Τόσο καιρό μιλάμε για μια ανύπαρκτη Wagner; Δεν υφίσταται από νομικής απόψεως λέει το Κρεμλίνο

FILE PHOTO: A man lays flowers in tribute to PMC Wagner leader Yevgeny Prigozhin at an informal memorial next to the former ‘PMC Wagner Centre’ in St. Petersburg, Russia, 25 August 2023. An investigation was launched into the crash of an aircraft in the Tver region in Russia on 23 August 2023, the Russian Federal Air Transport Agency said in a statement. Among the passengers was Wagner chief Yevgeny Prigozhin, the agency reported. EPA/ANATOLY MALTSEV




Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι η μισθοφορική εταιρεία Wagner δεν υφίσταται από νομικής απόψεως απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την βρετανική απόφαση να κηρυχθεί τρομοκρατική οργάνωση.

Βέβαια, η Wagner υφίσταται, δρα εγκληματικά εδώ και χρόνια στην Αφρική, πρωταγωνίστησε στις φρικαλαιότητες στην Ουκρανία, απείλησε την πολιτική σταθερότητα της Ρωσίας, ο αρχηγός της μετά θάνατον τιμήθηκε από τον ίδιο τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, έστω ως… “ικανός επιχειρηματίας”, όπως τον χαρακτήρισε.

Όμως, το Κρεμλίνο τώρα λέει πως “απο νομικής απόψεως” δεν υφίσταται. Τί σημαίνει αυτό δεν μπήκε στον κόπο να το εξηγήσει ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος κλήθηκε να ισορροπήσει ανάμεσα στην επίσημη κρατική παρανομία της στήριξης της Wagner αρχικά από το υπουργείο Άμυνας της χώρας και τον πρόεδρό της Πούτιν στον στενό κύκλο του οποίου βρισκόταν κάποτε ο Πριγκόζιν.

Το ότι νομικά υφίστατο ή δεν υφίστατο δεν σημαίνει τίποτα. Στην πραγματικότητα πρόκειται για οργάνωση με διαπιστωμένη εγκληματική δραστηριότητα.

Σήμερα η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Σουέλα Μπράβερμαν χαρακτήρισε «βίαιο και καταστροφικό» τον ιδιωτικό μισθοφορικό στρατό του Γεβγκένι Πριγκόζιν, που δρα «ως στρατιωτικό εργαλείο της Ρωσίας του Βλαντίμιρ Πούτιν στο εξωτερικό».

  • «Δεν υπάρχει κάτι για να σχολιαστεί. Ίσως θα μπορούσε να προσθέσει κανείς ότι, από νομικής απόψεως, δεν υπάρχει τέτοια οργάνωση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η Συρία, η Λιβύη και πολλές χώρες της Αφρικής αποτελούν πεδία δράσης της Wagner, η οποία έχει στρατολογήσει χιλιάδες ποινικούς κρατούμενους των φυλακών της Ρωσίας για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, προσφέροντας την βασική δύναμη επίθεσης στο μέτωπο του Μπαχμούτ.

Μετά την σύντομη στάση του περασμένου Ιουνίου κατά της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας και το αεροπορικό δυστύχημα κατά το οποίο σκοτώθηκε ο αρχηγός της οργάνωσης Γεβγκένι Πριγκόζιν και ο διοικητής της Ντμίτρι Ούτκιν, ό,τι απέμεινε από την δύναμη πυρός της Wagner βρίσκεται σήμερα στην Λευκορωσία και δεν είναι σαφές τι θα γίνει με τις υπηρεσίες ασφαλείας που προσφέρει σε πολλές αφρικανικές χώρες όπως το Μαλί και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Μόσχα, Russian Federation

Κατακλυσμιαίες βροχές και πλημμύρες στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας στη Βουλγαρία: Τουλάχιστον 3 νεκροί [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: