Το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου ενέκρινε τον κρατικό προϋπολογισμό: Προβλέπει πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ, λέει ο υπουργός Οικονομικών

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης προεδρεύει Ειδικής Συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου για τον Κρατικό Προϋπολογισμό για το 2024. Δεξιά ο υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεταυνός. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Πλεόνασμα 659 εκατομμυρίων ευρώ, που αντιστοιχεί στο 2,2% του ΑΕΠ προνοεί ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2024, ο οποίος εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, με τον Υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό να τονίζει ότι στόχος του προϋπολογισμού είναι «να κρατήσει την ορθή πορεία της οικονομίας για το καλό της κοινωνίας μας».

Σε δηλώσεις μετά την συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Κεραυνός είπε πως οι αναπτυξιακές δαπάνες παρουσιάζουν αύξηση 12% σε ετήσια βάση, οι κοινωνικές παροχές είναι αυξημένες κατά 15% σε σχέση με το 2023 και ανέρχονται στα €2 δισ., ενώ συνδυάζεται και η συγκράτηση του κρατικού μισθολογίου.

«Ο προϋπολογισμός του 2024 καταρτίζεται στα πλαίσια της εξαγγελθείσας οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης για δημοσιονομική πειθαρχία και με γνώμονα τη διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας», ανέφερε στις δηλώσεις του ο Υπουργός Οικονομικών.

Όπως είπε, στον καταρτισμό του προϋπολογισμού σταθμίστηκαν η σημαντική αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει την οικονομική συγκυρία, οι μεγάλες προκλήσεις για την οικονομία, όπως οι άμεσες επιπτώσεις από την επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία και στη Λευκορωσία, ο υψηλός πληθωρισμός, που διαβρώνει τα πραγματικά εισοδήματα και τα έσοδα του κράτους από τη μείωση της κατανάλωσης, τα υψηλά επιτόκια, που επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη και οι επιπτώσεις από τις μεταναστευτικές ροές.

«Στόχος του προϋπολογισμού του 2024 και του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου 2024 – 2026 είναι η αντιμετώπιση των προκλήσεων και η σταθεροποίηση συνθηκών βιώσιμης ανάπτυξης της οικονομίας», είπε ο κ. Κεραυνός.

  • Ανέφερε ακόμη ότι  οικονομία αναμένεται να συνεχίσει να καταγράφει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και το 2024 με τον ρυθμό ανάπτυξης να προβλέπεται γύρω στο 2,9%, ενώ το 2023 εκτιμάται ότι η κυπριακή οικονομία θα καταγράψει θετικό ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 2,5%, που είναι τριπλάσιος από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. «Και δείχνει ακριβώς ότι η οικονομία μας βρίσκεται σε μια καλή πορεία και με τον προϋπολογισμό αυτό θέλουμε να συντηρήσουμε και να κρατήσουμε αυτή την ορθή πορεία της οικονομίας για το καλό της κοινωνίας μας», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τις παραδοχές του προϋπολογισμού, ο ρυθμός της ανεργίας αναμένεται να υποχωρήσει το 2024 στο 5,8% από 6,5% το 2023. Ο προϋπολογισμός προνοεί συνολικά έσοδα της Γενικής Κυβέρνησης €13,2 δισ και έξοδα €11,8 δισ, δημιουργώντας δημοσιονομικό πλεόνασμα €659 εκατ. ή 2,2% του ΑΕΠ, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα (εξαιρουμένων των δαπανών εξυπηρέτησης του χρέους) στο €1,09 δισ ή 3,6% του ΑΕΠ.

«Τα πλεονάσματα αυτά είναι αναγκαία για να πετύχουν την υλοποίηση των στόχων ευρωπαϊκών μας υποχρεώσεων για δημόσιο χρέος μέχρι 60% μέχρι το 2026 και για να υλοποιήσει η κυβέρνηση την κοινωνική της πολιτική και επίσης την αναπτυξιακή της πολιτική», υπογράμμισε ο κ. Κεραυνός.

Υπάρχουν πιστώσεις για πρόσθετα μέτρα

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Κεραυνός ανέφερε ότι στον προϋπολογισμό περιλαμβάνονται τα υφιστάμενα μέτρα για αντιμετώπιση της ακρίβειας και του πληθωρισμού και επίσης υπάρχουν κονδύλια που θα αξιοποιηθούν για πρόσθετα μέτρα, που θα εξαγγείλει η Κυβέρνηση αφού μελετηθούν.

Αύξηση αναπτυξιακών και κοινωνικών δαπανών

Παράλληλα, ο κ. Κεραυνός είπε πως ο προϋπολογισμός έχει «έντονο το αναπτυξιακό στοιχείο μέσα από τα προγράμματα του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ), καθώς και σημαντικές δαπάνες για ανάπτυξη των υποδομών σε δρόμους και κτήρια υπηρεσιών.

Σημείωσε συναφώς πως οι αναπτυξιακές δαπάνες θα είναι αυξημένες κατά 12% σε σχέση με το 2023 και ανέρχονται σε €1,47 δισ. Ανέφερε ενδεικτικά κάποια έργα που ξεκινούν στο 2024, όπως το σχέδιο ΚΤΙζω για προσφυγικές κατοικίες, το νέο κτήριο του Γενικού Χημείου και το δρόμο Λευκωσίας – Παλαιχωρίου.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, από τον προϋπολογισμό διαφαίνεται ο ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας του μέσω των κοινωνικών παροχών, οι οποίες είναι αυξημένες κατά 15% και ανέρχονται σε περίπου €2 δισ σε σχέση με €1,7 δισ το 2023. Επεσήμανε ενδεικτικά πως οι παροχές κοινωνικής πρόνοιας αυξάνονται κατά €56 εκατ., οι παροχές υγείας κατά €150 εκατ., οι παροχές παιδείας κατά €10 εκατ., και οι παροχές προς τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης αυξάνονται κατά €22 εκατ.

Λέγοντας πως ένας άλλος βασικός στόχος του προϋπολογισμού του 2024 είναι η συγκράτηση του κρατικού μισθολογίου, ο κ. Κεραυνός επεσήμανε ότι στα πλαίσια του κρατικού προϋπολογισμού του 2024 περιλαμβάνονται μόνον 52 θέσεις σε σχέση με 485 το 2023.

Σε ερώτηση αν δεδομένης της επιβράδυνσης της οικονομίας θα δοθεί αυξημένη σημασία στην υλοποίηση των αναπτυξιακών δαπανών, ο κ. Κεραυνός είπε αυτό είναι μια πολύ σημαντική προτεραιότητα.

«Είναι σημαντικά τα αναπτυξιακά έργα που περιλαμβάνονται στο ΣΑΑ και ιδιαίτερα τα συγχρηματοδοτούμενα έργα με την ΕΕ και θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή», είπε, προσθέτοντας ότι «αυτές είναι οι οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τους Υπουργούς να τύχουν της μέγιστης δυνατής υλοποίησης μέσα στα καθορισμένα ορόσημα».

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ, Γρηγόρης Σάββα
Λευκωσία

Τη θέση αρχών της Σερβίας στο Κυπριακό εξέφρασαν Σέρβοι αξιωματούχοι: Υπέρ της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: