Απέλπιδες προσπάθειες Πούτιν για μια συμβολική νίκη: Ρεκόρ νεκρών και τραυματιών από ενάρξεως πολέμου – 900 θάνατοι τη μέρα στο σφαγείο των «ανθρώπινων κυμάτων» [videos]

epa10567770 A Ukrainian serviceman of Adam Tactical Group gestures at a Ukrainian position at an undisclosed location near Bakhmut, Donetsk region, Ukraine, 10 April 2023. Russian troops entered Ukrainian territory on 24 February 2022, starting a conflict that has provoked destruction and a humanitarian crisis. EPA, OLEG PETRASYUK




Η Ρωσία συνεχίζει την προσπάθειά της να καταλάβει την ουκρανική πόλη Αβντιίβκα, το νέο hot post της εισβολής στην Ουκρανία, αγνοώντας ωστόσο τις τεράστιες απώλειες που πλησιάζουν στο ιστορικό υψηλό όλων των εποχών, καθώς η Μόσχα επαναφέρει ως τακτική της τα «ανθρώπινα κύματα» – τακτική που εκτοξεύει στα ύψη τις ανθρώπινες απώλειες.

Οι απώλειες αυτές και η εμφανής ανικανότητα της Ρωσίας να επιτύχει μια πρόοδο έστω, πόσο μάλλον μια νίκη,  στα πολεμικά μέτωπα, δείχνουν να εντείνουν κι ένα ακόμη φαινόμενο που είχε μήνες να επανέλθει στη δημοσιότητα – την μαζική ανυπακοή στο στράτευμα.

«Ο εχθρός προσπάθησε να προχωρήσει προς τα εμπρός και μετά τον αναγκάσαμε να υποχωρήσει », δήλωσε ο Ολεξαντρ Στούπουν, εκπρόσωπος των νότιων δυνάμεων της Ουκρανίας, το βράδυ της Τετάρτης.

  • Σύμφωνα με τον Στούπουν, οι απώλειες της Ρωσίας τις τελευταίες έξι ημέρες ανήλθαν σε 2.500 νεκρούς και τραυματίες στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον Ragnar Gudmundsson , αναλυτή με έδρα την Ισλανδία, η Ρωσία σημείωσε ένα πιθανό ρεκόρ εν καιρώ πολέμου με περισσότερους από 1.400 νεκρούς σε μάχες σε μία μέρα στις 20 Οκτωβρίου και κατά μέσο όρο 900 άνδρες την ημέρα σκοτώθηκαν στη μάχη από τις 10 έως τις 20 Οκτωβρίου – ημερομηνίες που συμπίπτουν με την επίθεσή της στην Αντιίβκα, την πόλη κλειδί στο ανατολικό μέτωπο βόρεια της πόλης του Ντόνετσκ.

  • Οι μόνες φορές στον πόλεμο που ο αριθμός των ρωσικών απωλειών σωρεύτηκε με περίπου συγκρίσιμο ρυθμό από εβδομάδα σε εβδομάδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Gudmundsson, ήταν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2023 και τον Νοέμβριο του 2022.

Και οι δύο ήταν περίοδοι έντονων και αιματηρών ρωσικών επιθέσεων σε κυρίως αστικά εδάφη, γύρω από τις πόλεις Σεβεροντονέτσκ και Μπαχμούτ  αντίστοιχα.

Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας (AFU) προχθές Τρίτη αναφέρει ότι μια ρωσική δύναμη 20-25.000 ανδρών δεν θεωρείται πλέον ετοιμοπόλεμη λόγω βαρέων απωλειών, σε λιγο περισσότερο από τρεις εβδομάδες.

  • Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ουκρανικού στρατού, η συνολική απώλεια στρατευμάτων της Ρωσίας από την έναρξη της εισβολής αναμένεται να ξεπεράσει τις 300.000 τις επόμενες ημέρες.

Η Ρωσία προσπαθούσε να διασπάσει την άμυνα της Ουκρανίας από το βορρά, αλλά δεν μπόρεσε να περάσει από μια σιδηροδρομική γραμμή, σύμφωνα με τον Vitaliy Barabash, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της Αντιίβκα.

 

Η Ρωσία κατέλαβε το Μπαχμούτ τον Μάιο του τρέχοντος έτους πριν από την αντεπίθεση της Ουκρανίας και έκτοτε βρίσκεται σε άμυνα χωρίς σημαντικά κέρδη, γεγονός που καθιστά την κατάληψη της Αβντιίβκα εξαιρετικά απαραίτητο στόχο για τόνωση του ηθικού.

“Το δεύτερο ζήτημα είναι πολιτικό. Έχουν λίγα για να είναι περήφανοι και πρέπει να πουλήσουν στον πληθυσμό τους κάποιο είδος νίκης, ακόμα κι αν είναι μόνο μια προσωρινή νίκη”, δήλωσε ο Βαλέρι Προζάπας, Ουκρανός διοιηκητής σε συνέντευξη στην Espresso TV.

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία παρουσιάζει προς τα έξω την επίθεσή της με αισιόδοξο τρόπο, με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου να επισκέπτεται την πρώτη γραμμή και να λέει στα στρατεύματα: «Η κατάσταση σήμερα υποδηλώνει ότι ο εχθρός έχει όλο και λιγότερες ευκαιρίες. Και θα συνεχίσουν να μειώνονται, χάρη αποκλειστικά στο μαχητικό σας έργο».

  • Ο Σόιγκου κινηματογραφήθηκε να χαμογελά και να γελάει όταν ένας Ρώσος στρατιώτης του είπε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα είναι «σε πανικό».

 

Κι όμως το ξέρουν και οι Ρώσοι

Ωστόσο, η πραγματικότητα παρουσιάζει μια διαφορετική εικόνα, ακόμη και από πηγές που προέρχονται από τη Ρωσία.

Η ανεξάρτητη ρωσική πλατφόρμα πληροφοριών Astra δημοσίευσε μια ανοιχτή έκκληση προς τον Πούτιν από συζύγους και μητέρες στρατιωτών από τη βόρεια ρωσική πόλη Κίροφ, που λένε ότι οι σύζυγοι και οι γιοι τους ρίχτηκαν στη μάχη στον τομέα του Ντονμπάς παρόλο που ήταν έφεδροι με ελάχιστη εκπαίδευση και εξοπλισμό.

«Οι τοπικοί διοικητές χρησιμοποίησαν βία και απειλή βίας για να αναγκάσουν τους εφέδρους του Κίροφ να πραγματοποιήσουν αιματηρές επιθέσεις, με αποτελεσμα να σκοτωθούν και να τραυματιστούν πολλοί απ’ αυτούς», είπε ένας εκπρόσωπος τους.

«Οι αναπτύξεις παραβιάζουν άμεσα τη ρωσική νομοθεσία που απαγορεύει [την] τοποθέτηση εφέδρων », είπε.

Οι ρωσικές δυνάμεις σημείωσαν κάποια κέρδη γύρω από την Αβντιίβκατην Τετάρτη, ανέφερε το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου ( ISW ), αλλά έχουν πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα .

Το ISW τόνισε τις αναφορές ενός «εξέχοντος» Ρώσου blogger που ισχυρίστηκε την Τετάρτη ότι οι ρωσικές δυνάμεις πέτυχαν «σοβαρή τακτική επιτυχία» προς την Αβντιίβκα και κοντά στο Στέποβε και προχώρησαν στη σιδηροδρομική γραμμή βόρεια της Αβντιίβκα.

Ένας άλλος Ρώσος στρατιωτικός blogger ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχωρούν από το Κρασνοχορίβκα στο Νοβοκαλίνοβε (7 χλμ. βόρεια της Αβντιίβκα).

Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη δείχνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πράγματι προχωρήσει βορειοδυτικά της Κρασνοχορίβκα (5 χλμ βορειοδυτικά της Αβντιίβκα) ενώ έχουν απώλειες.

Tα αποτυχημένα ανθρώπινα κύματα και πάλι επιλογή της Ρωσίας

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ότι η Ρωσία έχει ξαναρχίσει να εφαρμόζει την τακτική του λεγόμενου «ανθρώπινου κύματος» στον πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας.

«Όπως συνέβη κατά την αποτυχημένη χειμερινή επίθεση της Ρωσίας πέρυσι, ο ρωσικός στρατός φαίνεται να χρησιμοποιεί τακτικές ανθρώπινων κυμάτων, όπου ρίχνει μάζες κακώς εκπαιδευμένων στρατιωτών κατευθείαν στο πεδίο της μάχης χωρίς κατάλληλο εξοπλισμό και … χωρίς κατάλληλη εκπαίδευση και προετοιμασία. “ είπε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

  • Πρόσθεσε ότι η Ρωσία «συνεχίζει να μη σέβεται τις ζωές των δικών της στρατιωτών, θυσιάζοντάς τους πρόθυμα για την επιδίωξη των στόχων του Πούτιν, ενώ η Ουκρανία συνεχίζει να πολεμά γενναία, αποτελεσματικά και έξυπνα».

Ο Κίρμπι είπε ότι όπου η Ρωσία σημειώνει πρόοδο, είναι «λιγοστή και σύντομη». Ωστόσο είπε ότι η απόφαση της Ρωσίας να επαναλάβει τις τακτικές ανθρώπινων κυμάτων είναι “μια νηφάλια υπενθύμιση ότι η Ρωσία δεν είναι έτοιμη να εγκαταλείψει αυτόν τον αγώνα. Και όσο η Ρωσία συνεχίζει τη βάναυση επίθεσή της στην Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να υποστηρίξουν την ικανότητα του ουκρανικού λαού να υπερασπίζονται τον εαυτό τους».

Το στράτευμα στα χειρότερά του

Ολοένα αυξανόμενος αριθμός Ρώσων στρατιωτών αγνοεί εντολές από τους ανωτέρους τους σύμφωνα με το ανεξάρτητο ρωσόφωνο κανάλι Telegram Astra το οποίο ανέφερε ότι  καθημερινά λαμβάνει μηνύματα από τις οικογένειες των στρατιωτών που κρατούνται σε κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας, καθώς αφθονούν οι αναφορές για έλλειψη πυροβολικού, τροφής, νερού και για περιστατικά κακής διοίκησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ρωσόφωνου καναλιού,  οι ρωσικές δυνάμεις υπέστησαν μεγάλες απώλειες στρατευμάτων και εξοπλισμού κατά τη διάρκεια σφοδρών μαχών γύρω από αυτό το τμήμα του μετώπου στην Αβντιίβκα και στο γειτονικό Κουπιάνσκ, που οδήγησαν σε εξεγέρσεις μεταξύ των ρωσικών στρατευμάτων.

Το Astra ανέφερε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 16 θέσεις στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας όπου Ρώσοι στρατιώτες έχουν τεθεί υπό κράτηση για ανυποταξία.  Τα τηλέφωνά τους έχουν κατασχεθεί και η επαφή τους με τον έξω κόσμο έχει απαγορευθεί. Το Astra είπε ότι γνωρίζει για 173 στρατιώτες που είχαν τεθεί υπό κράτηση, αλλά λέει ότι αυτός ο αριθμός είναι «η κορυφή του παγόβουνου».

Τα  στρατεύματα αυτά μεταφέρονται στη συνέχεια σε χώρους εκπαίδευσης στη Ρωσία, όπου εκ νέου διαμορφώνονται σε μονάδες και αποστέλλονται σε καυτά σημεία της πρώτης γραμμής για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις.

Το κανάλι ανέφερε ότι μια ομάδα περίπου 50 στρατιωτών από το 15ο Σύνταγμα Μηχανοκίνητων Τυφεκιοφόρων συνελήφθη στην περιοχή Ντόνετσκ και μεταφέρθηκε σε ένα πεδίο εκπαίδευσης στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας. Τους είπαν ότι θα σταλούν για να συμμετάσχουν στην επίθεση στην Αβντιίβκα, σύμφωνα με τον δικηγόρο ενός από τους άνδρες που αμφισβήτησαν τη νομιμότητα της κράτησης.

Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, υπήρξαν πολλές αναφορές για χαμηλό ηθικό μεταξύ των ρωσικών στρατευμάτων, ιδιαίτερα μετά τη επιστράτευση του Βλαντιμίρ Πούτιν τον Σεπτέμβριο του 2022.

Οι τελευταίες αναφορές, οι οποίες κοινοποιήθηκαν στον λογαριασμό X (πρώην Twitter ) του Chris O’Wiki , ενός στρατιωτικού αναλυτή που δημοσιεύει πληροφορίες για τον πόλεμο, κάνουν λόγο για  “λάκκους βασανιστηρίων” σε δύο ρωσικά στρατιωτικά πεδία εκπαίδευσης για τιμωρία στρατεύματα που παραβιάζουν τους κανόνες.

 

Με πληροφορίες από Businessinsider/ KyivPost/Newsweek 

«Κοίτα τί ήρθε με το ταχυδρομείο σήμερα»: Καπέλο από τον Τραμπ δώρο στον Όρμπαν αντί συγνώμης που τον μπέρδεψε με τον Ερντογάν…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: