Διασταυρώνουν…τις κορβέτες τους ξανά Γάλλοι και Ιταλοί που δεν εγκαταλείπουν την προσπάθεια για μια θέση στον ελληνικό στόλο.

Οι Γάλλοι φέρονται να προσφέρουν ιδιαίτερα μακρόπνοο σχέδιο αποπληρωμής στην περίπτωση που επιλεγουν οι κορβέτες Gowind




ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL

Λίγες ώρες πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδεχτεί την Τζόρτζια Μελόνι στο Μέγαρο Μαξίμου, οι Γάλλοι θα έχουν ήδη «οπλίσει» καταθέτοντας την δική τους πρόταση για τις κορβέτες.

Γάλλοι και Ιταλοί επιμένουν και θέτουν ως δικό τους στόχο να πείσουν την ελληνική πλευρά να βγει από την αδράνεια. Οι δυο από τους ναυπηγικούς κολοσσούς της Ευρώπης γνωρίζουν πολύ καλά πως δεν είναι τυχαίο ότι το πολεμικό ναυτικό προέκρινε τα δικά τους πλοία ως ικανά να υπηρετήσουν τις επόμενες δεκαετίες τον πολύπαθο στόλο.
Η Ιταλία ενδεχομένως φέρνει τις προτάσεις για τις Doha, να συμπεριλαμβάνει και μια πιθανή επένδυση που αφορά τα ναυπηγεία της Ελευσίνας.
Και στον αντίποδα οι Γάλλοι δείχνουν αντανακλαστικά με νέους «άσσους», ικανούς να διατηρηθούν ψηλά στην εξελισσόμενη εταιρική ναυμαχία, με φόντο το εξοπλιστικό πακέτο των περίπου 2 δις για τις ελληνικές κορβέτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες η νέα πρόταση από το Λοριάν της Γαλλίας, απαντά με κάθε λεπτομέρεια σε ότι έχει ρωτήσει το πολεμικό ναυτικό και όχι μόνο .Διότι πέραν των οπλικών συστημάτων (σ.σ. το ECM της Gowind θα είναι ίδιο με της Belh@rra) λένε από την Γαλλία, ότι η πιθανή συνεργασία με τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά θα δώσει την ευκαιρία για ένα μακρόπνοο σχέδιο ναυπήγησης πολεμικών πλοίων, στο 100% made in Greece.

Επιπλέον αν αναλογιστεί κανείς ότι το γαλλικό πολεμικό ναυτικό βάζει μπροστά τη ναυπήγηση τουλάχιστον έξι Gowind για να ενισχύσει την δύναμή του, αυτό σημαίνει μεγάλος συνωστισμός στο ναυπηγείο της Βρετάνης. Και η συνεργασία με τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά ενδεχομένως θα μπορούσε να υποστηρίξει δυο παράλληλες γραμμές παραγωγής κορβετών.

Τα παραπάνω είναι σαφές ότι είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης ανάμεσα στις δυο πλευρές εφόσον η Αθήνα θελήσει να προχωρήσει στη ναυπήγηση κορβετών για το πολεμικό ναυτικό και δεν καταλήξει σε άλλου είδους λύσεις…

Επιπλέον οι Γάλλοι είναι έτοιμοι να καταθέσουν ένα ιδιαίτερα μακρόπνοο σχέδιο αποπληρωμής των πλοίων, το οποίο δεν αποκλείεται να ξεπερνά την δεκαετία.

Η κατασκευάστρια εταιρεία ποντάρει ιδιαίτερα στα πολλά κοινά χαρακτηριστικά με την φρεγάτα που έχει επιλέξει το πολεμικό ναυτικό, την FDI. Και τα κοινά «γνωρίσματα» είναι από αυτά που βοηθούν σε εξοικονόμηση πληρωμάτων καθώς τα στελέχη του ναυτικού πρόκειται να εκπαιδευτούν στο άμεσο μέλλον στις φρεγάτες Belh@rra.

«Σφήνα» Γάλλοι και Ιταλοί στις LCS;

Πάντως δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο ότι Γάλλοι και Ιταλοί θα βρεθούν επί ελληνικού εδάφους την ώρα που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη διερευνητικές επαφές σχετικά με τα αμερικανικά παράκτια περιπολικά LCS που παροπλίζονται από το αμερικανικό ναυτικό.

Τα βλέμματα του ναυτικού επιτελείου έχουν στραφεί ξανά προς τις LCS ως μια εναλλακτική κίνηση ώστε να υπάρξει εξοικονόμηση κονδυλίων. Ωστόσο πηγές από το πολεμικό ναυτικό επισημαίνουν ότι στην περίπτωση που γι’ αυτά τα πλοία γίνουν παρεμβάσεις ουσίας, το αρχικό κόστος διογκώνεται και παράλληλα εκείνο της συντήρησης εκτοξεύεται.

Πάντως το ναυτικό αν και δεν έχει γίνει η παραμικρή αυτοψία σε τέτοιο πλοίο, θέλει να διερευνήσει όλες τις πιθανότητες και να εξαντλήσει απ’ ό,τι φαίνεται κάθε περιθώριο μέχρι να ληφθεί η κεντρική, κυβερνητική απόφαση για το επόμενο βήμα που αφορά την ενίσχυση του στόλου.

Και οι δυο κατασκευαστές προβάλουν το γεγονός πως ούτε οι Gowind, ούτε οι Doha θα χρειαστούν «παρεμβάσεις» πέραν από όλες εκείνες που έχουν συζητήσει με το πολεμικό ναυτικό.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

 

Τα ελληνικά Leopard 1 A5 είναι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα κι όχι αποθηκευμένα και ευκόλως ανταλλάξιμα: Η «προίκα» των Marder μάθημα…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: