχνουν ότι το νέο επίσημο ύψος του Mont Blanc είναι 4.805,59 μέτρα. Η προηγούμενη μέτρηση, που έγινε πριν από δύο χρόνια, κατέγραψε την κορυφή στα 4.807,81 μέτρα, η οποία με τη σειρά της ήταν σχεδόν ένα μέτρο λιγότερο από τη μέτρηση που πραγματοποιήθηκε το 2017.

Περιγράφοντας το 2023 ως μια «κάπως εξαιρετική χρονιά», ένας από τους εμπλεκόμενους επιθεωρητές, ο Ντενός Μπορέλ, δήλωσε στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι TF1 ότι το βουνό έχει χάσει «3.500 κυβικά μέτρα πάγου και χιονιού σε σύγκριση με τον όγκο που μετρήθηκε το 2021, κάτι που ισοδυναμεί περίπου τον όγκο ενός Ολυμπιακού κολυμβητηρίου». Ο Μπορέλ είπε ότι η απώλεια ήταν «αρκετά σημαντική σε σύγκριση με τις μετρήσεις προηγούμενων εποχών».

Οι ειδικοί σε θέματα κλίματος και παγετώνων προειδοποιούν συνδέοντας την συρρίκνωση της κορυφής του Λευκού Όρους με το λιώσιμο των παγετώνων στις Άλπεις.

«Ακόμη κι αν δούμε ότι υπάρχει μια ελαφρά πτωτική τάση – περίπου 15 με 20 εκατοστά από το 2001 – αυτής της χιονισμένης κορυφής του Mont Blanc, οι κλιματολόγοι και οι παγετολόγοι μας λένε ότι χρειάζονται περίπου 50 χρόνια μετρήσεων για να μπορέσουμε να εξάγουμε συμπεράσματα σχετικά με τις επιπτώσεις της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας σε αυτό το υψόμετρο των 4.800 μέτρων», είπε χαρακτηριστικά ο Μπορέλ. Η κάλυψη του Mont Banc με πάγο τείνει να παρουσιάζει διακυμάνσεις, ανάλογα με τους ανέμους και τις βροχοπτώσεις, πρόσθεσε.

“Αυτό δεν είναι αντιπροσωπευτικό της υπερθέρμανσης του πλανήτη, επειδή οι κλιματικές συνθήκες στην κορυφή του Mont Blanc είναι μάλλον πολικές”, δήλωσε ο Λικ Μορό,  ένας Παγετωνολόγος από το Σαμονί.

Περιέγραψε ταυτόχρονα μια διαδικασία που ονομάζεται «αφαίρεση» κατά την οποία ο άνεμος επιταχύνει την εξάτμιση. «Είναι κυρίως ο άνεμος και το χιόνι που θα επηρεάσουν το υψόμετρο της κορυφής. Ο άνεμος θα αφαιρέσει το χιόνι ή όχι», είπε, προσθέτοντας ότι οι κορυφογραμμές  του Mont Blanc μοιάζουν περισσότερο με ένα «συγκρότημα αμμόλοφων» με ισχυρούς χειμερινούς ανέμους που αφαιρούν το χιόνι από την κορυφή.

Η μείωση των 2,22 μέτρων θα μπορούσε να οφείλεται στη χαμηλότερη βροχόπτωση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, δήλωσε ο Ζαν ντε Γκαρέ,  επικεφαλής γεωμέτρης στο διαμέρισμα Haute-Savoie της νοτιοανατολικής Γαλλίας . «Το Mont Blanc θα μπορούσε κάλλιστα να είναι πολύ ψηλότερο σε δύο χρόνια», όταν θα μετρηθεί στη συνέχεια, πρόσθεσε.

  • Η βραχώδης κορυφή του βουνού έχει ύψος 4.792 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, αλλά το παχύ κάλυμμά της από πάγο και χιόνι ποικίλλει σε ύψος από χρόνο σε χρόνο ανάλογα με τον άνεμο και τον καιρό.

Οι ερευνητές το μετρούν κάθε δύο χρόνια από το 2001, ελπίζοντας να συγκεντρώσουν πληροφορίες σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις Άλπεις.

«Συλλέγουμε τα δεδομένα για τις μελλοντικές γενιές, δεν είμαστε εδώ για να τα ερμηνεύσουμε, το αφήνουμε στους επιστήμονες», είπε ο Ντε Γκαρέ.

  • «Μετά από αυτές τις εκστρατείες μέτρησης, έχουμε ήδη μάθει πολλά: γνωρίζουμε ότι η κορυφή βρίσκεται σε αέναη κίνηση τόσο σε υψόμετρο με διακυμάνσεις σχεδόν 5 μέτρων όσο και σε θέση».

Ο αντίκτυπος της υπερθέρμανσης του πλανήτη έχει τεκμηριωθεί καλά στις Άλπεις. Οι παγετώνες της έχουν χάσει το ένα τρίτο του όγκου τους τα τελευταία χρόνια και η οροσειρά έχει επίσης χάσει τον μόνιμο παγετό -χώμα και βραχώδες υλικό που παραμένει παγωμένο συνεχώς για τουλάχιστον δύο χρόνια και λειτουργεί ως συγκολλητική ουσία  για τα κύρια χαρακτηριστικά του βουνού- πάνω από ένα κατά προσέγγιση ύψος 2.200 μέτρων.

 

 

 

Με πληροφορίες από The Guardian

 

Μετά το πιο θερμό καλοκαίρι ήρθε ο πιο θερμός Σεπτέμβρης στην ιστορία: Και ελέω El Nino το 2023 θα βγει δύσκολα…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: