Πόσα χρόνια ρημάζει το ΟΑΚΑ χωρίς να ασχοληθεί κανείς; Η αγνοηθείσα πρόταση του ΕΜΠ και τα ερωτήματα για το στέγαστρο Καλατράβα* Βαριές αιχμές από τον ξαφνικά άστεγο Παναθηναϊκό [video]

Το γεμάτο από φιλάθλους ΟΑΚΑ κατά τη διάρκεια του αγώνα Παναθηναϊκός – Μπράγκα στις 29 Αυγούστου 2023. /ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ




Ενα από τα πιο προβεβλημένα έργα της -σχεδόν φαραωνικής- εποχής του εκσυχρονισμού, το στέγαστρο Καλατράβα, το οποίο έστεψε το ΟΑΚΑ προ των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, κρίνεται μόλις 19 χρόνια αργότερα ακατάλληλο -μέχρι νεωτέρας- για να στεγάσει αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες λόγω προβλημάτων στατικότητος.

Η απόφαση είναι προϊόν μελέτης του ΤΑΙΠΕΔ από την οποία προέκυψε ότι οι μεταλλικές κατασκευές του Στεγάστρου του Κεντρικού Σταδίου και του Ποδηλατοδρομίου δεν ανταποκρίνονται στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΟΑΚΑ «στο πλαίσιο σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Αθλητισμού, του ΟΑΚΑ και του ΤΑΙΠΕΔ για το έργο ‘Ανακαίνιση Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών’, παρελήφθη Μελέτη για την εκτεταμένη επιθεώρηση των μεταλλικών κατασκευών Καλατράβα και των πολυκαρβονικών των Στεγάστρων των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ. Στη Μελέτη αναφέρεται ότι οι μεταλλικές κατασκευές του Στεγάστρου του Κεντρικού Σταδίου και του Ποδηλατοδρομίου δεν ανταποκρίνονται στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας».

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι θα ακολουθήσει τάχιστα και δεύτερη Μελέτη, προκειμένου να ερευνηθούν διεξοδικότερα και να επιβεβαιωθούν ή όχι τα στοιχεία της σημερινής.

Η εξέλιξη προκαλεί ευλόγως πολλά ερωτηματικά.

  • Πρώτον, από πότε -αντικειμενικά- ισχύουν τα συγκεκριμένα προβλήματα στατικότητας;
  • Δεύτερον, υπήρξαν, διαχρονικά, έλεγχοι για την διακρίβωσή τους με δεδομένο ότι όλα αυτά τα χρόνια το ΟΑΚΑ – ένα ήδη σχετικά γηρασμένο στάδιο- έχει φιλοξενήσει εκατοντάδες διοργανώσεις με χιλιάδες φιλάθλους;
  • Τρίτον, τι διασφαλίσεις και εγγυήσεις έχουν προβλεφθεί (if any) στη σύμβαση με τους κατασκευαστές για την βιωσιμότητα/ανθεκτικότητα του έργου σε βάθος χρόνου;

Η Hellas Journal είναι σε θέση να γνωρίζει ότι από το 2007 έχει προταθεί η παρακολούθηση της σεισμικής ανθεκτικότητος του στεγάστρου από αρμόδιο εργαστήριο του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου.

Το πρόγραμμα, καίτοι είχε εφαρμοστεί σε ιστορικά εκκλησιαστικά κτίσματα, πιθανότατα δεν προχώρησε ποτέ για το ΟΑΚΑ. 

Η σημερινή εξέλιξη δεν συνδέεται βεβαίως άμεσα με εκείνη την πρόταση, πλην όμως είναι ίσως ενδεικτική της μακαριότητος με την οποία αντιμετωπίζονται ζητήματα δημοσίων υποδομών.

Μία από τις άμεσες επιπτώσεις της αιφνίδιας αυτής εξέλιξης είναι ότι ο Παναθηναϊκός, ο οποίος μάλιστα επένδυσε ουκ ολίγα στην προσαρμογή του ΟΑΚΑ στις ευρωπαϊκές του υποχρεώσεις, μένει άστεγος γι’ αυτές και οδηγείται σε αναζήτηση νέας έδρας για τους δύο εντός έδρας αγώνες τους στον όμιλο του Europa League κόντρα σε Ρεν και Μακάμπι Χάιφα..

Σε ανακοίνωσή της μάλιστα, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός αφήνει αιχμές ως προς «…το χρονικό σημείο που δημοσιοποιείται μία μελέτη που ξεκίνησε το 2021, σε μία περίοδο που ο Παναθηναϊκός φιλοξένησε στο συγκεκριμένο γήπεδο 120.000 θεατές (σ.σ. στα ματς με Μπράγκα και Βιγιαρεάλ)» κι εκφράζει την απορία της για το αν ρωτήθηκε στη σχετική μελέτη ο Καλατράβα και η εταιρία Cimolai που ανέλαβαν την κατασκευή του σκέπαστρου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός:

«Με λύπη μας πληροφορηθήκαμε την ύπαρξη μελέτης για το στέγαστρο του ποδοσφαιρικού γηπέδου του Ολυμπιακού Σταδίου, που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι από κατασκευής του δεν ανταποκρίνεται στα επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας.

Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι το στέγαστρο είχε κατασκευαστεί από τον Καλατράβα, εκ των κορυφαίων αρχιτεκτόνων στο είδος αυτών των κατασκευών και από την Cimolai, την κορυφαία εταιρία στον κόσμο σε σιδηρές κατασκευές, η οποία έχει κατασκευάσει τα σκέπαστρα των περισσότερων ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών γηπέδων, ενώ στο έργο συμμετείχαν σπουδαιότατοι Έλληνες αρχιτέκτονες και μηχανικοί.

Υ.Γ. Θα είναι μάλλον τυχαίο γεγονός το χρονικό σημείο που δημοσιοποιείται μια μελέτη που ξεκίνησε το 2021, σε μια περίοδο που ο Παναθηναϊκός φιλοξένησε στο συγκεκριμένο γήπεδο 120.000 θεατές…

Υ.Γ.1 Ρωτήθηκε σχετικά με τη μελέτη που συντάχθηκε, ο Καλατράβα και η εταιρία Cimolai;

Υ.Γ.2 Πριν από λίγο πληροφορηθήκαμε ότι η αρχική στατική μελέτη προέβλεπε πολύ βαριά τζάμια στην οροφή του στεγάστρου και τελικά αντ’ αυτών τοποθετήθηκαν πλεξιγκλάς/lexan, γιατί δεν προλάβαιναν το χρονοδιάγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Το στέγαστρο είχε κατασκευαστεί με προδιαγραφές να αντέχει το βάρος των τζαμιών, το οποίο είναι πολλαπλάσιο των lexan. Το γνωρίζουν αυτό αυτοί που έκαναν τη μελέτη στατικού ελέγχου;

Περιμένουμε απαντήσεις/διευκρινίσεις».

Γιάννης Δοδόπουλος

Κλείνει το ΟΑΚΑ και το ποδηλατοδρόμιο: Προβλήματα στατικότητας στο στέγαστρο Καλατράβα [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: