Η αρχή του Αρμαγεδδώνα: Ισραηλινό πεζικό και τεθωρακισμένα επέδραμαν στη Γάζα αναζητώντας τους ομήρους* Πάνω από 400.000 Παλαιστίνιοι εγκατέλειψαν τις εστίες τους [videos]

Κάτοικοι της Γάζας εγκαταλείπουν την πόλη. EPA, MOHAMMED SABER




Ο Ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε πριν από λίγο ότι δυνάμεις του πεζικού του καθώς και τεθωρακισμένα πραγματοποίησαν επιδρομές στη Γάζα προκειμένου να εντοπίσουν πιθανά μέρη όπου οι τρομοκράτες της Χαμάς κρύβουν τους ομήρους που έχουν απαγάγει, αλλάκαι σημεία με πυραυλικές συστοιχίες.

10:00: Λίγη ώρα αργότερα, περίπου στις 10μμ, σειρήνες ήχησαν στο κεντρικό Ισραήλ και αναφέρθηκε ότι ρουκέτες από τη Γάζα πλήττου το Τελ Αβίβ.

Οι έφοδοι του ισραηλινού στρατού έλαβαν χώρα τις τελευταίες 24 ώρες ενώ ογκούνται οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι μετά τη λήξη του τελεσιγράφου (που έληξε στις 8 το βράδυ της Παρασκευής) θα ακολουθήσει χερσαία εισβολή.

Ο Ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε επίσης ότι υπάρχουν τουλάχιστον 120 όμηροι στη Γάζα. Σημειωτέον ότι η Χαμάς υποστηρίζει, χωρίς να είναι δυνατόν να επιβεβαιωθούν οι ισχυρισμοί της, ότι 13 Ισραηλινοί όμηροι έχουν ήδη σκοτωθεί από τους βομβαρδισμούς που διεξάγει ο ισραηλινός στρατός.

Από το μεσημέρι της Παρασκευής χιλιάδες κατοίκων του βορείου τμήματος της Γάζας έχουν ξεκινήσει να εγκαταλείπουν τις εστίες τους.

Συρρέουν χαοτικά στους δύο και μόνο δρόμους που οδηγούν προς νότον.

Σημειώνεται ότι ο ΟΗΕ γνωστοποίησε την Παρασκευή ότι ήδη 400.000 άνθρωποι έχουν φύγει από την χειμαζόμενη περιοχή.  

Εγκαταλείπουν τα σπίτια τους με κάθε μέσο: Αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, κάρα και φορτηγά, φορτωμένα με τα υπάρχοντά τους.

Μερικά αυτοκίνητα ταξιδεύουν έχοντας στρώματα ύπνου στις οροφές τους.

 

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το BBC, άνθρωποι ταξιδεύουν μαζί με αγελάδες, καμήλες, πρόβατα και τα γαϊδουράκια -για όσους γνωρίζουν την περιοχή πανταχού παρόντα εκεί.

Πολλές είναι οι οικογένειες που θα ταξιδεύσουν με τα πόδια.

Nωρίς το πρωί, ο στρατός του Ισραήλ διέταξε την εσπευσμένη απομάκρυνση «όλων των αμάχων» της πόλης της Γάζας προς το νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα.

Αργότερα μέσα στην ημέρα, ο ισραηλινός στρατός έριξε φυλλάδια στη Γάζα με τα οποία ζητούσε από τους κατοίκους να φύγουν αμέσως προς νότο. (Δείτε εδώ σχετικά βίντεο).

«Εκκενώστε αμέσως τα σπίτια σας και πηγαίνετε νότια του Ουάντι Γάζα», έγραφαν, στα αραβικά, τα φυλλάδια που ερίφθησαν μαζικώς από drones.

Τα τζαμιά στην Λωρίδα της Γάζας καλούσαν τους κατοίκους να μην εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

 

Πόσους αφορά το τελεσίγραφο

Η διαταγή αφορά 1,1 εκατ. κατοίκους της βόρειας Λωρίδας τςη Γάζας, πρακτικά τον μισός πληθυσμό αθυτής.

Ο στρατός του Ισραήλ διεμήνυσε πως η πόλη θα μετατραπεί σε πεδίο στρατιωτικών επιχειρήσεων ευρείας κλίμακας τις επόμενες ημέρες.

 

Η περιοχή της Λωρίδας της Γάζας για την οποία το Ισραήλ διέταξε εκκένωση εντός 24 ωρών καλύπτει περίπου το ένα τρίτο της επικράτειας.

Η εντολή περιλαμβάνει ολόκληρη την πόλη της Γάζας και δύο μεγάλα στρατόπεδα προσφύγων, το Jabalya και το Beach Camp.

Περιλαμβάνει επίσης τις πόλεις Beit Hanoun και Beit Lahia.

Συνολικά, οι εκτάσεις αυτές αντιπροσωπεύουν ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα μέρη της Λωρίδας της Γάζας.

 

Τουλάχιστον 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι ζουν στην πληγείσα περιοχή. Η πόλη της Γάζας έχει πληθυσμό περίπου 600.000 κατοίκους. Το Beach Camp φιλοξενεί περίπου 90.000 άτομα και το Jabalya, άλλους 116.000.

 

  • Οποιαδήποτε μαζική μετακίνηση αμάχων θα αποδειχθεί αναπόφευκτα χαοτική και εξαιρετικά επικίνδυνη. Υπάρχει μόνο ένας κεντρικός δρόμος βορρά-νότου, κατά μήκος του οποίου αναμένεται να κινηθούν όλοι.

Τα καύσιμα είναι ελάχιστα, οι δρόμοι στην πόλη της Γάζας και αλλού είναι ήδη γεμάτοι ερείπια, και δεν υπάρχει ακόμη σημάδι ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έχουν σταματήσει για να επιτρέψουν την εκκένωση.

Ισραηλινός δισεκατομμυριούχος παραιτείται από το συμβούλιο του Χάρβαρντ: Καταγγέλλει την διοίκηση – «Δεν υποστηρίζετε το Ισραήλ, δεν βλέπετε την τρομοκρατία της Χαμάς» [photos, videos]

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: