Το πιο παλιό ντέρμπι στην ιστορία του πλανήτη: Αγγλία εναντίον Σκωτίας απόψε σε έναν (ουδέποτε) φιλικό αγώνα [video]

Στιγμιότυπο από βίντεο @ Scotland v England Hampden Park Glasgow, April 1937




H Σκωτία υποδέχεται απόψε (21:45) την Αγγλία στο «Hampden Park», στη Γλασκώβη σε φιλικό αγώνα.

Χαρακτηρισμός που ίσως αποτελεί…παραλογισμό για οποιονδήποτε αγώνα μεταξύ Σκωτίας και Αγγλίας, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε σχετική ανάλυσή του ο Ιταλός δημοσιογράφος Τζανλούκα ντι Μάρτζο.

Παίζουν εδώ και 150 χρόνια, από το πρώτο μεταξύ τους επίσημο ματς που έγινε το Νοέμβριο του 1872.

«Πώς όμως μπορείς να χαρακτηρίσεις «φιλική» μια σύγκρουση που διαρκεί από τον 6ο αιώνα, έστω κι αν γίνεται εκτός των αγωνιστικών χώρων», αναρωτιέται και συνεχίζει:

«Από την πρώτη μεταξύ τους μάχη, έχουν περάσει 15 αιώνες, ανάμεσα σε δύο πολέμους ανεξαρτησίας, εκατοντάδες θανάτους και ένα ιστορικό δημοψήφισμα, αυτό του 2014 με τη ισχνή νίκη του «Όχι». Τον περασμένο χρόνο, το Ανώτατο Δικαστήριο απαγόρευσε επίσης ένα νέο.»

Απόψε ευτυχώς δεν θα υπάρχουν όπλα, αλλά μόνο μπάλες. Το γήπεδο του πρώτου αγώνα «London Oval» το 1870 είναι πλέον ένα γήπεδο κρίκετ. Τότε υπήρχαν τέσσερις χιλιάδες θεατές στις εξέδρες.

Τέσσερις ακόμη αγώνες διοργανώθηκαν στην αγγλική πρωτεύουσα, αλλά κανένας δεν αναγνωρίστηκε από τη FIFA, μέχρι εκείνο στο «Hamilton Crescent», στη Γλασκώβη. Κι αυτό γιατί η εθνική Σκωτίας των πρώτων αγώνων ήταν μια επιλογή μόνο των καλύτερων Σκωτσέζων από την πόλη του Λονδίνου.

Υπήρξαν προσπάθειες για συμφιλίωση, από εκείνη του Ερρίκου του 8ου έως και της βασίλισσας Ελισάβετ.

Πρωταγωνιστές της «επαναπροσέγγισης» ήταν αυτή τη φορά ο Χάρι Κέιν και ο Άντι Ρόμπερτσον, οι αντίστοιχοι αρχηγοί της Αγγλίας και της Σκωτίας. Οι δυο τους, που βρέθηκαν ακριβώς στο γήπεδο του πρώτου επίσημου αγώνα, παρουσίασαν μια ιδιαίτερη φανέλα που θα φορέσουν πριν τον αγώνα. Όπως εκείνες πριν από 150 χρόνια που στη συνέχεια θα δημοπρατηθούν και τα έσοδα θα πάνε για τη θεραπεία του Αλτσχάιμερ.

Η Σκωτία βρίσκεται σε εκπληκτική φόρμα. Έχει κερδίσει όλα τα ματς της στον προκριματικό της όμιλο και είναι κοντά στην πρόκριση στο επόμενο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Η Αγγλία εξακολουθεί να είναι μεταξύ των ισχυρότερων εθνικών ομάδων στον κόσμο, αλλά έρχεται από μια ισοπαλία (1-1) κόντρα στην Ουκρανία.

Και τα δύο τελευταία τους ραντεβού, το 2017 (Σκωτία-Αγγλία 2-2) και το 2021 (Αγγλία-Σκωτία 0-0) δεν «έβγαλαν» νικήτρια.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ρώμη, Italy

Μετά το «φιάσκο» στο Μουντομπάσκετ: Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν υπερομάδα με Λεμπρόν, Κάρι και Ντουράντ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: