Η Σουηδία… ξύπνησε απότομα: Καθημερινό φαινόμενο πυροβολισμοί, εκρήξεις και θάνατοι – Οι ανήλικοι, το πέρασμα της κοκαΐνης και η Κουρδική Αλεπού που κρύβεται στην Τουρκία

FILE PHOTO: Police operation in Gothenburg, Sweden, 30 September 2021. EPA, BJORN LARSSON ROSVALL




Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν πρόσφατα στη περιοχή της Στοκχόλμης σε διάστημα μόλις δέκα ημερών. Την Πέμπτη δύο άνδρες σκοτώθηκαν σε παμπ στη μικρή πόλη Σαντβίκεν, 160 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας ενώ κατά μέσο όρο κάθε μέρα κάπου στην Σουηδία πέφτουν πυροβολισμοί. Ολοένα και συχνότερα εμπλέκονται ανήλικοι στις πράξεις βίας.

«Ζούμε σε επικίνδυνους καιρούς», σχολίασε ο αστυνομικός Γιάλε Πολγιαρέβιους στη ραδιοφωνική εκπομπή Agenda αναφερόμενος στο νέο κύμα βίας που πλήττει τη σκανδιναβική χώρα.

Ο έμπειρος αστυνομικός είναι επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών στην αστυνομική περιφέρεια της Κεντρικής Σουηδίας και διευθυντής ομάδας που συστάθηκε αποκλειστικά για την αντιμετώπιση συμμοριών. «Πρόκειται για μια ζοφερή πραγματικότητα, την οποία ωστόσο καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε με κάθε μέσο», τονίζει ο Γιάλε Πολγιαρέβιους

Η Σουηδία αντιμετωπίζει εδώ και αρκετά χρόνια πρόβλημα με συμμορίες. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, περίπου 30.000 άνθρωποι είναι σήμερα μέλη συμμοριών, οι οποίες κερδίζουν τεράστια ποσά από το επικερδές εμπόριο ναρκωτικών. Όπως αναφέρουν οι αστυνομικές αρχές, η Σουηδία έχει γίνει εδώ και καιρό χώρα διέλευσης κοκαΐνης από τη Λατινική Αμερική στην Ευρώπη.

Όλα αυτά οδηγούν στη βία. Από τις αρχές του 2023 μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου καταγράφηκαν περισσότερες από 260 χρήσεις όπλων με συνολικά 34 θανάτους και 71 τραυματισμούς. Το ίδιο διάστημα σημειώθηκαν περισσότερες από 120 εκρήξεις, οι οποίες έχουν ως κύριο σκοπό τον εκφοβισμό αντιπάλων.

Κάποιες φορές χάνουν τη ζωή τους ακόμα και μη εμπλεκόμενοι, όπως η 12χρονη Αντριάνα, η οποία σκοτώθηκε από σφαίρα το 2020 ενώ έβγαζε βόλτα τον σκύλο της. Σύμφωνα με πληροφορίες ένας εκ των δύο νεκρών στο Σαντβίκεν δεν είχε καμία σχέση με τις συγκρούσεις μεταξύ των συμμοριών.

Εκτελέσεις ακόμα και συγγενών

«Τα εγκληματικά δίκτυα βρίσκονται εγκλωβισμένα σε ένα σπιράλ βίας», λέει ο εγκληματολόγος Κρίστοφερ Κάρλσον από το Πανεπιστήμιο Στοκχόλμης προσθέτοντας ότι οι συμμορίες έχουν αρχίσει να επιτίθενται ακόμα και σε συγγενείς μελών άλλων συμμοριών.

«Όταν δεν μπορείς να πλήξεις κάποιο μέλος εγκληματικής οργάνωσης, τότε δολοφονείς έναν συγγενή του», εξηγεί ο επίκουρος καθηγητής πανεπιστημίου.

Το πρόσφατο κλίμα βίας που πλήττει την Σουηδία σχετίζεται με τον αρχηγό του επονομαζόμενου δικτύου Foxtrot. Είναι γνωστός στη Σουηδία ως «Κουρδική αλεπού». Λέγεται ότι έχει έρθει σε ρήξη με έναν 33χρονο, πρώην ηγετικό μέλος της εγκληματικής οργάνωσης. Πληροφορίες θέλουν και τους δύο να κρύβονται σήμερα στην Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ραδιοφωνικού σταθμού SVT, όλα ξεκίνησαν από την Τουρκία στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν κάποιος από την ομάδα του 33χρονου κακοποιήθηκε. Λίγο αργότερα ένα από τα κρησφύγετα της «Κουρδικής αλεπούς» δέχθηκε επίθεση.

Η σύγκρουση εντός της συμμορίας μεταφέρθηκε γρήγορα στη Σουηδία. Στις 7 Σεπτεμβρίου μια γυναίκα 60 ετών δολοφονήθηκε στην Ουψάλα. Ήταν η μητέρα του 33χρονου. Σύμφωνα με την αστυνομία επρόκειτο για εκτέλεση. Από τότε η μια πράξη εκδίκησης διαδέχεται την άλλη.

Θα χρειαστούν τουλάχιστον 10-15 χρόνια για να ελεγχθεί η κατάσταση

Η σουηδική κοινωνία είναι σοκαρισμένη όχι μόνο από την έξαρση βίας, αλλά και την εμπλοκή ολοένα και περισσότερων ανηλίκων σε αυτή.

Οι νέοι προσελκύονται από τις συμμορίες με υποσχέσεις για ακριβά ρούχα, χρήματα και την αίσθηση του ανήκειν σε μια ομάδα. Οι αρχηγοί των συμμοριών χρησιμοποιούν του ανηλίκους ακριβώς επειδή γνωρίζουν ότι ακόμα και σε περίπτωση καταδίκης οι ποινές είναι πολύ μικρότερες λόγω ηλικίας.

Ο εγκληματολόγος Κρίστοφερ Κάρλσον εκτιμά ότι θα χρειαστούν 10 με 15 χρόνια για τιθασευτεί η ένοπλη βία, υπό την προϋπόθεση ότι οι αρχές ασφαλείας θα ξεκινήσουν άμεσα το έργο της πρόληψης για να αποκοπούν οι συμμορίες από τους ανηλίκους.

«Ένας πρώτος δείκτης ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο είναι όταν ο αριθμός των επιστρατεύσεων στις συμμορίες περιορίζεται για να μηδενιστεί στη συνέχει», λέει ο σουηδός ειδικός: «Τότε θα αρχίσουμε να βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ. Μέχρι τότε όμως ο δρόμος είναι ακόμα πολύ μακρύς».

Πηγή: dw.com (Στ. Γεωργακόπουλος)

Ο Ρίσι Σούνακ σκέφτεται να επιβάλει απαγόρευση καπνίσματος στη νέα γενιά της Βρετανίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: