«Ράλι» στις τιμές των καυσίμων με σερί ανατιμήσεων: Ανησυχία για την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης

File Photo: Αντλία καυσίμων σε πρατήριο στην Αθήνα. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου πυροδοτεί ανησυχίες για τις τιμές της ενέργειας και την επάρκεια καυσίμων, ενόψει του χειμώνα.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένονται νέες αυξήσεις στην αμόλυβδη και το πετρέλαιο κίνησης ενώ έντονη είναι η ανησυχία για την τιμή από την οποία θα ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης στις 15 Οκτωβρίου.

Την ίδια στιγμή όλο και περισσότερα χρήματα για την ίδια απόσταση καλούνται να πληρώσουν οι οδηγοί στις καθημερινές τους μετακινήσεις. Η άνοδος των τιμών στα καύσιμα συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, προσθέτοντας ακόμα ένα βάρος στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Η μέση τιμή της αμόλυβδης πανελλαδικά βρίσκεται ήδη πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο, με αύξηση σχεδόν 10% το τελευταίο δίμηνο καθώς την 1η Σεπτεμβρίου ήταν στο 1,99, την 1η Αυγούστου στο 1,95 και την 1η Ιουλίου στο 1,86 ευρώ το λίτρο.

Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που κάνει περίπου 700 χιλιόμετρα το μήνα, θα πρέπει να δώσει περίπου 10 ευρώ περισσότερα σε σχέση με τον Ιούλιο για την ίδια απόσταση.

Στο Ηράκλειο έχει ξεπεράσει τα 2 ευρώ και είναι πολύ πιο ψηλά στην περιφέρεια.

Διεθνώς, το πετρέλαιο έχει αυξηθεί πάνω από 10% μέσα σε έναν μήνα.

Βασικές αιτίες γι’ αυτό το νέο ράλι είναι η μειωμένη παραγωγή πετρελαίου κατά 1,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως από τις χώρες του ΟΠΕΚ, οι εκτιμήσεις για σημαντικές ελλείψεις έως 3,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως, η αυξημένη οικονομική δραστηριότητα στην Κίνα που σημαίνει και αυξημένες ενεργειακές ανάγκες και η νέα υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου που καθιστά ακριβότερες τις εισαγωγές μαύρου χρυσού.

Επίσης, ανησυχία προκαλεί και η βιβλική καταστροφή στη Λιβύη καθώς αποτελεί βασικό προμηθευτή της Ευρώπης και παράγει περί τα 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Τι λέει ο ΓΓ Βενζινοπωλών Αττικής

«Από Δευτέρα με την πληροφόρηση που έχω και την πρόβλεψη της κεντρικής τιμής των καυσίμων θα πρέπει το 2,019 να το κάνω 2,029 ή ίσως 2,039. Η άνοδος δεν σταματάει. Έχει ξεκινήσει μια βδομάδα πριν τις τελευταίες εκλογές και δυστυχώς δεν βλέπουμε σταματημό και το μόνο πράγμα που μπορεί να σταματήσει αυτή την κατάσταση είναι η επέμβαση του κράτους στη φορολογία» ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ και τον Δημήτρη Κοτταρίδη ο γενικός γραμματέας Βενζινοπωλών Αττικής, Απόστολος Καλατζόπουλος, σχετικά με το πετρέλαιο κίνησης.

Μάλιστα σημείωσε πως «εάν σκεφτούμε ότι στην τιμή τη σημερινή το 60% ανήκει στο κράτος, αν είχαμε μηδέν σε όλα τα προϊόντα, δηλαδή το Ιράν μας χάριζε ας πούμε το πετρέλαιο, εμείς δεν βγάζαμε, οι εταιρείες δεν βγάζουν τα διυλιστήρια, δεν παίρνανε το προϊόν, δεν είχε κόστος. Θα πληρώναμε 1,30 σήμερα την βενζίνη. Από που μέχρι που 1,30 χωρίς κόστος;».

Για το πετρέλαιο θέρμανσης σημείωσε πως «δυστυχώς δεν μπορούμε να έχουμε εκτίμηση, αλλά έτσι όπως πάει η κατάσταση θα βγει τουλάχιστον 1,50 ευρώ» ενώ σημειώνεται πως πέρσι η χρονιά έκλεισε με πετρέλαιο στο 1,30 και ο κ. Καλατζόπουλος πρόσθεσε και δεν ξέρουμε που θα πάει γιατί έχουμε ακόμα μπροστά μας ένα μήνα μέχρι να ξεκινήσει η κατάσταση».

Πηγή: ertnews

Από το Πακιστάν και τη Νιγηρία, ως τις ΗΠΑ: Παγκόσμια ταυτόχρονη διαμαρτυρία ακτιβιστών που ζητούν κατάργηση των ορυκτών καυσίμων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: