Αδειάζει η κλεψύδρα για τη Γάζα: Θέμα ωρών η πλήρης χερσαία εισβολή – «Είναι μόνο η αρχή» λέει ο Νετανιάχου [videos]

Άγνωστος είναι ο αριθμός των αμάχων που εγκατέλειψαν την Γάζα. Μέχρι το μεσημέρι ο ΟΗΕ έκανε λόγο για 400.000. EPA/MOHAMMED SABER




Ο χρόνος κυλά αντίστροφα για την εκδήλωση της ισραηλινής, πλήρους χερσαίας εισβολής στην αποκλεισμένη Γάζα. Σκηνές χάους εκτυλίσσονται από το πρωί με εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστινίους να εγκαταλείπουν την πόλη – προπύργιο της Χαμάς.

Στις 8μ.μ. το βράδυ της Παρασκευής έληξε το τελεσίγραφο για την εκκένωση του 1,1 εκατομμυρίου αμάχων της Γάζας και οι ισραηλινές δυνάμεις ανακοίνωσαν πως ήδη έχουν ξεκινήσει επιδρομές πεζικού και τεθωρακισμένων για την αναζήτηση ομήρων.

Σε μια σπάνια κίνηση για βράδυ Παρασκευής, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι τα αντίποινα της τελευταίας εβδομάδας για την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς δεν ήταν παρά «μόνο η αρχή», χωρίς να διευκρινίσει τι θα ακολουθήσει ή για πόσο καιρό.

«Πλήττουμε τους εχθρούς μας με ισχύ άνευ προηγουμένου», ανέφερε ο Νετανιάχου σε μια σύντομη ανακοίνωσή του που, γεγονός εξαιρετικά ασυνήθιστο, μεταδόθηκε από την τηλεόραση αφού είχε ξεκινήσει η αργία του εβραϊκού Σαββάτου.

  • «Τονίζω ότι αυτή είναι μόνο η αρχή», επέμεινε ο Νετανιάχου.

«Οι εχθροί μας μόλις άρχισαν να πληρώνουν το τίμημα. Δεν μπορώ να αποκαλύψω τι θα γίνει στη συνέχεια αλλά σας λέω ότι είναι μόνο η αρχή», είπε ο Νετανιάχου στο διάγγελμά του. «Μαχόμαστε σαν λιοντάρια για το σπίτι μας. Δεν θα συγχωρήσουμε και δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τις βάρβαρες πράξεις των εχθρών μας και δεν θα αφήσουμε ούτε τον κόσμο, ούτε κανέναν, να ξεχάσει την φρίκη που βίωσε ο εβραϊκός λαός», πρόσθεσε. «Θα φροντίσουμε αυτός ο πόλεμος να συνεχιστεί χάρη στα πυρομαχικά και τα όπλα που είναι καθ’ οδόν για το Ισραήλ», είπε χαρακτηριστικά και με νόημα.

Μπήκαν ήδη ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα

Οι ισραηλινές δυνάμεις διείσδυσαν στο έδαφος της Λωρίδας της Γάζας τις τελευταίες 24 ώρες, ανακοίνωσε ο στρατός, πριν από την αναμενόμενη πλήρη χερσαία επιχείρηση στον πυκνοκατοικημένο παλαιστινιακό θύλακα.

  • «Τις τελευταίες 24 ώρες οι δυνάμεις του ισραηλινού στρατού πραγματοποίησαν τοπικής κλίμακας επιδρομές εντός του εδάφους της Λωρίδας της Γάζας» αναζητώντας «τρομοκράτες» που εκτοξεύουν ρουκέτες προς το Ισραήλ και «εξοπλισμό» αναφέρεται στην ανακοίνωση αυτήν. Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, καταβλήθηκαν επίσης προσπάθειες για τον εντοπισμό ατόμων που αγνοούνται. Ο στρατός έχει επιβεβαιώσει ότι στη Γάζα κρατούνται τουλάχιστον 120 «αιχμάλωτοι».

Σημειωτέον ότι η Χαμάς υποστηρίζει, χωρίς να είναι δυνατόν να επιβεβαιωθούν οι ισχυρισμοί της, ότι 13 Ισραηλινοί όμηροι έχουν ήδη σκοτωθεί από τους βομβαρδισμούς που διεξάγει ο ισραηλινός στρατός.

Στις επιχειρήσεις αυτές συμμετείχαν μονάδες του πεζικού και άρματα.

Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε επίσης ότι σημαντικός αριθμός αμάχων στη Γάζα άρχισε να μετακινείται προς τα νότια «για να σωθεί».

Πράγματι, φωτογραφίες και βίντεο επιβεβαιώνουν ότι από το μεσημέρι της Παρασκευής χιλιάδες κατοίκων του βορείου τμήματος της Γάζας έχουν ξεκινήσει να εγκαταλείπουν τις εστίες τους. Συρρέουν χαοτικά στους δύο και μόνο δρόμους που οδηγούν προς νότον.

  • Σημειώνεται ότι ο ΟΗΕ γνωστοποίησε την Παρασκευή ότι ήδη 400.000 άνθρωποι έχουν φύγει από την χειμαζόμενη περιοχή.  

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το BBC, άνθρωποι ταξιδεύουν μαζί με αγελάδες, καμήλες, πρόβατα και τα γαϊδουράκια -για όσους γνωρίζουν την περιοχή πανταχού παρόντα εκεί.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σχεδόν καμία απώλεια στο Ισραήλ από τις εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Γάζα, καθώς οι πολίτες υπακούουν στις εντολές και σπεύδουν στα καταφύγια όταν σημαίνει ο συναγερμός.

Ανησυχούν οι ΗΠΑ για τις ανθρώπινες απώλειες στη Γάζα εν όψει εισβολής

Καθώς οι πάντες αναμένουν από ώρα σε ώρα με κομμένη την ανάσα την εκδήλωση της ισραηλινής χερσαίας εισβολής, τόσο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ευρισκόμενες στο Κατάρ, κάλεσε το Ισραήλ να ελαχιστοποιήσει τις ανθρώπινες απώλειες μεταξύ των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας, όσο και ο Πρόεδρος Μπάιντεν, από πλευράς του διαβεβαίωσε  «είναι προτεραιότητά του» να αντιμετωπιστεί «κατεπειγόντως» η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, κατά την έβδομη ημέρα του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

«Οι ομάδες μας στην περιοχή εργάζονται, σε επαφή με τις κυβερνήσεις του Ισραήλ, της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και άλλων αραβικών χωρών και των Ηνωμένων Εθνών, για να αυξήσουμε» την ανθρωπιστική βοήθεια, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος από τη Φιλαδέλφεια όπου βρίσκεται για να κάνει ανακοινώσεις για την οικονομική πολιτική.

  • «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η συντριπτική πλειονότητα των Παλαιστινίων δεν έχει καμία σχέση με τη Χαμάς», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό, οι νεκροί στη Γάζα ανέρχονται σε 1.900 και από αυτούς οι 614 ήταν παιδιά και 370 γυναίκες. Άλλοι 7.696 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

  • “Έχουμε πιέσει τους Ισραηλινούς να λάβουν όλες τις δυνατές προφυλάξεις για να αποφύγουν να βλάψουν τους άμαχους”, δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου στη Ντόχα, μετά τις επαφές με τους αξιωματούχους του Κατάρ.

“Αναγνωρίζουμε ότι πολλές παλαιστινιακές οικογένειες της Γάζας υποφέρουν χωρίς να φταίνε και ότι Παλαιστίνιοι άμαχοι έχασαν τη ζωή τους”, πρόσθεσε. Υπογράμμισε ωστόσο ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα μετά τις “απαράδεκτες” επιθέσεις της Χαμάς.

  • Ο Μπλίνκεν συνεχάρη το Κατάρ -το οποίο διατηρεί από παλιά σχέσεις με τη Χαμάς- που έδειξε τη διάθεση να βοηθήσει στην απελευθέρωση ορισμένων ομήρων που απήχθησαν από τη Χαμάς.

Ο Μπίνκεν έφθασε σήμερα στη Ντόχα μετά τη συνάντησή του στο Αμάν με τον βασιλιά Αμπντάλα Β΄της Ιορδανίας και τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, έπειτα από την επίσκεψή του στο Ισραήλ. Αναμένεται επίσης να μεταβεί στο Μπαχρέιν, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο.

Σε επικίνδυνο χαμηλό η κατάσταση στη Γάζα, λέει ο Γκουτέρες

“Ακόμη και οι πόλεμοι έχουν κανόνες” δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ πριν από τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την κατάσταση στο Ισραήλ και στη Γάζα, απαιτώντας την προστασία των αμάχων που δεν πρέπει επιπλέον να “χρησιμοποιούνται ως ασπίδα”.

  • “Η κατάσταση στη Γάζα έχει φθάσει σε επικίνδυνο χαμηλό”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Αντόνιο Γκουτέρες, περιγράφοντας ένα “σύστημα υγείας στα πρόθυρα της κατάρρευσης”, “ασφυκτικά γεμάτα νεκροτομεία” και μεγάλη έλλειψη νερού στον παλαιστινιακό θύλακα που είναι σε κατάσταση πολιορκίας.

Ο Γκουτέρες πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους ηγέτες της περιοχής για να εστιάσουν στους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να περιοριστούν τα δεινά. “Χρειαζόμαστε άμεση ανθρωπιστική πρόσβαση στη Γάζα, ώστε να μπορέσουμε να πάμε καύσιμα, τρόφιμα και νερό σε όλους αυτούς που χρήζουν ανάγκης. Ακόμη και οι πόλεμοι έχουν κανόνες”.

Η αρχή του Αρμαγεδδώνα: Ισραηλινό πεζικό και τεθωρακισμένα επέδραμαν στη Γάζα αναζητώντας τους ομήρους* Πάνω από 400.000 Παλαιστίνιοι εγκατέλειψαν τις εστίες τους [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: