Στη Λευκωσία παρακολουθούσαν με απάθεια τη διοχέτευση μεταναστών από την Τουρκία: Μύθοι για την παράνομη μετανάστευση και προτάσεις για πρόληψη

FILE PHOTO: Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης στο Κέντρο Υποδοχής Πουρνάρα. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Του ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ, Βρυξέλλες

Η μια Κυβέρνηση της Κύπρου, μετά την άλλη, «παρακολουθούσαν» απαθώς το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, εξυπηρετώντας προφανώς ειδικά συμφέροντα.

Ίδια «απάθεια» κι όταν η Τουρκία εργαλειοποίησε την διοχέτευση μεταναστευτικών ροών για δημιουργία «δημογραφικής βόμβας» στην κυπριακή κοινωνία. Εμείς, επιμέναμε να τεκμηριώνουμε το πρόβλημα, προτείνοντας συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα.

Στο πλαίσιο των Συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και Διεθνών Συμβάσεων και για διάλυση χρόνιων μύθων, ξεκαθαρίζουμε ότι:

  • α) η μετανάστευση είναι αρμοδιότητα των κρατών-μελών και όχι της ΕΕ.
  • β) Η παροχή φροντίδας προκύπτει για προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ζωών που κινδυνεύουν ή καταδιώκονται λόγω πεποιθήσεων και όχι για μετανάστευση.

Υποχρέωση προκύπτει όταν οι επηρεαζόμενοι εισέρχονται νόμιμα με επίσημα έγγραφα κι όχι όταν γίνεται έκδηλη κατάχρηση. Στην περίπτωση που θέτουν τον εαυτό τους σε «κατάσταση παρανομίας», το κράτος έχει δικαίωμα παρεμπόδισης εισόδου ή απέλασής τους.

Άλλα κράτη-μέλη (π.χ. Λιθουανία), χωρίς καν πρόβλημα κατοχής όπως η Κύπρος, θέσπισαν νομοθεσίες παρεμπόδισης κάθε παράνομης εισόδου, επικαλούμενα λόγους ασφάλειας.

Καθώς η Τουρκία διοχετεύει παράνομα μεταναστευτικές ροές εις βάρος της Κύπρου εν μέσω οργανωμένης κατάχρησης των κανόνων της Ε.Ε., οι Κυπριακές Κυβερνήσεις δηλώνουν αδυναμία λήψης μέτρων, ενώ οι κανόνες της ΕΕ για παροχή ασύλου παραγνωρίζουν τις ιδιάζουσες συνθήκες της κατοχής, τη στιγμή που το κυπριακό κράτος έχει ευθύνη για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια.

γ) Η παραδοχή από τον Πρόεδρο ότι 98% όσων εισέρχονται στις ελεύθερες περιοχές πέρασαν από τα κατεχόμενα, σημαίνει ότι έθεσαν τον εαυτό τους σε «κατάσταση παρανομίας», αφού εισήλθαν παράνομα στην Κύπρο.

Αυτό αποτελεί δικαίωση των προτάσεων που του θέσαμε προσωπικά και δημοσίως, για τους τρομακτικούς αριθμούς παράνομων μεταναστών, με σκοπό να αιτηθούν άσυλο ή να εγκατασταθούν στις ελεύθερες περιοχές, κατατάσσοντας την Κύπρο στην χειρότερη θέση με διαφορά στην ΕΕ.

Σημειωτέον ότι η Κύπρος με νομοθεσία της -όχι λόγω επιβολής από ΕΕ- παρέχει επιδόματα που ο «επηρεαζόμενος» μπορεί να αιτηθεί από την πρώτη μέρα παράνομης εισόδου!

  • Ο κυπριακός λαός βίωσε και βιώνει προσφυγιά και αδικίες, αλλά ως λαός παραμένει φιλεύσπλαχνος, επειδή αυτός είναι ο πολιτισμός μας. Ως πονεμένος λαός όμως έχει ριζωμένο μέσα του το ένστικτο της αυτοσυντήρησης, ιδίως όταν η εκάστοτε ηγεσία δεν αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο δημογραφικής ανατροπής στις ελεύθερες περιοχές.
  • Εντούτοις, η ευθύνη για αποτελεσματική αντιμετώπιση της κοινωνικής «βόμβας» ανήκει στους κυβερνώντες κι όχι σε ομάδες οργισμένων πολιτών.

Δεδομένης της τουρκικής στάσης και συνεχιζόμενης κατοχής, παραθέτουμε δύο προληπτικά μέτρα, που χρόνια προτείνουμε και η Κύπρος μπορεί να εφαρμόσει:

  • α). Αυτόματη αναστολή δικαιώματος για αίτημα παροχής ασύλου, όταν πρόκειται για παράνομη είσοδο (π.χ. μέσω κατεχομένων) και
  • β). Περιορισμός χρηματικών επιδομάτων και μετατροπή τους σε είδος.

Τέτοια μέτρα, θα γνωστοποιηθούν αμέσως στις χώρες προέλευσης και σε συνδυασμό με απελάσεις, θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά, πέραν από τα μέτρα καταστολής.

Κάθε κριτική πρέπει να συνοδεύεται με καλύτερα μέτρα, πρωτίστως με αποτρεπτικό χαρακτήρα. Περιχαρακωμένα συμφέροντα, πολιτική εμμονή για αποδόμηση της κοινωνίας, φοβίες και άλλα, μας έφεραν ως εδώ. Η ανατροπή τους, φυσικά, προϋποθέτει πολιτικό σθένος.

(*) Ο Κώστας Μαυρίδης είναι Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ (S και D), και Πρόεδρος Πολιτικής Επιτροπής για την Μεσόγειο – [email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

«Πιστεύω τω φίλω. Πιστόν φίλον εν κινδύνοις γιγνώσκεις»: Αχώριστοι φίλοι μέχρι …τον ομαδικό τάφο στο Τζιάος ο Χαράλαμπος και ο Κωστάκης…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: