Στα 130 τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στη Θεσσαλία και 126 λοίμωξης αναπνευστικού

Υπάλληλοι της υπηρεσίας καθαριότητας του δήμου καθαρίζουν τον δρόμο στη συνοικία του Αγίου Θωμά της Λάρισας, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel, Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2023. Μάχη για να αντιμετωπιστούν τα εκατοντάδες προβλήματα από τις πλημμύρες στο νομό Λάρισας, δίνουν οι κάτοικοι και αρμόδιοι φορείς για να απομακρύνουν από σπίτια και δρόμοι, το νερό που ακόμη παραμένει σε πολύ μεγάλη ποσότητα σε κάθε άκρη του κάμπου. Στη πόλη της Λάρισας οι κάτοικοι και ο δήμος συνεχίζουν να επιχειρούν ώστε να ολοκληρωθεί η άντληση των νερών που έχουν πλημμυρίσει στις συνοικίες της πόλης, με το σοβαρότερο πρόβλημα να παραμένει στην περιοχή των Εργατικών Κατοικιών της Γιάννουλης. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ




Καταγράφηκαν 37 νέα κρούσματα λοίμωξης αναπνευστικού και 36 νέα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στις πληγείσες από πλημμύρες περιοχές της Θεσσαλίας, ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη κατά την διάρκεια της ενημέρωσης από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στην Λάρισα.

Σύμφωνα με την κ. Αγπηδάκη, από  την αρχή της πλημμύρας έχουν καταγραφεί 130 κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 126 λοίμωξης αναπνευστικού.

Προστατευτικά υλικά θα μοιραστούν στους πολίτες

Η κ. Αγαπηδάκη ανακοίνωσε ότι θα μοιραστούν 25.000 γαλότσες και προστατευτικές στολές στους πολίτες προκειμένου να μην μολύνονται από τα λιμνάζοντα νερά που υπάρχουν στην περιοχή.

  • Κάλεσε τους πολίτες να περιμένουν τις επόμενες δυο ημέρες, όπου θα υπάρχει εντατικός ρυθμός διανομής προστατευτικών υλικών, αν δεν είναι απόλυτη ανάγκη, και μετά να πάνε να δουν σε τι κατάσταση είναι τα σπίτια τους.

Σχετικά με την υδροδότηση, χθες ελήφθησαν 40 νέα δείγματα και δεν υπάρχει στους δήμους καμία μεταβολή με τα όσα ανακοινώθηκαν χθες για την καταλληλότητα του νερού, είπε. Σημείωσε ότι από αύριο η ενημέρωση των πολιτών σε σχέση με την ποιότητα και καταλληλότητα του νερού θα γίνεται ανά δημοτικό διαμέρισμα.

Είπε τέλος, ότι έχει ξεκινήσει η ανίχνευση προνυμφών στα λιμνάζοντα ύδατα και γίνονται παρεμβάσεις, ώστε να μειωθεί η μολυσματικότητα των λιμνάζων υδάτων σε όλη την περιοχή.

Όλοι οι πληγέντες θα δεχθούν αρωγή

Στους 6.764 ανέρχονται οι πολίτες που έχουν καταθέσει οριστικές αιτήσεις στην πλατφόρμα πρώτης αρωγής για τους πληγέντες από τις πλημμύρες ενώ 3.513 είναι οι προσωρινές αιτήσεις, όπως ενημέρωσε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος.

 

Ειδικότερα, πρόκειται για αιτήσεις:

• για την κάλυψη της οικοσκευής και των πρώτων αναγκών ως 6.600 ευρώ.

• Για την πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής ως 10.000 ευρώ.

• Για την πρώτη αρωγή έναντι της επιχορήγησης προς επιχειρήσεις και κτηνοτροφικές μονάδες ως 4.000 ευρώ.

 

Οι αιτήσεις αυτές προέρχονται από τις πληγείσες περιοχές και των πέντε νομών.

Ταυτόχρονα, όπως τόνισε ο υφυπουργός προχωρά και η διαδικασία των αυτοψιών και των καταγραφών από τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής τα οποία επικουρούνται και από στελέχη του Ελληνικού Στρατού και τα οποία με την ολοκλήρωση και του σημερινού έργου θα έχουν πραγματοποιήσει περίπου 7.000 αυτοψίες και καταγραφές σε όλους τους νομούς.

«Σημειώνουμε ξανά, ότι, στην παρούσα φάση, οι αυτοψίες δεν χρειάζονται να γίνουν στις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως ολικώς πλημμυρισμένες. Εκεί ακολουθείται η αυτοματοποιημένη διαδικασία καταβολής της οικονομικής ενίσχυσης για την οικοσκευή και για τις πρώτες ανάγκες, όπου δεν προϋποθέτει αυτοψία, αλλά και δεν θα χρειαστεί η αίτηση στην πλατφόρμα.

Για αυτή την αυτοματοποιημένη διαδικασία εργάζονται τα στελέχη του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και της ΑΑΔΕ, ώστε άμεσα και σύντομα οι πληγέντες να λάβουν την οικονομική ενίσχυση που δικαιούνται- οικονομική ενίσχυση που θα λάβουν και οι δικαιούχοι όλων των περιοχών που επλήγησαν από τις πλημμύρες» τόνισε ο κ. Τριαντόπουλος και προσέθεσε ότι όλοι όσοι έχουν πληγεί, σε όλες τις περιοχές που έχουν πληγεί θα λάβουν την προβλεπόμενη οικονομική ενίσχυση σε όλες τις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Προειδοποίηση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών στους πλημμυροπαθείς: Προσοχή στους επιτήδειους που τάζουν επιδόματα και αποζήμιώσεις

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: