Το κατεστημένο της Washington Post αποφάσισε να αντιμετωπίσει τον Ερντογάν; Υπομονεύει και “υπερπαίζει” το βέτο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, σημειώνει…

epa10737920 (L-R) Islamist Turkish President Recep Tayyip Erdogan, Secretary General of NATO Jens Stoltenberg and Swedish Prime Minister Ulf Kristersson pose for a photograph during their meeting ahead of the NATO’s summit in Vilnius, Lithuania, 10 July 2023. EPA, FILIP SINGER, POOL




Η αμερικανική εφημερίδα Washington Post φιλοξενεί άρθρο γνώμης της συντακτικής της ομάδας με τίτλο “Ο Ερντογάν υπερπαίζει με την προσπάθεια (ένταξης) της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Όπως αναφέρεται, «ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdogan), απολαμβάνει το ρόλο της χώρας του ως ενός αμφιταλαντευόμενου κράτους του ΝΑΤΟ, το οποίο δεν ελίσσεται μεταξύ της μίας ή της άλλης πλευράς, εντός της Συμμαχίας, αλλά μεταξύ της ίδιας της Συμμαχίας και του κύριου ανταγωνιστή της, της Ρωσίας.

Εξ’ ου και οι υπαναχωρήσεις και τα παιχνίδια του, τα οποία είναι σχεδιασμένα προκειμένου να ενισχύσουν τον ρόλο του ως αυτού που επηρεάζει τους συσχετισμούς ισχύος -και για να αποσπάσει παραχωρήσεις – ακόμα και αν υπονομεύει του ίδιους τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ». 

Εξ’ ου και οι υπαναχωρήσεις και τα παιχνίδια του, τα οποία είναι σχεδιασμένα προκειμένου να ενισχύσουν τον ρόλο του ως αυτού που επηρεάζει τους συσχετισμούς ισχύος -και για να αποσπάσει παραχωρήσεις – ακόμα και αν υπονομεύει του ίδιους τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ».

  • Με τις δηλώσεις του ο κ. Erdogan έχει μπερδέψει τους αναλυτές, για το πότε και αν η Άγκυρα εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Αρχικά αναμενόταν να γίνει κάτι τέτοιο μετά τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, τις οποίες κέρδισε.

Αργότερα κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας τον Ιούλιο. Εκεί υποσχέθηκε ότι η Τουρκία θα επιτρέψει στη Σουηδία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αργότερα εφέτος. Δύο ημέρες αργότερα, άλλαξε τον τόνο του, λέγοντας ότι το τουρκικό κοινοβούλιο, το οποίο ελέγχει, θα πρέπει να υπογράψει.

Η κωλυσιεργία του είναι μεταδοτική και έχει ενθαρρύνει και άλλο ένα προβληματικό παιδί στο ΝΑΤΟ, την Ουγγαρία και τον Πρωθυπουργό της Viktor Orban ο οποίος έχει απειλήσει να εμποδίσει την ένταξη της Σουηδίας ενοχλημένος από την κριτική της Στοκχόλμης για τους αυταρχικούς του τρόπους.

Όπως συχνά συμβαίνει, με δεδομένη την συναλλακτική προσέγγιση του κ. Erdogan στην διεθνή πολιτική, είναι μία παραχώρηση την οποία προσπαθεί να εκμαιεύσει προτού συμφωνήσει να ανοίξει τις πόρτες του ΝΑΤΟ στην Σουηδία.

Θέλει να ολοκληρώσει μία συμφωνία για την απόκτηση των αμερικανικών μαχητικών F-16, ύψους 20 δις δολαρίων, μαζί με τα πακέτα εκσυγχρονισμού για τον γερασμένο στόλο της χώρας του.

  • Ο Πρόεδρος Biden έχει υποστηρίξει την πώληση των F-16 αλλά κατέστησε σαφές στον κ. Erdogan ότι το Κογκρέσο, δεν έχει υπογράψει. Και η επιρροή του κ. Biden στο Κογκρέσο είναι πιο περιορισμένη από εκείνη του κ. Erdogan στο κοινοβούλιο της Τουρκίας.

Μέλη του Κογκρέσου που γνωρίζουν πως ενεργεί, επιθυμούν να αρθεί ξεκάθαρα η παρεμπόδιση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, από την Τουρκία, προτού εγκρίνουν πλήρως την συμφωνία για τα F-16. Πολλοί από αυτούς είναι διστακτικοί για τον καλό λόγο ότι η οπισθοδρόμηση της Τουρκίας έναντι των δημοκρατικών κανόνων έχει επιταχυνθεί.

Μετά τη συνάντηση με τον κ. Biden αυτόν το μήνα στην Σύνοδο της G20, ο κ. Erdogan εξέφρασε δυσθυμία, προφανώς χωρίς ειρωνεία, ότι ο κ. Biden συνέδεε το πακέτο των F-16 με την Σουηδία.

Η αντιπαράθεση είναι μια ανθοδέσμη για τον Ρώσο Πρόεδρο Vladimir Putin, με τον οποίο ο κ. Erdogan έχει διακηρύξει ότι έχει «ειδική σχέση». Ο Τούρκος ηγέτης, θα ήταν φρόνιμο, να επανεκτιμήσει πού βρίσκονται τα συμφέροντά του – με τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ, των οποίων, το σύνολο των οικονομιών τους, είναι περίπου 10 φορές μεγαλύτερη από αυτή της Ρωσίας, ή με τους πολεμοκάπηλους στο Κρεμλίνο, οι οποίοι αγωνίζονται να διατηρήσουν την οικονομία τους έναντι των επιπτώσεων των κυρώσεων της Δύσης.

  • Η Δυτική Συμμαχία θα ενισχυόταν σημαντικά από την είσοδο της Σουηδίας, και η Στοκχόλμη είναι ευνόητα απογοητευμένη από την καθυστέρηση. Άφησε στην άκρη, δεκαετίες επίσημης ουδετερότητας για να υποβάλει αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ, λίγο μετά την εκτεταμένη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022.

Έχοντας υπόψη τις δηλώσεις αντιρρήσεις του κ. Erdogan για την ένταξή της στη συμμαχία, η Στοκχόλμη έχει ικανοποιήσει τις ανησυχίες της Άγκυρας ότι δεν κατάφερε να κινηθεί επιθετικά εναντίον των Κούρδων που ζουν στη Σουηδία, τους οποίους η Τουρκία θεωρούσε τρομοκράτες.

Για τον σκοπό αυτό, έχει εκδώσει αρκετούς Κούρδους όπως ζητήθηκε από την Τουρκία και τροποποίησε, επίσης, τους νόμους και το Σύνταγμά της για να επιτρέψει σκληρότερη στάση έναντι των φερόμενων τρομοκρατών. Πέρυσι, η Στοκχόλμη ακύρωσε επίσης το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.

Εν τω μεταξύ, η Σουηδία και το ΝΑΤΟ έχουν συσφίξει τους μακροχρόνιους δεσμούς τους ακόμη και χωρίς την επίσημη ένταξη. Και προετοιμαζόμενη για την ένταξη, η Σουηδία αύξησε άμεσα τις στρατιωτικές δαπάνες για να καλύψει τον στόχο του ΝΑΤΟ περί δαπάνης του 2% του ετήσιου ΑΕΠ για την Άμυνα.

Ο κ. Erdogan κινδυνεύει να το παρακάνει με το παιχνίδι που παίζει. Οι προσπάθειές του για παζάρια, με αντάλλαγμα να δώσει στη Σουηδία την έγκριση για το ΝΑΤΟ, περιλάμβαναν την απαίτηση για πρόοδο αναφορικά με την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον εκφοβισμό της Στοκχόλμης να νομοθετήσει περί επίσημης απαγόρευσης της καύσης του Κορανίου — μια πράξη διαμαρτυρίας που έχει γίνει πιο συνηθισμένη τελευταία.

Το πρώτο δεν εκκινεί καν. Το δεύτερο αποτελεί προσβολή στη σουηδική παράδοση της ελευθερίας της έκφρασης.

Η καλύτερη επιλογή του, και του ΝΑΤΟ, είναι να προχωρήσει με τη συμφωνία που ο κ. Biden και σημαντικά μέλη του Κογκρέσου έχουν επισημάνει ότι είναι έτοιμοι να προσφέρουν – το πακέτο των F-16 μόλις η Τουρκία επικυρώσει επίσημα την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, καταλήγει το άρθρο.

ΠΗΓΗ: Washington PostErdogan overplays his hand on Swedens NATO bid

Οι αθώοι μένουν και παλεύουν, απαντά ο κ. Μενέντεζ: Κάποιοι πολιτικάντηδες των Δημοκρατικών τον καλούν να παραιτηθεί, αντί να το απαιτούν οι αντίπαλοί του… (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: