Θρήνος στην Κένυα για την στρατάρχη Μουδόνι Κιρίμα: Πέθανε η ηρωίδα της εξέγερσης των Μάου-Μάου κατά των Βρετανών [videos]

Η Μουδόνι Κιρίμα, μια από τις λιγοστές γυναίκες που πολέμησαν κατά τη διάρκεια της εξέγερσης των Μάου-Μάου εναντίον των Βρετανών. Photo screenshot via youtube K24TV




Η Μουδόνι Κιρίμα, μια από τις λιγοστές γυναίκες που πολέμησαν κατά τη διάρκεια της εξέγερσης των Μάου-Μάου εναντίον των Βρετανών εποίκων στην Κένυα τα χρόνια του 1950, απεβίωσε, μετέδωσαν χθες Τρίτη κενυατικά μέσα ενημέρωσης.

«Μου προκάλεσε βαθιά θλίψη ο θάνατος της στρατάρχη Μουδόνι Κιρίμα, ισχυρής μορφής με μεγάλη επιρροή που πολέμησε για την ελευθερία μας», δήλωσε ο Κενυάτης πρόεδρος Ουίλιαμ Ρούτο.

Η 92χρονη Μουδόνι Κιρίμα είχε πολεμήσει στο πλευρό του αρχηγού της αντίστασης Ντένταν Κιμάδι κατά τη διάρκεια της εξέγερσης των Μάου-Μάου. Ο κενυατικός Τύπος τόνισε πως ήταν η μοναδική γυναίκα που έφθασε σε τόσο υψηλό βαθμό στις τάξεις των ανταρτών. Είχε τραυματιστεί από σφαίρα στον θώρακα το 1952.

Η εξέγερση των Μάου-Μάου (1952 – 1960) εναντίον της βρετανικής αποικιακής κυριαρχίας είχε απολογισμό τουλάχιστον 10.000 νεκρούς: εξαπολύθηκε εκστρατεία καταστολής που συγκαταλεγόταν στις πιο πολυαίμακτες της βρετανικής αυτοκρατορίας.

Η Βρετανία δέχθηκε το 2013 – μισό και πλέον αιώνα μετά – να προσφέρει αποκατάσταση και αποζημιώσεις στους πάνω από 5.000 Κενυάτες που υπέστησαν φρικιαστική κακομεταχείριση κατά τη διάρκεια της εξέγερσης. Το ποσό που συμφωνήθηκε να καταβληθεί ανερχόταν σε 20 εκατομμύρια λίρες (23 εκατ. ευρώ).

Το 2015, δεκάδες βετεράνοι Μάου-Μάου παρέστησαν στα εγκαίνια στο Ναϊρόμπι μνημείου που χρηματοδοτήθηκε από τη Βρετανία προς τιμή των χιλιάδων που σκοτώθηκαν, βασανίστηκαν και φυλακίστηκαν κατά τη διάρκεια της εξέγερσης

Η εξέγερση των Μάου Μάου

Η εξέγερση των Μάου Μάου (1952-1960),  ήταν ένας πόλεμος στη Βρετανική Αποικία της Κένυας (1920-1963) μεταξύ του Στρατού Γης και Ελευθερίας της Κένυας (KLFA), επίσης γνωστό ως Mau Mau και των Βρετανών.

Κυριαρχούμενο από τους μαχητές Kikuyu , Meru και Embu, το KLFA περιλάμβανε επίσης μονάδες των Kamba και Maasai που πολέμησαν ενάντια στους Ευρωπαίους αποίκους στην Κένυα, τον Βρετανικό Στρατό και το τοπικό σύνταγμα της Κένυας (Βρετανοί άποικοι, τοπική βοηθητική πολιτοφυλακή και υπέρ- βρετανικό Kikuyu).

Η σύλληψη του ηγέτη των ανταρτών, Στρατάρχη Ντένταν Κιμάθι , στις 21 Οκτωβρίου 1956 σηματοδότησε την ήττα του Μάου Μάου αλλά ουσιαστικά τερμάτισε τη βρετανική κυριαρχία. Ωστόσο, η εξέγερση συνεχίστηκε μέχρι και μετά την ανεξαρτησία της Κένυας από τη Βρετανία, οδηγούμενη κυρίως από τις μονάδες Meru με επικεφαλής τον στρατάρχη Musa Mwariama . Στρατηγός Baimungi. Ο Baimungi, ένας από τους τελευταίους ηγέτες του Mau Mau, σκοτώθηκε λίγο μετά την ανεξρτησια της Κένυας.

Η προέλευση του όρου Μάου Μάου είναι αβέβαιη. Σύμφωνα με ορισμένα μέλη του Mau Mau, ποτέ δεν αναφέρθηκαν στον εαυτό τους ως τέτοιοι, αντίθετα προτιμούσαν τον στρατιωτικό τίτλο Kenya Land and Freedom Army (KLFA).

Ορισμένες δημοσιεύσεις, όπως το “Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης” του Fred Majdalany: The Full Story of Mau Mau , ισχυρίζονται ότι ήταν ένας αναγραμματισμός της Uma Uma (που σημαίνει “Φύγε έξω! Βγες έξω!”) και ήταν μια στρατιωτική κωδική λέξη βασισμένη σε ένα μυστικό γλωσσικό παιχνίδι που τα αγόρια Kikuyu έπαιζαν την ώρα της περιτομής τους.

Ο Majdalany λέει επίσης ότι οι Βρετανοί απλώς χρησιμοποίησαν το όνομα ως ετικέτα για την εθνική κοινότητα του Kikuyu χωρίς να δώσουν κανένα συγκεκριμένο ορισμό.

Οι άνθρωποι του Akamba λένε ότι το όνομα Mau Mau προήλθε από το Ma Umau που σημαίνει «Οι παππούδες μας». Ο όρος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια μιας εξέγερσης των κτηνοτρόφων κατά της αποθεματοποίησης που έλαβε χώρα το 1938 με επικεφαλής τον Muindi Mbingu.

Ο αρχηγός των κτηνοτρόφων προέτρεψε τους αποίκους να εγκαταλείψουν την Κένυα ώστε ο λαός του (το Kamba) να μπορεί να ζήσει ελεύθερα όπως τότε «οι παππούδες μας» («Twenda kwikala ta maau mau maitu, tuithye ngombe ta Maau mau maitu, nundu nthi ino ni ya maau mau maitu»).

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ, wikipedia

Μαίνεται ο πολιτισμικός πόλεμος στην Τουρκία: Παραλήρημα και επιθέσεις κατά της πρωταθλήτριας Ευρώπης στο βόλει Εμπράρ Καρακούρτ επειδή είναι ομοφυλόφιλη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: