Η νέα ισορροπία στο Αιγαίο: Τα Rafale στην Τανάγρα έγιναν 18, έρχονται και οι νέοι πύραυλοι – Τα Mirage πετούν ξανά κανονικά

Photo: Hellas Journal




ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής το 18ο Rafale F3R τροχοδρόμησε στην αεροπορική βάση της Τανάγρας.

Πρόκειται για το τελευταίο (από τα μεταχειρισμένα) της αρχικής παραγγελίας που είχαν ανακοινωθεί από το βήμα της ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό, εν μέσω μάλιστα της ελληνοτουρκικής κρίσης του 2020.

Η επόμενη παρτίδα των νέων έξι Rafale F3R θα είναι 100% καινούρια: Θα έχουν μόλις βγει από την γραμμή παραγωγής της κατασκευάστριας εταιρείας.

Οι αφίξεις τους θα ολοκληρωθούν ως το δεύτερο 6μηνο του 2024.

  • Ετσι, του χρόνου, η 332 Μοίρα θα έχει συνολικά 24 Rafale F3R, με πανέτοιμο προσωπικό να τα υπηρετήσει καθώς η εκπαίδευση όλων έχει ολοκληρωθεί και πιστοποιηθεί σε κάθε επίπεδο.

Το μονοθέσιο με σειριακό αριθμό «419», εντάσσεται αυτομάτως στην δύναμη της 332 Μοίρας «Γεράκι» καθώς ιπτάμενοι και μηχανικοί είναι πλήρως εξοικειωμένοι με τον τύπο του Rafale F3R.

Μάλιστα το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της 332 Μοίρας «Γεράκι», θεωρείται στον μεγαλύτερο βαθμό ολοκληρωμένο και η πολεμική μοίρα πλήρως ενταγμένη στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ιπτάμενοι, μηχανικοί και οι «ριπές», εκτός των εθνικών ασκήσεων, το επόμενο διάστημα θα πετάξουν και εκτός του FIR Αθηνών λαμβάνοντας μέρος σε συμμαχικές ασκήσεις.

Τα Rafale είναι τα μαχητικά που ενόχλησαν εξ αρχής της Άγκυρα. Είναι τα μαχητικά  που τα ΜΜΕ της γείτονος αφιέρωσαν πολλές σελίδες αλλά και τηλεοπτικό χρόνο ώστε να αναλύσουν τι σημαίνει για τα τουρκικά αεροσκάφη «no escape zone» που επιφέρουν οι πύραυλοι μακρού βεληνεκούς METEOR.

Υποστήριξη Όπλων για την «γαλλική σχολή»

Την ίδια στιγμή η Γενικ;h Διεύθυνση Εξοπλισμών και Επενδύσεων έχει πάρει το πράσινο φως για να προχωρήσει με ταχύ ρυθμό στην υποστήριξη των όπλων της λεγόμενης και «γαλλικής σχολής».

Οι στρατηγικής κρούσης SCALP EG, οι αέρος- αέρος MICA IR & EM θα υποστηριχθούν ώστε να ενισχύσουν την φαρέτρα των Rafale F3R αλλά και των Mirage 2000-5 της 331 Μοίρας «Θησέας».

Αξίζει να θυμίσουμε ότι οι διαθεσιμότητες των Mirage 200-5 μετά από χρόνια στο ναδίρ, πλέον δεν είναι οι ίδιες.

Η υποστήριξη σε ανταλλακτικά έχει αλλάξει ραγδαία την εικόνα προ του 2020 με συνέπεια τα Mirage 2000-5 να πετούν πλέον καθημερινά στον ουρανό του Αιγαίου και οι πιλότοι τους να εκπαιδεύονται διαρκώς.

Πάντως μπορεί τα Rafale να έχουν γίνει 18, οι εργασίες στην 332 Μοίρα συνεχίζουν να απασχολούν το αεροπορικό επιτελείο.

Από την μια πλευρά τα υπόστεγα που φιλοξενούν τα νέα μαχητικά 4,5 γενιάς κι από την άλλη πλευρά έργα ανάπλασης στο ευρύτερο περιβάλλον της Μοίρας, τα οποία προβλέπουν έως και νέα ασφαλτόστρωση.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Διασταυρώνουν…τις κορβέτες τους ξανά Γάλλοι και Ιταλοί που δεν εγκαταλείπουν την προσπάθεια για μια θέση στον ελληνικό στόλο.

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: