Τέλος διά παντός το σενάριο για επιπλέον τεθωρακισμένα Marder: Σε αναμονή τώρα της αμερικανικής απάντησης για τα Bradley οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

FILE PHOTO: Tεθωρακισμένα οχήματα Marder . Φωτογραφία ΓΕΕΘΑ




ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL, Αθήνα

Την στιγμή που στο Γενικό Επιτελείο Στρατού περιμένουν την επίσημη απάντηση των Αμερικανών για το αίτημα των 500 Bradley M2A3, ξεγράφουν δια παντός το θέμα των Marder.

Από το πρωί της Δευτέρας η Rheinmetall προχώρησε σε ανακοίνωση ότι ετοιμάζει άλλα 40 Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης Marder 1 A3 προκειμένου να τα στείλει στην Ουκρανία.

Και κάπως έτσι φαίνεται ότι κλείνει δια παντός το παράθυρο ευκαιρίας που είχε προκύψει πριν από περίπου έναν χρόνο, να φύγουν από την Ελλάδα τα πεπαλαιωμένα ΒΜΡ-1 για το Κίεβο και να υπάρξει ανταλλαγή με τα γερμανικά Marder.

  • Βεβαίως το πλαίσιο της αρχικής συμφωνίας τηρήθηκε, 40 ΒΜΡ-1 δώσαμε, 40 Marder 1 Α3 διαθέτει πλέον το μηχανοκίνητο πεζικό στον Έβρο. Εκείνη την εποχή είχαν δημιουργηθεί ελπίδες τόσο στο υπουργείο Εθνικής άμυνας, όσο και στο στρατιωτικό επιτελείο, ότι το συγκεκριμένο «πάρε- δώσε» θα συνεχιστεί. Και με τον τρόπο αυτό θα υπήρχε αναβάθμιση του μηχανοκίνητου πεζικού, το οποίο επιτέλους θα μπορούσε ν’ ακολουθήσει με ιδιαίτερη ευκολία το αρματικό δυναμικό στο πεδίο.

Αυτά συμβαίνουν την στιγμή που πολλά έχουν ακουστεί και γραφτεί για άσκηση πίεσης στην Ελλάδα ώστε να παραχωρήσει άρματα μάχης στην Ουκρανία, είτε από μονάδες της είτε από εκείνα που θεωρούνται πρώτης εφεδρείας. Ωστόσο ούτε το υπουργείο, ούτε το στρατιωτικό επιτελείο επιβεβαιώνει, προς το παρόν, ένα τέτοιο αίτημα.

Κατά συνέπεια η επίσημη απάντηση των Αμερικανών (LOA) για τα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης Bradley M2A3, δείχνει μονόδρομος. Και μάλιστα σε μια περίοδο που όλα δείχνουν ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια στενεύουν σημαντικά καθώς η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει έμφαση σε πολλούς τομείς, κυρίως μετά την βιβλική καταστροφή στην Θεσσαλία.

Τα παραπάνω ίσως αποτελούν την κρίσιμη παράμετρο για το επιθυμητό πρόγραμμα που θα αντικαθιστούμε σταδιακά τα Μ-113. Και μάλιστα όταν αυτά πρόκειται να είναι μέσω EDA, δηλαδή δωρεάν παραχώρηση από το πλεονάζον υλικό των Αμερικανών.

Πριν από αυτά είχε προηγηθεί η έντονη πίεση από την Αθήνα και την στρατιωτική ηγεσία προς τους Αμερικανούς για τα Bradley.

  • Το έγγραφο που αναμένουν στο στρατιωτικό επιτελείο από τις ΗΠΑ, εφόσον είναι αυτό που θέλει το ΓΕΣ, τότε επισημαίνουν στρατιωτικές πηγές ότι λύνεται σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα με τα παλαιά Μ-113 που αυτές τις ημέρες και παρά τα χρόνια τους τα καταγράφουμε να βρίσκονται μέσα σε νερά και τόνους λάσπης, απεγκλωβίζοντας συμπολίτες μας στην πληγείσα Θεσσαλία.

Καιρός γαρ εγγύς σημειώνουν με νόημα στρατιωτικές πηγές, διότι τα Bradley σίγουρα δεν είναι F-35, για τα οποία η απάντηση των Αμερικανών παίρνει τη μια παράταση μετά την άλλη, καθώς απ’ όμτι φαίνεται η απόφασή τους περνά μέσω των ελληνοτουρκικών σχέσεων και του τελικού «οκ» Ερντογάν για την Σουηδία και Φινλανδία.

Πάντως ως Τεθωρακισμένο Όχημα Μάχης Bradley σίγουρα δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τα Μ-113 στου Στρατού Ξηράς. Είναι οχήματα με τεράστιες δυνατότητες στο πεδίο, ισχυρή θωράκιση και οπλισμό που μπορεί να υποστηρίζει τα τμήματα του πεζικού που μεταφέρει.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Αιμορραγία στην έρευνα και διάσωση με τα ελικόπτερα που λείπουν από κρίσιμες αποστολές: Οι Ένοπλες Δυνάμεις, διέθεσαν ότι μπορούσε να πετάξει με ασφάλεια…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: