Μαίνεται ο πολιτισμικός πόλεμος στην Τουρκία: Παραλήρημα και επιθέσεις κατά της πρωταθλήτριας Ευρώπης στο βόλει Εμπράρ Καρακούρτ επειδή είναι ομοφυλόφιλη

epa10838543 Ebrar Karakurt and Melissa Vargas of Turkey jubilate during the EuroVolley Women 2023 gold medal match volleyball match between Serbia and Turkey, in Brussels, Belgium, 03 September 2023. EPA/OLIVIER MATTHYS




Οι βολεϊμπολίστριες της Τουρκίας μπορεί να κέρδισαν το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα την Κυριακή, αλλά η παρουσία στις τάξεις τους μίας ομοφυλόφιλης αθλήτριας άνοιξε νέο κεφάλαιο στον πολιτιστικό πόλεμο που μαστίζει τη χώρα.

Η ύψους 1,96 μέτρων Εμπράρ Καρακούρτ (Ebrar Karakurt) είναι μια από τις πιο ζωντανές «προκλήσεις» για την κοινωνική κατεύθυνση της χώρας από τότε που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανεξελέγη στα τέλη Μαΐου με μια συντηρητική ισλαμιστική πλατφόρμα, στην οποία δεσμεύτηκε επανειλημμένα να προστατεύσει παραδοσιακές οικογένειες από τις «αποκλίνουσες δομές» και τον «ιό της αίρεσης» που αντιπροσωπεύει η LGBTQ+ κοινότητα.

Παρόλο που ο ίδιος ο Ερντογάν συνεχάρη την ομάδα -που χαϊδευτικά αποκαλούνται «Σουλτάνες του Φιλέ»- στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατεγράφη ένα σφοδρό κύμα επιθετικότητας.

Η δε κυβέρνηση Ερντογάν κατηγορείται ότι έκανε ελάχιστα για να υπερασπιστεί την Καρακούρτ από τις εκτεταμένες ομοφοβικές επιθέσεις εκ μέρους του ισλαμιστικού στρατοπέδου της χώρας.

Σε ένα βίντεο, που κυκλοφόρησε μία μέρα μετά τη νίκη των Τουρκάλων αθλητριών στον τελικό εναντίον της Σερβίας, μια γυναίκα εμφανίζετε να φωνάζει θυμωμένη μέσα σε ένα λεωφορείο: «Δεν θα κάνετε τη χώρα μου λεσβία».

 

Ο Ιμπραήμ Γκοκτσέκ (İbrahim Melih Gökçek), πρώην δήμαρχος του κυβερνώντος κόμματος AK στην Άγκυρα (έως το 2017) απηύθυνε έκκληση να εκδιωχθεί η Καρακούρτ από την ομάδα μια μέρα πριν από τον τελικό στις Βρυξέλλες.

«Είσαι LBGT, ανάξια της εθνικής ομάδας», ανήρτησε στο X ο πρώην δήμαρχος προσθέτοντας: «Διώξτε την για να μην λερώνεται η εθνική ομάδα».

Η Καρακουρτ έγινε στόχος ριζοσπαστικών ισλαμιστικών ομάδων από τότε που μοιράστηκε φωτογραφίες της με την σύντροφό της το 2021, στο Instagram

Έκτοτε, τα φιλοκυβερνητικά μέσα της Τουρκίας και οι υπερσυντηρητικοί ισλαμιστές την στοχοποίησαν ως… «παρεκκλίνουσα».

  • Η Καρακούρτ δεν δηλώνει ανοιχτά ότι είναι ομοφυλόφιλη αλλά απαντά στις επίμονες ομοφοβικές επιθέσεις εστιάζοντας στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των προσωπικών της ελευθεριών.

Η Ασλί Αλπάρ (Aslı Alpar), σκιτσογράφος και συντάκτρια του KaosGL, μιας οργάνωσης για τα δικαιώματα των LGBTQ+ στην Τουρκία, είπε ότι ο συγκεκριμένος αγώνας βόλεϊ είχε μετατραπεί σε σύμβολο υπεράσπισης των δικαιωμάτων LGBTQ+ και του κοσμικού τρόπου ζωής ευρύτερα στη χώρα.

«Ο λόγος που μια αθλητική εκδήλωση μετατράπηκε σε ένα είδος διαμαρτυρίας είναι ότι οι ισλαμιστικές εφημερίδες και οι κολλητοί τους αναπαράγουν τη συστηματική ρητορική μίσους του κυβερνώντος κόμματος και στοχοποιούν την Καρακούρτ», δήλωσε στο POLITICO.

Η Aλπάρ πιστεύει ότι το γεγονός ότι η Καρακούρτ λαμβάνει ευρύτερη υποστήριξη αποτυπώνει μια πολιτική αντίδραση στην «πολωτική πολιτική μίσους» του AKP.

Η ομοφυλοφιλία δεν είναι παράνομη στην Τουρκία, αλλά ο χώρος έκφρασης, εκδηλώσεων και συγκεντρώσεων LGBTQ+ συρρικνώνεται δραστικά λόγω των κυβερνητικών πολιτικών. Οι «πορείες υπερηφάνειας» στη χώρα έχουν απαγορευτεί από το 2015, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας διατάσσονται να καταστείλουν κάθε κοινωνική ή πολιτική δραστηριότητα που υποστηρίζει το κίνημα.

  • Μια από τις πιο ιδιόμορφες διαστάσεις της συζήτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ότι το ζήτημα του Αβδούλχαμίντ, του ουσιαστικά τελευταίου ηγεμόνα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που αντικαταστάθηκε από την κοσμική δημοκρατία του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ ακριβώς πριν από έναν αιώνα.

Αφού δέχθηκε επίθεση από έναν διαδικτυακό σχολιαστή που αυτοχαρακτηρίστηκε ως Αβδούλχαμίντ, η Καρακούρτ δημοσίευσε μια φωτογραφία της λέγοντας «Κόψε τις βλάκείες, Αβδούλχαμίντ».

Για τους Τούρκους, η ιστορική αναλογία είναι προφανής. Όταν ο Ερντογάν επιδιώκει να απεικονίσει τον εαυτό του ως νεο-Οθωμανό, η Καρακούρτ αντεπιτίθεται στις αξίες της συντηρητικής αυτοκρατορίας με αυτές της κοσμικής κεμαλικής δημοκρατίας.

«Αν επιτίθεστε στον Αβδουλχαμίντ, τότε πρέπει να αμφισβητήσουμε τις ρίζες σας», της απάντησε ο πρώην δήμαρχος της Άγκυρας Γκοκτσέκ.

Υπάρχει μια ξεκάθαρη σύγκρουση κοσμικού-συντηρητικού στη χώρα, αλλά νομίζω ότι η τουρκική κοινωνία γενικά είναι περήφανη για την επιτυχία της ομάδας βόλεϊ. Δεν νομίζω ότι οι άνθρωποι είναι 50-50 διχασμένοι σχετικά με αυτό», λένε αναλυτές στο Politico.

Ωστόσο, τόνισε ότι οι ριζοσπαστικές ομάδες μιλούσαν πιο δυνατά μετά τις εκλογές, χρησιμοποιώντας πιο ακραία ρητορική και ότι η σιωπή της τουρκικής κυβέρνησης τις ενθάρρυνε.

Την περασμένη εβδομάδα, ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης εξέδωσε μια δήλωση που απαγορεύει την κατανάλωση αλκοόλ σε δημόσιους χώρους, η οποία προκάλεσε κατακραυγή σε κοσμικούς κύκλους που εντόπισαν προσπάθεια επιβολής ενός ισλαμικού τρόπου ζωής χωρίς καμία νομική βάση. Το γραφείο του κυβερνήτη αναγκάστηκε αργότερα να ανακαλέσει τη δήλωση, λέγοντας ότι δεν υπήρξε απόφαση για την απαγόρευση της κατανάλωσης αλκοόλ.

«Η κυβέρνηση δεν έκανε καμία προσπάθεια να προστατεύσει μια από τις πιο εξέχουσες αθλήτριες της χώρας από τις επιθέσεις ή να αποτρέψει ομάδες με ριζοσπαστικές ατζέντες να προχωρήσουν παραπέρα. Και αυτή είναι επίσης μια πολιτική απόφαση», σημειώνει Τούρκος αναλυτής στο Politico.

Mε πληροφορίες από Politico

Διώχνουν από τα σχολεία της Γαλλίας μαθήτριες που φορούν την μουσουλμανική αμπάγια: Δοκιμαστική εφαρμογή της σχολικής στολής

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: