Ο Ερντογάν ξαναείπε στον Νετανιάχου ότι θέλει υποθαλάσσιο αγωγό Ισραήλ-Τουρκίας: Μέσο Κύπρου; Ουδέν σχόλιο από τους Ισραηλινούς

Στιγμιότυπο από την συνάντηση Νετανιάχου – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη. Photo via Teitter@netanyahu




Την πρόταση κατασκευής υποθαλάσσιου αγωγού που θα μεταφέρει το ισραηλινό φυσικό αέριο στις τουρκικές ακτές, προκειμένου στη συνέχεια να διοχετευθεί στην αγορά της Ευρώπης, φέρεται να επανέφερε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου, σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν στην Νέα Υόρκη, χθες το απόγευμα τοπική ώρα, στο περιθώριο της 78ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών από το 2008.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο “Σπίτι της Τουρκίας”, απέναντι από την έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Όπως μεταδίδουν διεθνή και ισραηλινά μέσα, κατά την έναρξη της συνάντησης ο  Νετανιάχου φέρεται να δήλωσε ότι «οι σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία ενισχύονται», ενώ κατά την διάρκεια της συνάντησης τουρκικά μέσα μετέδωσαν ότι «οι ηγέτες των δύο χωρών συζητούν για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων, συμπεριλαμβανομένου και του τομέα της ενέργειας».

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, το Γραφείο Τύπου της Τουρκικής Κυβέρνησης με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ανακοίνωσε ότι οι δύο ηγέτες «συζήτησαν διεθνή, περιφερειακά και οικονομικά ζητήματα, ως επίσης και τις τελευταίες εξελίξεις στο Παλαιστινιακό».

Σύμφωνα με την ίδια ανάρτηση, «ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξέφρασε την άποψη ότι η Τουρκία μπορεί να συνεργαστεί με το Ισραήλ στην ενέργεια, στην τεχνολογία, στην νεοφυή επιχειρηματικότητα, στην τεχνητή νοημοσύνη και στην κυβερνοασφάλεια», προσθέτοντας ότι «οι δυο χώρες θα πρέπει να συνεργαστούν για έναν κόσμο, στον οποίον θα επικρατεί η ειρήνη».

  • Σε ρεπορτάζ που μετέδωσε τις πρώτες πρωινές ώρες το ισραηλινό κρατικό ραδιόφωνο, αναφέρθηκε ότι «επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες των τουρκικών μέσων, που έφεραν τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επαναφέρει την πρόταση κατασκευής υποθαλάσσιου αγωγού που θα μεταφέρει το ισραηλινό φυσικό αέριο στις τουρκικές ακτές, προκειμένου στη συνέχεια να διοχετευθεί στην αγορά της Ευρώπης».

Από τουρκικής πλευράς στη συνάντηση ήταν παρόντες ο Υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, ο Υπουργός Ενέργειας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας, Ιμπραήμ Καλίν, ο ειδικός σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Ακίφ Κιλίτς, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, και άλλοι ανώτατοι αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με ισραηλινές ανακοινώσεις, τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό συνοδεύουν στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις του με ξένους ηγέτες στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων, Ρον Ντέρμερ, ο Αρχηγός της Μοσάντ, Ντέντι Μπαρνέα, καθώς και άλλοι ανώτατοι αξιωματούχοι.

Λίγο προτού αρχίσει η κατ΄ιδίαν συνάντηση των Νετανιάχου και Ερντογάν, το ιδιωτικό ισραηλινό τηλεοπτικό “Κανάλι 12” μετέδωσε την πληροφορία, που έφερε τον Τούρκο Πρόεδρο να σκοπεύει να εκφράσει στον Ισραηλινό Πρωθυπουργό την επιθυμία του να επισκεφθεί το Τέμενος Αλ-Άκσα ενόψει των εορτασμών της 29ης Οκτωβρίου 2023 για τη συμπλήρωση 100 ετών από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας. Η πληροφορία αυτή δεν επιβεβαιώθηκε.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/Γαβριήλ Χαρίτος /ΗΦ

Πανηγυρίζουν και προκαλούν τα τσιράκια του Ερντογάν μετά την ομιλία στον ΟΗΕ: O κατοχικός ψευδοΥΠΕΞ Ερτουγρούλογλου μιλά για «δύο κράτη που πρέπει να αναγνωριστούν»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: