Στη διχασμένη και διαλυμένη Λιβύη αδιαφόρησαν για τα ραγισμένα φράγματα: Δεκάδες χιλιάδες οι νεκροί, πάνω από 250.000 οι πληγέντες [βίντεο]

A general view of Derna, Eastern Libya, 13 September 2023, days after Storm Daniel brought heavy rains to the area resulting in the collapse of two dams and a flash flood which especially devastated the town of Derna. The Libyan Red Cresent reported that the floods caused by storm Daniel on 10 September in eastern Libya left thousands of people dead and according to preliminary statistics, the number of missing people has exceeded ten thousand people. EPA/Mohamed Shalash




Αδιανόητo είναι το μέγεθος της τραγωδίαw από τις φονικές πλημμύρες στη Λιβύη όπου πέντε μέρες μετά οι Αρχές συλλέγουν πτώματα και αναζητούν κάτω από τα ερείπια αγνοοούμενους.

Στους 11.300 φτάνουν οι επιβεβαιωμένοι νεκροί μέχρι τα ξημερώματα της Παρασκευής, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα ξεπεράσει τις 20.000.

Ο δήμαρχος της μαρτυρικής πόλης Ντέρνα εκτιμά ότι θα χαθεί το 20% του πληθυσμού της πόλης από τον απίστευτο κατακλυσμό που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel.

Με βάση τις εκτιμήσεις, μέσα σε 24 ώρες έπεσε 260 φορές ο μηνιαίος μέσος όρος βροχής.




Tα δύο φράγματα που βρίσκονταν στη συνήθως ξηρή κοίτη του ποταμού που διαπερνά την πόλη έσπασαν κατά τη διάρκεια της καταρρακτώδους βροχής στέλνοντας τεράστιες ποσότητες νερού στο ποτάμου που μετατράπηκε σε έναν φονικό χείμαρρο που παρέσυρε προς τη θάλασσα ότι βρήκε μπροστά του, καταστρέφοντας το 1/4 της πόλης.

Στην πόλη των 125.00 κατοίκων έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος μέχρι στιγμής 11.300 κατοίκων ενώ εκφράζονται φόβοι ότι κάτω από τα ερείπια πολυόροφων κτηρίων που κατέρρευσαν ή στα πλημμυρισμένα αυτοκίνητα και τις ακτές θα βρεθούν χιλιάδες ακόμη θύματα.

O δεκαετής εμφύλιος πόλεμος και η έλλειψη συνεννόησης ευθύνεται ότι δεν υπήρχε μηχανισμός προειδοποίησης.

Μαρτυρίες επιζώντων κάνουν λόγο ότι είχαν καταγγείλει ρωγμές στα φράγματα που κατέρρευσαν παρασέρνοντας στο θάνατο χιλιάδες κόσμου.

Σε δορυφορικές φωτογραφίες τόσο από την Maxar όσο και από την υπηρεσία Copernicus φαίνεται η πορεία του νερού που είχε ως αποτέλεσμα στο σπάσιμο δύο φραγμάτων, την κατάρρευση 5 γεφυρών και την καταστροφή που υπέστησαν 2.217 κτήρια που βρέθηκαν στην πορεία των ερμητικών νερών.

Το νερό παρέσυρε τα θεμέλια νεόκτιστων πολυκατοικιών οι οποίες έπεσαν σαν τραπουλόχαρτα στην πλούσια από πετρέλαια χώρα που έχει βυθιστεί σε μια εμφύλια σύγκρουση από το 2011, μετά την πτώση του Μοαμάρ Καντάφι.

Σύμφωνα με όσα είναι γνωστά ολόκληρες οικογένειες χάθηκαν στα λασπόνερα το βράδυ της Κυριακής 10 Σεπτεμβρίου.

Αξιωματούχος του ΟΗΕ δήλωσε την Πέμπτη ότι θα μπορούσαν να είχε περιοριστεί το μέγεθος της τραγωδίας εάν λειτουργούσε κανονικά η μετεωρολογική υπηρεσία και είχαν εκδοθεί προειδοποιήσεις.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού Πέτρι Ταάλας τόνισε ότι «οι αρχές διαχείρισης έκτακτης ανάγκης θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν την εκκένωση» της πόλης.

Από την κακοκαιρία Daniel και τις πλημμύρες που ακολούθησαν, άλλοι 170 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε διάφορες άλλες πόλεις και χωριά της Λιβύης, μια χώρα διαιρεμένη και καταρρέουσα μετά από πάνω από μια δεκαετία συγκρούσεων.

Εκκλήσεις του ΟΗΕ για τη συγκέντρωση πόρων 

Ο ΟΗΕ απηύθυνε μια πρώτη έκκληση για τη συγκέντρωση περισσότερων από 71 εκατ. δολάρια προκειμένου να προσφέρει άμεση βοήθεια σε περίπου 250.000 ανθρώπους που έχουν πληγεί περισσότερο από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Λιβύη, οι οποίες έχουν κοστίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους.

Οι ανθρωπιστικές υπηρεσίες ζητούν 71,4 εκατ. δολάρια για «να αντιμετωπίσουν τις πιο άμεσες ανάγκες 250.000 ανθρώπων από τους 884.000 που εκτιμάται ότι έχουν ανάγκη βοήθεια, τους επόμενους τρεις μήνες», υπογραμμίζεται σε έκτακτη έκκληση του Γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha).

«Η έκκληση αυτή θα επικαιροποιηθεί μόλις είναι διαθέσιμες επιπλέον πληροφορίες», διευκρίνισε το Ocha.

Την Τετάρτη ο Μάρτιν Γκρίφιθς, επικεφαλής της υπηρεσίας, αποδέσμευσε δέκα εκατ. δολάρια έκτακτης βοήθειας για τα θύματα της καταστροφής στη Λιβύη.

«Έχουμε κινητοποιηθεί όλοι για να προσφέρουμε όσο περισσότερη βοήθεια και υποστήριξη μπορούμε στους ανθρώπους», υπογράμμισε ο Γκρίφιθς στην ανακοίνωση.

«Ο ΟΗΕ βρίσκεται στο πεδίο και αναπτύσσουμε μια δυνατή ομάδα για να στηρίξουμε και να χρηματοδοτήσουμε τη διεθνή απάντηση σε συνεργασία με τις ομάδες διάσωσης και τις λιβυκές αρχές», πρόσθεσε.

Η καταιγίδα Daniel προκάλεσε καταρρακτώδεις βροχές εξαιτίας των οποίων έσπασαν τη νύκτα της Κυριακής προς Δευτέρα δύο φράγματα στον ποταμό που διαρρέει την πόλη Ντέρνα, στην ανατολική Λιβύη.

Κύματα λάσπης κατέστρεψαν γέφυρες και δρόμους και παρέσυραν κτίρια μαζί με τους ενοίκους τους. Οι νεκροί εκτιμώνται σε χιλιάδες, ενώ η πρόσβαση στις πληγείσες περιοχές παραμένει ιδιαίτερα δύσκολη. Τουλάχιστον 30.000 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι στη Ντέρνα.

Εκτός από τον ΟΗΕ, οι ΗΠΑ, η ΕΕ και πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής έχουν δεσμευθεί να στείλουν βοήθεια στη Λιβύη.

Ήδη ομάδες διάσωσης από διάφορες χώρες εργάζονται για τον εντοπισμό τυχόν επιζώντων ή νεκρών στα ερείπια.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ertnews.gr

Οι μετανάστες από τη βόρεια Αφρική «πνίγουν» την Ιταλία: Από τον Ιανουάριο έχουν φτάσει περισσότεροι από 126.000 – Σκοτώθηκαν ή αγνοούνται 2.000

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: