Ξαφνική ανατροπή από το Ισραήλ: «Μπορεί να μην είναι χερσαία επίθεση, αλλά κάτι άλλο» – Αίθουσα κυβερνοπολέμου στο Τελ Αβίβ – Τελειώνουν τα τρόφιμα στη Γάζα – Φόβος για αντίποινα στη Δυτική Όχθη

epa10923260 Israeli soldiers blocking the road leading to the Israeli-Lebanon border, 17 October 2023. EPA/AYAL MARGOLIN ISRAEL OUT




Ενώ όλοι εδώ και ημέρες περιμένουν την προαναγγελθείσα αντεπίθεση του Ισραήλ στη Γάζα για την εξολόθρευση της Χαμάς μια δήλωση του Ισραηλινού στρατιωτικού εκπροσώπου μπορεί και να ανατρέπει τα δεδομένα.

Την ίδια ώρα στο Τελ Αβίβ στήνεται «αίθουσα κυβερνοπολέμου» για να εντοπίσουν τους ομήρους. Και ενώ στη Γάζα, τελειώνουν και τα τρόφιμα, στη Δυτική Όχθη αγριεύουν τα πράγματα από Ισραηλινούς και εποίκους που ζητούν εκδίκηση.

Ίσως είναι κάτι άλλο

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έκαναν γνωστό πως εξετάζουν και άλλες επιλογές, εκτός από μια χερσαία επίθεση, καθώς προετοιμάζονται για «τα επόμενα στάδια του πολέμου» εναντίον της εξτρεμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

«Όλοι μιλάνε για μια χερσαία επίθεση, όμως θα μπορούσε να είναι κάτι διαφορετικό», δήλωσε σήμερα ο ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος Ρίτσαρντ Χεχτ χωρίς να κάνει διευκρινίσεις.

Ειδικοί στον κυβερνοχώρο στήνουν «αίθουσα πολέμου»

Εκατοντάδες Ισραηλινοί ειδικοί της υψηλής τεχνολογίας έβαλαν κατά μέρος προσωρινά τις δουλειές τους στον ιδιωτικό τομέα για να βοηθήσουν στον εντοπισμό των Ισραηλινών που αγνοούνται μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου της Χαμάς στο Ισραήλ.

Η Καρίν Ναχόν, μια από τις επικεφαλής της πρωτοβουλίας αυτής, δήλωσε ότι εθελοντές αναλύουν υλικό – συμπεριλαμβανομένων βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο από τη Χαμάς – για να βοηθήσουν στην αναγνώριση και τον εντοπισμό των πάνω από 1.000 ανθρώπων των οποίων εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη από τότε. Οποιαδήποτε πληροφορία συλλέγεται την παραδίδουν στις ισραηλινές αρχές.

Με έδρα έξω από το Τελ Αβίβ, το κέντρο του κλάδου υψηλής τεχνολογίας και κυβερνοασφάλειας του Ισραήλ, οι εθελοντές δημιούργησαν ένα αυτοσχέδιο αρχηγείο όπου χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη και την αναγνώριση προσώπου και φωνής για να βοηθήσουν στον εντοπισμό αυτών που αγνοούνται μετά την επίθεση της Χαμάς, ορισμένες φορές μέσω του ρουχισμού ή αναγνωρίσιμων στοιχείων.

«Η κυβέρνηση στηρίζεται αυτήν την ώρα στις πληροφορίες που έρχονται από αυτήν την αίθουσα», σημείωσε η Ναχόν.

Φωτογραφίες από Ισραηλινούς που αγνοούνται βρίσκονται κρεμασμένες σε σειρές στους τείχους, υπενθυμίζοντας στους εθελοντές την αποστολή τους.

«Προσπαθούμε να κατανοήσουμε την κατάσταση του καθενός από τους αγνοούμενους και ακόμη έχουμε πάνω από χίλιους ανθρώπους που αγνοούνται», τόνισε.

Οι εθελοντές επιδίδονται σε αγώνα δρόμου ενάντια στον χρόνο.

Το Ισραήλ δεσμεύτηκε να εξαλείψει τη Χαμάς σε απάντηση στις επιθέσεις της, ενώ το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα προειδοποίησε ότι θα εκτελεί ομήρους σε απάντηση στα ισραηλινά πλήγματα σε αμάχους χωρίς προειδοποίηση.

Η Χαμάς τώρα αφαιρεί υλικό από τις επιθέσεις της το οποίο είχε αναρτήσει στο διαδίκτυο, κάτι το οποίο δείχνει ότι γνωρίζει πως αυτά τα βίντεο αναλύονται για να συλλεγούν πληροφορίες, συνέχισε η Ναχόν.

«Η Χαμάς διαγράφει και αφαιρεί τα βίντεο που έχει αναρτήσει. Υπήρχε ένα απευθείας βίντεο (που έδειχνε) πως μπήκαν σε διάφορα δωμάτια σφαγμένων παιδιών, και φρικτές εικόνες», πρόσθεσε.

«Αυτό που κάνουν τώρα είναι να πηγαίνουν σε ένα ένα βίντεο και να τα αφαιρούν, επειδή καταλαβαίνουν ότι βασικά το παρακολουθούμε και αναλύουμε τα βίντεο αυτά», κατέληξε.

Τρόφιμα για 4 με 5 ημέρες στη Γάζα-

Στα καταστήματα στη Λωρίδα της Γάζας, που πολιορκείται από τον ισραηλινό στρατό, υπάρχουν τρόφιμα για τέσσερις με πέντε ημέρες ακόμη, ανακοίνωσε σήμερα το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP).

«Στα καταστήματα τα αποθέματα (τροφίμων) αρκούν για μερικές ημέρες, ίσως τέσσερις ή πέντε», επεσήμανε η Αμπίρ Ετέφα, εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη μέσω βιντεοσύνδεσης από το Κάιρο.

«Τα καταστήματα αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες στον ανεφοδιασμό τους από τις αποθήκες» οι οποίες διαθέτουν ακόμη αποθέματα τροφίμων όμως βρίσκονται στη πόλη της Γάζας, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, εξήγησε η ίδια.

Την ίδια ώρα το πέρασμα της Ράφα, το μοναδικό που συνδέει τη Λωρίδα της Γάζας με την Αίγυπτο και το οποίο δεν ελέγχεται από το Ισραήλ, παραμένει κλειστό καθιστώντας αδύνατη την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στον θύλακα.

Σήμερα κομβόι φορτηγών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια και βρίσκονταν στην πόλη αλ Αρίς, στο Σινά της Αιγύπτου, πήραν τον δρόμο για τη Ράφα, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστό αν θα λειτουργήσει το πέρασμα.

«Πιστεύω ότι όλος ο κόσμος ελπίζει ακόμη ότι θα μπορέσουμε να εισέλθουμε (στη Ράφα) και γι’ αυτό φτάνει επιπλέον βοήθεια», σημείωσε η Ετέφα, τονίζοντας ότι οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη αυτή τη βοήθεια βρίσκονται μόλις «μερικά χιλιόμετρα» μακριά, αλλά «δεν μπορούν να ωφεληθούν» από αυτή.

Προς το παρόν η επισιτιστική βοήθεια που εξακολουθεί να φτάνει στην περιοχή «περιμένει στα σύνορα», τόνισε, δηλώνοντας ότι νέα πτήση του WFP αναμένεται μέσα στην ημέρα.

«Ζητάμε απρόσκοπτη πρόσβαση, ασφαλή διέλευση», κατέληξε η Ετέφα.

Παράλληλα η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) προειδοποίησε ότι τα αποθέματα καυσίμων στα νοσοκομεία της Γάζας εκτιμάται ότι αρκούν για άλλες 24 ώρες. «Αν σταματήσουν να λειτουργούν οι εφεδρικές γεννήτριες, οι ζωές χιλιάδων ασθενών θα βρεθούν σε σοβαρό κίνδυνο», τόνισε.

Ο επικεφαλής του Γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) Μάρτιν Γκρίφιθς αναμένεται σήμερα στο Κάιρο με στόχο «να βοηθήσει τις διαπραγματεύσεις» για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Παραβίαση διεθνούς δικαίου

Στο μεταξύ η Ύπατη Αρμοστεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ εκτίμησε σήμερα ότι η πολιορκία που έχει επιβάλει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και η εντολή των ισραηλινών αρχών προς τους κατοίκους του βόρειου τμήματος του θύλακα να απομακρυνθούν ενδέχεται να ισοδυναμούν με το διεθνές έγκλημα της βίαιης μετακίνησης αμάχων.

«Ανησυχούμε ότι αυτή η εντολή, σε συνδυασμό με την επιβολή πλήρους πολιορκίας στη Γάζα, μπορεί να μην θεωρείται νόμιμη προσωρινή απομάκρυνση και κατά συνέπεια ενδέχεται να ισοδυναμεί με βίαιη μετακίνηση αμάχων κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου», δήλωσε η Ραβίνα Σαμντασάνι, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας.

«Όσοι κατάφεραν να συμμορφωθούν με την εντολή των ισραηλινών αρχών να απομακρυνθούν, τώρα είναι εγκλωβισμένοι στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας με ανεπαρκή καταλύματα, αποθέματα τροφίμων που εξαντλούνται γρήγορα, μικρή ή καθόλου πρόσβαση σε καθαρό νερό, εγκαταστάσεις υγιεινής, φάρμακα και άλλα βασικά είδη», πρόσθεσε.

Ο όρος «βίαιη μετακίνηση» περιγράφει την αναγκαστική μετεγκατάσταση άμαχων πληθυσμών και αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που τιμωρείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Στη Δυτική Όχθη κυριαρχεί ο φόβος για «αντίποινα»

«Οι Ισραηλινοί στρατιώτες και οι έποικοι ανοίγουν εύκολα πυρ για να εκδικηθούν για τα όσα συμβαίνουν στη Γάζα», καταγγέλλει ο Φάραζ Μπεϊτάουι, στο χωριό του οποίου, όπως και παντού στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, οι Παλαιστίνιοι ζουν μέσα σε συνεχή φόβο.

Οι συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου έχουν προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 1.400 Ισραηλινών αλλά και πάνω από 2.750 Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.

Εξάλλου τουλάχιστον 58 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 1.200 έχουν τραυματιστεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, μια περιοχή γεμάτη ισραηλινά σημεία ελέγχου και εβραϊκούς οικισμούς, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Στο Μπέιτα, το χωριό του Φάραζ Μπεϊτάουι, που βρίσκεται κοντά στη Ναμπλούς, ένας νεαρός σκοτώθηκε την Κυριακή από τον ισραηλινό στρατό. Βίντεο δείχνει έναν στρατιώτη να πυροβολεί εναντίον του από μακριά.

Επικίνδυνοι δρόμοι

Στο Κούσρα, ένα άλλο χωριό στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης, την προηγούμενη εβδομάδα Εβραίοι έποικοι σκότωσαν τέσσερις κατοίκους. Την επομένη στη διάρκεια της κηδείας τους έποικοι σκότωσαν έναν πατέρα και τον γιο του.

Ο Ζέιντ αλ Σουάιμπι, της μη κυβερνητικής οργάνωσης al Haq, παρακολουθεί στενά την αύξηση της βίας. Αλλά όχι από τόσο κοντά όσο θα ήθελε καθώς, όπως εξηγεί, οι μετακινήσεις έχουν γίνει ακόμη πιο δύσκολες τις τελευταίες ημέρες.

«Δεν διαθέτουμε συγκεκριμένο αριθμό» των επιθέσεων των εποίκων ή των Ισραηλινών στρατιωτών εναντίον Παλαιστίνιων. «Οι ομάδες έρευνας δεν μπορούσαν να βγουν στους δρόμους διότι εκεί γίνονται οι επιθέσεις και ο εκφοβισμός των κατοίκων», δηλώνει.

Οι δρόμοι αποτελούσαν πάντα σημείο τριβής. Κάποιοι χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τους Εβραίους εποίκους, τα αυτοκίνητα των οποίων έχουν κίτρινες πινακίδες κυκλοφορίας, όπως στο Ισραήλ.

Δεν είναι σπάνιο έποικοι να στέκονται σε λόφους και να ρίχνουν πέτρες εναντίον των αυτοκινήτων των Παλαιστινίων, τα οποία αναγνωρίζουν εύκολα καθώς οι πινακίδες τους είναι λευκές και πράσινες. Αντίστοιχα Παλαιστίνιοι επιτίθενται εναντίον Εβραίων εποίκων.

Αλλά μετά την έναρξη της τρέχουσα σύρραξης «στις επιθέσεις εναντίον των αυτοκινήτων» προστέθηκαν «οι λεηλασίες καταστημάτων, τα απειλητικά γκράφιτι των εποίκων, οι φόνοι, οι απόπειρες επιθέσεων εναντίον των χωρών», συνεχίζει ο Σουάιμπι, καταστάσεις που φέρνουν στη μνήμη τη λεηλασία της Χαουάρα από εποίκους.

Στα τέλη Φεβρουαρίου, μετά τον θάνατο δύο εποίκων κοντά στη Χαουάρα, δεκάδες Εβραίοι είχαν επιτεθεί στο χωριό αυτό και πυρπόλησαν πολλά κτίρια και αυτοκίνητα. Οι εικόνες από το χωριό στις φλόγες έκαναν τον γύρο του κόσμου και προκάλεσαν κύμα αγανάκτησης.

Νυχτερινές περιπολίες

Η επίθεση αυτή έφερε στο προσκήνιο την κατάσταση στην οποία ζουν σχεδόν τρία εκατομμύρια Παλαιστίνιοι στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, δίπλα σε σχεδόν μισό εκατομμύριο Εβραίους εποίκους. Όλοι αυτοί οι οικισμοί αυτοί θεωρούνται από τον ΟΗΕ παράνομοι βάσει του διεθνούς δικαίου, αν και κάποιοι από αυτούς κατασκευάστηκαν με την άδεια των ισραηλινών αρχών.

Χθες Δευτέρα όλα τα καταστήματα παρέμειναν κλειστά στη Χαουάρα. «Φοβόμαστε όλοι το ενδεχόμενο νέων επιθέσεων εποίκων μετά τα γεγονότα στη Γάζα», σημείωσε ο Μόιν Νταμίντι δήμαρχος της πόλης.

Στο χωριό Ντέιρ Τζάριρ, κοντά στη Ραμάλα, βρίσκεται δίπλα σε έναν παράνομο οικισμό ο οποίος έχει δημιουργηθεί στα περίχωρα του μεγάλου οικισμού Όφρα. Εκεί κάθε νύκτα οι νέοι κάνουν περιπολίες, εξηγεί ο 52χρονος Χάινταρ Μάχο. «Και υπάρχει μια ομάδα που ανταλλάσσει πληροφορίες και που ενημερώνει ο ένας τον άλλο για τις κινήσεις των εποίκων», προσθέτει.

Όμως κάποιες φορές οι κάτοικοι αιφνιδιάζονται: την Κυριακή μία γυναίκα σκοτώθηκε από σφαίρες του ισραηλινού στρατού και ο σύζυγος και ο γιος τους τραυματίστηκαν την ώρα που επέστρεφαν σπίτι τους.

Παράλληλα η ένωση Παλαιστίνιων κρατούμενων ανακοίνωσε ότι «περίπου 470 Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη, κυρίως μέλη της Χαμάς, έχουν τεθεί σε διοικητική κράτηση».Το καθεστώς αυτό επιτρέπει στο Ισραήλ να κρατά ανθρώπους χωρίς να τους απαγγέλλει κατηγορίες επ’ αόριστον.

«Στη Δυτική Όχθη έχουμε να δούμε μια εκστρατεία συλλήψεων τέτοιας έκτασης εδώ και χρόνια», διαβεβαίωσε η Αμάνι Σαρανέχ εκπρόσωπος της ένωσης.

Με πληροφορίες από AFP / reuters / dpa μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ραμάλα, Παλαιστίνη /Γενεύη, Ελβετία / Τελ Αβίβ, Ισραήλ

Ξεκίνησαν τα κομβόι με τη βοήθεια για τη Γάζα μετά τη συμφωνία Μπλίνκεν – Νετανιάχου: Δεν φοβόμαστε το Ισραήλ λέει η Χαμάς – Σιβυλλική δήλωση από εκρπόσωπο του IDF [live update]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: