Αυτά τα ωραία, κατά τα άλλα… Πώς οι Έλληνες ολιγάρχες της ναυτιλίας έχουν κερδίσει δισεκατομμύρια; Εκμεταλλεύονται την άνανδρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

FILE PHOTO: Russian President Vladimir Putin attends a meeting of the Council on Interethnic Relations in Pyatigorsk, Stavropol Krai region, Russia. EPA, TATIANA BARYBINA, SPUTNIK, KREMLIN POOL




Όταν οι μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες παγκοσμίως γύρισαν την πλάτη στη Ρωσία στον απόηχο της εισβολής της στην Ουκρανία, μια ομάδα μεγιστάνων της ναυτιλίας της Μεσογείου βρήκε την ευκαιρία, σημειώνει η εφημερίδα Telegraph, Melissa Lawford.

Δελεασμένες από την προοπτική μεγάλων κερδών και αδιαφορώντας για τον κίνδυνο της αμαυρωσης της φήμης τους, οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες είδαν την ευκαιρία για να επωφεληθούν από τον πόλεμο του Κρεμλίνου.

Σε τέτοιο μάλιστα σημείο που το μερίδιο του ρωσικού πετρελαίου που μεταφέρθηκε με ελληνικά πλοία έφτασε σε υψηλό όλων των εποχών.

«Η Ρωσία είχε ένα τεράστιο απροσδόκητο κέρδος πέρυσι από τις υψηλές τιμές της ενέργειας, δήλωσε ο Robin Brooks, διευθύνων σύμβουλος στο Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών (IIF). «Οι Έλληνες ιδιοκτήτες ναυτιλίας είχαν επίσης ένα τεράστιο απροσδόκητο κέρδος».

Ως μέρος του καθεστώτος κυρώσεων κατά του Κρεμλίνου, η Δύση στόχευσε το πετρέλαιο της Ρωσίας, θέτοντας ανώτατο όριο τιμής τον Δεκέμβριο του 2022. Αυτό σήμαινε ότι το ρωσικό πετρέλαιο μπορούσε να μεταφερθεί μέσω δυτικών πλοίων μόνο εάν πωλούνταν για λιγότερο από 60 δολάρια το βαρέλι.

Ωστόσο, ο Ρώσος Πρόεδρος απάντησε χρησιμοποιώντας έναν «σκιώδη στόλο» πλοίων που με άγνωστους ιδιοκτήτες και καμία δυτική ασφάλιση, επιτρέποντας στη Ρωσία να μεταφέρει το πετρέλαιο πάνω από το ανώτατο όριο τιμής.

Ο Brooks υποστηρίζει ότι τα πετρελαιοφόρα πίσω από τον λεγόμενο σκιώδη στόλο πωλούνται σε μεγάλο βαθμό από Έλληνες ιδιοκτήτες πλοίων, οι οποίοι πληρώνονται τρεις έως πέντε φορές παραπάνω από το συνηθισμένο.

Η Ελλάδα δεν είναι μόνη που πουλάει πλοία στον σκιώδη στόλο, αλλά πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι είναι μακράν ο μεγαλύτερος πωλητής δεξαμενόπλοιων υψηλής αξίας. [

ΠΗΓΗ: Telegraph, Melissa Lawford –  How Greek shipping oligarchs are reaping billions from Putin’s war

Ένας «ξένος», πρώην trader της Goldman Sachs και «νεοφώτιστος πολιτικά» στο τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ: Πώς σχολιάζουν τα διεθνή μέσα τη νίκη Κασσελάκη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: