Συμφωνία μετά την ένταση στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ: Aνοίγουν μετά από δεκαετίες δίοδοι σε διαφιλονικούμενες περιοχές

FILE PHOTO: Αρμένιος πυροβολητής κατά τις μάχες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ EPA.ARMENIAN DEFENCE MINISTRY




Οι αρμενικές εθνοτικές αρχές στην αποσχισθείσα περιοχή του Αζερμπαϊτζάν, Ναγκόρνο-Καραμπάχ συμφώνησαν σήμερα να επιτρέψουν αποστολές βοήθειας από εδάφη που ελέγχονται από το Μπακού, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, με αντάλλαγμα την αποκατάσταση οδικών συνδέσεων με την Αρμενία.

Η συμφωνία – που αρχικά μετέδωσε το αρμενικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Armenpress και επιβεβαίωσε το Μπακού – φαίνεται ότι ικανοποιεί τουλάχιστον εν μέρει ένα επί δεκαετίες αίτημα του Αζερμπαϊτζάν να αποκαταστήσει τις συγκοινωνιακές συνδέσεις μεταξύ των περιοχών που ελέγχει το Μπακού και του θύλακα Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Το Armenpress επικαλέστηκε τις αρχές του Καραμπάχ λέγοντας ότι «αποφάσισαν να επιτρέψουν την πρόσβαση ρωσικών αγαθών στη Δημοκρατία μας μέσω της πόλης Ασκεράν», αναφερόμενο σε μια πόλη του Καραμπάχ κοντά στην πρώτη γραμμή με το Αζερμπαϊτζάν.

«Ταυτόχρονα, επετεύχθη συμφωνία για την επαναφορά των αποστολών ανθρωπιστικής βοήθειας από τις ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις και τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού κατά μήκος του διαδρόμου Λατσίν», υπογράμμισε το Armenpress.

Η συμφωνία έρχεται καθώς ο θύλακας αντιμετωπίζει «σοβαρά ανθρωπιστικά προβλήματα», τονίζεται.

Ο Χικμέτ Χατζίεφ, σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, επιβεβαίωσε στο Reuters ότι οι δρόμοι θα ανοίξουν ταυτόχρονα, ενώ θα παραμείνει ένα σημείο ελέγχου του Αζερμπαϊτζάν στον δρόμο προς την Αρμενία.

Επανέλαβε τη μακροχρόνια θέση του Μπακού ότι οι αυτονομιστικές αρχές του θύλακα πρέπει να διαλυθούν και να αφοπλιστούν.

Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ αναγνωρίζεται διεθνώς ως έδαφος του Αζερμπαϊτζάν, αλλά ελέγχεται από τον πληθυσμό του που αποτελείται από περίπου 120.000 Αρμένιους.

Mε πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τμπιλίσι, Γεωργία 

Φόβοι για νέα ανάφλεξη στον Κάυκασο: Η Αρμενία αρνείται ότι δυνάμεις της άνοιξαν πυρ σε στρατιώτες του Αζερμπαϊτζάν

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: