Συνεχείς διμερείς επαφές του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου στη Νέα Υόρκη: Ο Κωνσταντίνος Κόμπος δίνει τη δική του μάχη στη Γ.Σ. του ΟΗΕ

Στιγμιότυπο από την συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου Κωνσταντίνου Κόμπου με τον Γενικό Γραμματέα της Ένωσης για τη Μεσόγειο (ΕγΜ) κ. Nasser Kamel. Photo:CyprusMFA




Διμερείς επαφές με ομολόγους του από το Μαυροβούνιο, τη Γεωργία, την Γκάνα και το Πριγκηπάτο του Μονακό, είχε την Τρίτη ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος, ο οποίος είχε επίσης συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα της Ένωσης για τη Μεσόγειο, ενώ συμμετείχε σε συναντήσεις υψηλού επιπέδου, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Υψηλού Επιπέδου της 78ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, την οποία μεταδίδει το ΓΤΠ, το πρωί, ο Υπουργός Εξωτερικών παρέστη στην επίσημη έναρξη της 78ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και συνόδευσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις διμερείς επαφές που πραγματοποίησε με αρχηγούς κρατών και άλλους αξιωματούχους.

Αναφέρεται ότι σε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και εκτελώντα χρέη Υπουργού Εξωτερικών του Μαυροβουνίου Dritan Abazovic, επιβεβαιώθηκε η δέσμευση των δύο πλευρών για περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε διεθνείς οργανισμούς.

  • «Ο κ. Κόμπος επανέλαβε τη στήριξη της Κύπρου στην ενταξιακή πορεία του Μαυροβουνίου και ενημέρωσε τον ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και για τις προσπάθειες που καταβάλλει η πλευρά μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων», προστίθεται.

Στη συνέχεια, όπως αναφέρεται ο κ. Κόμπος είχε συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γεωργίας Ilia Darchiashvili, «κατά την οποία επαναβεβαιώθηκε η κοινή προσήλωση των δύο χωρών σε θέματα σεβασμού της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών στη βάση του διεθνούς δικαίου».

«Η συνεργασία, τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο μεταξύ της Κύπρου και της Γκάνα ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο κ. Κόμπος με την Υπουργό Εξωτερικών της Γκάνα Shirley Ayorkor Botchwey. Ο Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε την ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και εξέφρασε τη στήριξη της Κύπρου για εμβάθυνση των σχέσεων ΕΕ-Γκάνα», προστίθεται.

  • Στη συνέχεια, σημειώνεται, ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα της Ένωσης για τη Μεσόγειο (ΕγΜ) κ. Nasser Kamel. Κατά τη συνάντηση έγινε ανασκόπηση των σχέσεων μεταξύ Κύπρου και ΕγΜ, και συζητήθηκαν τρόποι για περαιτέρω εμβάθυνση και διεύρυνση της συνεργασίας.

«Ο κύκλος των διμερών επαφών του Υπουργού Εξωτερικών στην έδρα του ΟΗΕ ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα με συνάντηση που είχε με την Υπουργό Εξωτερικών του Πριγκιπάτου του Μονακό κα Isabelle Berro-Amadei, με την οποία συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος που άπτονται των διμερών σχέσεων καθώς και των διεθνών εξελίξεων», αναφέρεται.

Σε αυτό το πλαίσιο, προστίθεται, ο κ. Κόμπος αναφέρθηκε στη συμβολή του Πρίγκιπα Αλβέρτου ΙΙ στην προστασία του περιβάλλοντος και την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης, υπογραμμίζοντας τη βούληση της Κύπρου για προώθηση της διμερούς συνεργασίας σε αυτούς τους τομείς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου, ο Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε σε τριμερή συνάντηση με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και του Ισραήλ, καθώς και σε συνάντηση με την ηγεσία της Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής (AJC) και του Ελληνο-Αμερικανικού Συμβουλίου Ηγεσίας (HALC), στην παρουσία και του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας.

Έλαβε, επίσης, μέρος σε Υπουργική Συνάντηση με θέμα την 25η επέτειο υιοθέτησης του Καταστατικού της Ρώμης για την ίδρυση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, που φιλοξενήθηκε από την Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Annalena Baerbock, καταλήγει.

Mε πληροφορίες από ΚΥΠΕ/ΗΦ/ΓΒΑ

Ο Ερντογάν ξαναείπε στον Νετανιάχου ότι θέλει υποθαλάσσιο αγωγό Ισραήλ – Τουρκίας: Ουδέν σχόλιο από τους Ισραηλινούς

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: