Ανατριχίλα στις Βρυξέλλες: Το βίντεο της εν ψυχρώ επίθεσης από -όπως όλα δείχνουν- τζιχαντιστή που πυροβολεί με καλάσνικοφ* Δύο Σουηδοί νεκροί επειδή φορούσαν τη φανέλα της εθνικής τους ομάδας…[videos]

Στιγμιότυπο από βίντεο στο twitter που εμφανίζει τη στιγμή της επίθεσης




Αιματηρό επεισόδιο με έντονη οσμή τρομοκρατίας σημειώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο Βέλγιο.

Νεκροί είναι δύο Σουηδοί ύστερα από πυρά αγνώστου στο κέντρο των Βρυξελλών.

 

Η βαλλονική εφημερίδα «Sudinfo» γράφει ότι ο δράστης του πυροβολισμού είχε προηγουμένως αναρτήσει βιντεοσκοπημένο μήνυμα στο Facebook.

Σε αυτό έλεγε ότι είναι μέλος του ISIS και καυχάτο ότι έχει δολοφονήσει άπιστους.

Στην βίαιη ομιλία του, εμφανίζεται να λέει, ότι πυροβόλησε δύο ανθρώπους για να «εκδικηθεί τους μουσουλμάνους» και ότι «ζούμε και πεθαίνουμε για τη θρησκεία μας».

 

Ο άνδρας φέρεται να φώναξε «Αλλάχ-ου ακμπάρ» και πυροβολούσε προς κάθε κατεύθυνση κατεβανοντας από το σκούτερ του και κρατώντας ένα όπλο τύπου Καλάσνικοφ.

Το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP) αναφέρει ότι δράστης εξακολουθεί να διαφεύγει της σύλληψης.

Εκπρόσωπος του γραφείου του τοπικού εισαγγελέα είπε ότι η έρευνα έχει ήδη ξεκινήσει, χωρίς να κάνει εικασίες για τα κίνητρα του ενόπλου.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν, όπως είπαμε, ότι τα θύματα πιστεύεται πως είναι Σουηδοί.

Σημειώνεται ότι η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Σουηδίας παίζει σήμερα με το Βέλγιο έναν αγώνα για τα προκριματικά του Euro 2024.

Δεν είναι σαφές εάν τα θύματα βρίσκονταν στην πόλη για τον αγώνα.

H βελγική εφημερίδα «Het Laatste Nieuws» αναφέρει πάντως ότι είναι πιθανό οι δύο άτυχοι να ήταν φίλαθλοι καθώς φέρονται να φορούσαν φανέλες της Εθνικής Σουηδίας.

Με το που έγινε γνωστό το περιστατικό, το παιχνίδι ανάμεσα στο Βέλγιο και τη Σουηδία διακόπηκε στο ημίχρονο με το σκορ στο 1-1.

Τα βελγικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο ένοπλος, ο οποίος χρησιμοποίησε αυτόματο τουφέκι, τράπηκε σε φυγή.

Η επίθεση σημειώθηκε στις 19:00 τοπική ώρα κοντά στη λεωφόρο d’Ypres στο κέντρο των Βρυξελλών.

Η εφημερίδα Soir αναφέρει ότι σε φωτογραφίες που τράβηξε κάτοικος της περιοχής, φαίνεται ένας άνδρας με φωσφορίζον πορτοκαλί μπουφάν και λευκό κράνος, ένα όπλο στο χέρι, να επιβιβάζεται σε ένα σκούτερ και να τρέπεται σε φυγή. Φέρεται ότι προηγουμένως πυροβόλησε κάποιον στην είσοδο προτού πυροβολήσει δύο επιβαίνοντες σε ταξί.

Σε επαγρύπνηση κλήθηκαν οι κάτοικοι των Βρυξελλών

  • Στο εθνικό κέντρο διαχείρισης κρίσεων του Βελγίου έσπευσε ο πρωθυπουργός της χώρας Αλεξάντερ Ντε Κρόο με τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών.

«Τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων της άνανδρης επίθεσης στις Βρυξέλλες», αναφέρει με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο Αλεξάντερ Ντε Κρόο, προσθέτοντας ότι βρίσκεται «με τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών στο εθνικό κέντρο διαχείρισης κρίσεων».

«Παρακολουθούμε την κατάσταση και ζητάμε από τους κατοίκους των Βρυξελλών να είναι σε επαγρύπνηση», υπογραμμίζει.

Στην κατηγορία 4 ανέβηκε το επίπεδο συναγερμού στις Βρυξέλλες. Αυτό ισχύει μόνο για την πρωτεύουσα του Βελγίου. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Sudinfo, τα μέτρα ασφαλείας γύρω από το στάδιο King Baudouin, όπου διεξάγεται ο ποδοσφαιρικός αγώνας Βελγίου-Σουηδίας, έχουν επίσης ενισχυθεί. Να σημειωθεί ότι η κατηγορία 4 είναι το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού.

Σε καταφύγιο για πέντε λεπτά Μπλίνκεν και Νετανιάχου: Ηχησαν σειρήνες την ώρα της συνάντησής τους

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: