Πολλά ερωτηματικά για τη στρατιωτική τραγωδία στη Λιβύη: Πέντε νεκροί και τραυματίες, μέλη της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής – Τριήμερο πένθος στις Ενοπλες Δυνάμεις

Στιγμιότυπο από την τραγωδία με το λεωφορείο της ελληνικής αποστολής στη Λιβύη. Photo screenshot via ERT, ertnews




Πέντε μέλη της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη έχασαν τη ζωή τους και μερικοί τραυματίστηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας. Όπως είχε ανακοινωθεί επίσημα από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής ‘Αμυνας (ΓΕΕΘΑ), τρεις ήταν οι νεκροί και δύο οι αγνοούμενοι

Ήδη έχουν ενημερωθεί οι συγγενείς των νεκρών και των αγνοουμένων από το υπουργείο Άμυνας και το ΓΕΕΘΑ.

Νωρίς το πρωί σήμερα το C-130 με τους τραυματίες υγειονομικούς και το τμήμα ασφαλειας των ΕΔ προσγειώθηκε στην Ελευσίνα.
Δεύτερο αεροσκάφος, ένα C-27 μετέφερε στην 112 Πτέρυγα Μάχης τα πτώματα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Συγκεκριμένα μεταφέρθηκαν πέντε (5) σοροί, τριών (3) στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και δύο (2) πολιτών διερμηνέων που συμμετείχαν στην αποστολή από πλευράς υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Νίκος Δένδιας

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, δήλωσε σχετικά με τον θάνατο μελών της ελληνικής αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη :

«Εκφράζω τη βαθύτατη οδύνη μου για τον θάνατο των τριών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος, συμμετέχοντας στη αποστολή της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη. H απώλεια της ζωής τους σε δυστύχημα, κατά την έμπρακτη επίδειξη αλληλεγγύης σε δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας, μαζί με μέλη αποστολών από άλλα κράτη, προκαλεί απέραντη θλίψη στη μεγάλη οικογένεια των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό.

Τη βαθύτατη οδύνη μου εκφράζω επίσης για την απώλεια της ζωής των δύο πολιτών, οι οποίοι συμμετείχαν στην ίδια αποστολή.

Οι σκέψεις μας αυτή την ώρα είναι στις οικογένειες των θυμάτων του δυστυχήματος, στις οποίες απευθύνουμε τα πλέον ειλικρινή μας συλλυπητήρια, όπως και στους τραυματίες, στους οποίους απευθύνουμε ευχές για ταχεία ανάρρωση.

Με απόφασή μου κηρύσσεται τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις για τον θάνατο των στελεχών τους, κατά την αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη».

 



Αεροδιακομιδή

Το απόγευμα χθες είχε αναχωρήσει για τη Λιβύη, από την Αεροπορική Βάση της Ελευσίνας, το ειδικά διασκευασμένο C-130H, για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων στρατιωτικών τραυματιών.

​Το μεταφορικό αεροσκάφος C-130H Hercules της 356 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών (356 ΜΤΜ) διαθέτει ειδική διαρρύθμιση αεροδιακομιδών (MEDEVAC/Medical Evacuation) με την τοποθέτηση φορείων και ειδικών ιατρικών συσκευών για την εν πτήσει παρακολούθηση τραυματιών.

Μαζί επιβαίνει και μία ειδική ομάδα ιατρών και νοσηλευτών της Πολεμικής Αεροπορίας, που έχουν εκπαιδευτεί σε τέτοιες αποστολές, προκειμένου να προβούν αφενός σε μία άμεση και υπεύθυνη αξιολόγηση της καταστάσεως ΟΛΩΝ των τραυματιών.

Το ελληνικό μεταγωγικό αεροσκάφος προσγειώθηκε στη Λιβύη στις 10:48 το το βράδυ της Κυριακής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, σε συντονισμό με το υπουργείο Άμυνας, τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθν’ων (ΟΗΕ) και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Βεγγάζη είναι σε ετοιμότητα για τον επαναπατρισμό της ελληνικής αποστολής.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Η ελληνική αποστολή που μετέβη προς παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη, είχε σήμερα (χθες) αυτοκινητιστικό ατύχημα κατά τη διάρκεια της οδικής μετάβασής της στην πόλη Ντέρνα», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του για το τροχαίο ατύχημα που έγινε σήμερα (17.9.2023) στη χώρα.

«Σε συντονισμό με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Βεγγάζη είναι σε ετοιμότητα για να παράσχει βοήθεια στην αποστολή και να συνδράμει στον επαναπατρισμό της».

Αρχικά, τόσο το πρακτορείο Reuters όσο και το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) μετέδωσαν πληροφορίες για 4 νεκρούς.

Τα μόνα σίγουρα δεδομένα είναι ότι το λεωφορείο, όπως δείχνουν τα βίντεο που έχουν ανέβει από τη Λιβύη έχει καεί ολοσχερώς και ότι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έχει συμβεί το δυστύχημα είναι αδιευκρίνιστες και αμφιλεγόμενες. Τα ερωτήματα και τα ερωτηματικά είναι πολλά, και ελπίζουμε οτι το ελληνικό υπουργείο Άμυνας θα εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα. Πρέπει να εξεταστεί εχθρική ενέργεια από τρίτη χώρα.

Μάλιστα., κάποιες αναρτήσεις από λιβυκά μέσα κάνουν λόγο για συνολικά 7 νεκρούς χωρίς να διευκρινίζεται εθνικότητα.

Ο υπουργός Υγείας της Λιβύης, ο οποίος έκανε λόγο για ένα «πραγματικά τρομακτικό δυστύχημα με απολογισμό 4 νεκρούς και 15 τραυματίες», εξέφρασε θερμά συλληπητήρια στους «Έλληνες αδερφούς».

Όλα ξεκίνησαν όταν το απόγευμα της Κυριακής το ΓΕΕΘΑ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία γινόταν λόγος για τροχαίο δυστύχημα στο οποίο λεωφορείο της ελληνικής αποστολής συγκρούστηκε μετωπικά με φορτηγό το οποίο βρέθηκε στο αντίθετο ρεύμα.

Στην ανακοίνωση ωστόσο γινόταν λόγος για ελαφρά τραυματισμένους οι οποίοι είχαν ήδη μεταφερθεί σε νοσοκομεία της περιοχής και ήδη δρομολογείτο ο επαναπατρισμός ολόκληρης της αποστολής.

Η ελληνική αποστολή είχε βρεθεί στην αφρικανική χώρα προκειμένου να παρέχει βοήθεια μετά την καταστροφή που έπληξε τη Λιβύη μετά την κακοκαιρία Daniel.

  • Η ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας

«Από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας ανακοινώνεται ότι τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής 17 Σεπτεμβρίου 2023, το λεωφορείο που μετέφερε το υγειονομικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που είχε μεταβεί στην Λιβύη στο πλαίσιο συνδρομής της Χώρας μας, συγκρούστηκε με όχημα που κινούνταν στην αντίθετη κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες από τις αρμόδιες διπλωματικές αρχές της Ελλάδας, από την σύγκρουση που συνέβη κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, στελέχη έχουν υποστεί ελαφρούς τραυματισμούς. Όλοι οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε κοντινά νοσοκομεία της περιοχής.

Τα αίτια και οι συνθήκες του περιστατικού διερευνώνται σε συνεργασία με τις Λιβυκές αρχές, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση συγκέντρωσης του προσωπικού στην Βεγγάζη και επαναπατρισμού του. Αεροσκάφος C-130 στην 112 ΠΜ στην Ελευσίνα με νοσηλευτικό προσωπικό βρίσκεται σε ετοιμότητα απογείωσης».

Ο Κασσελάκης έκανε άνω-κάτω τον σκληρό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ: Θα μονομαχήσει με την Αχτσιόγλου, η οποία του επιτέθηκε άγρια χωρίς να τον κατονομάσει, έκανε αναφορά στον Τσίπρα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: