Ο πόλεμος του πρώην Προέδρου Τραμπ κατά της Επιστήμης: Χλωρίνη, ψευδο-φάρμακα και ερευνητική λογοκρισία

A viewer watches the first Republican presidential debate live on Fox News and former President and candidate Donald Trump’s interview by Tucker Carlson on the platform ‘X’ on his phone in Los Angeles, California, USA, 23 August 2024. EPA/ETIENNE LAURENT




ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΙΑΚΩΒΗ*

Τα πολλαπλά και πολυεπίπεδα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Donald Trump και κυρίως αυτά που σχετίζονται με την προσπάθειά του να επηρεάσει ή και να ακυρώσει τα αποτελέσματα των Εκλογών, αποτελούν δείκτη για τις απόψεις και τις πρακτικές που ακολούθησε ενώ κατείχε την κρισιμότερη θέση εξουσίας στον κόσμο.

Άλλωστε, η αφοσίωση στη Δημοκρατία ενός ηγέτη, αποδεικνύεται κυρίως από τον θεσμικό τρόπο με τον οποίο απέρχεται από το αξίωμά του.

Μια ακόμα παράμετρος όμως που θα ήταν χρήσιμο να αξιολογηθεί, είναι η συγκρουσιακή σχέση του με την Επιστήμη.

Τα περιστατικά που μπορούν να αναφερθούν είναι ατελείωτα. Όμως, αξίζει να αναφερθεί το “Πανεπιστήμιο” Trump που έκλεισε μετά από πολλαπλές δίκες, παράπονα και διερευνήσεις από τις Αρχές.

Επίσης, είναι χαρακτηριστική η διακοπή ερευνητικών προγραμμάτων για την ανθρωπογενή κλιματική κρίση, την επίδραση χημικών μεταβολιτών στις έγκυες γυναίκες και 154 αποδεδειγμένες περιπτώσεις λογοκρισίας, εκ των οποίων το 72% σχετιζόταν με την κλιματική αλλαγή [1].

  • Η αντι – επιστημονική στάση του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ επιβεβαιώθηκε από τις αστήρικτες προσωπικές του απόψεις για χρήση χλωρίνης και άλλων αντισηπτικών και ψευδο-φαρμάκων για την καταπολέμηση της Πανδημίας. Πλήθος Δημοσίων Υπηρεσιών αναγκάστηκαν να αφαιρέσουν πληροφορίες σχετικά με την κλιματική αλλαγή από τις ιστοσελίδες τους.

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά της έγκριτης επιστημονικής επιθεώρησης Science, στο άρθρο της “Weathering the Storm”, τον Οκτώβριο του 2020. Σε αυτή καταγράφονται οι προτάσεις μείωσης χρηματοδότησης εκ μέρους της Προεδρίας Trump πλήθους επιστημονικών φορέων, που έφταναν μέχρι και ποσοστό 40% [2].

Η περιφρόνηση του πρώην Προέδρου στην Επιστήμη, δεν είναι καθόλου τυχαία. Αποτελεί μέρος της πολιτικής του ατζέντας περιφρόνησης προς τα αντικειμενικά στοιχεία, την διασταύρωση των δεδομένων και τον Ορθό Λόγο με λογικά επιχειρήματα.

Επίσης, σχετίζεται με την μακρά παράδοση πολιτικών που στηρίζουν την ασυδοσία όσων ρυπαίνουν το περιβάλλον και επιθυμούν την ανεξέλεγκτη “ανάπτυξη” χωρίς Ομοσπονδιακό ή Πολιτειακό έλεγχο. Και, φυσικά, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος μιας πολιτικής και δημόσιας ολοκληρωτικών απόψεων “περσόνας” που θεωρεί τον εαυτό της υπεράνω κριτικής.

  • Ακόμα χειρότερα: Ηγέτες με ολοκληρωτικές απόψεις και πρακτικές, θεωρούν ότι η Πραγματικότητα είναι υποκείμενη στη θέλησή τους και ότι αυτή οφείλει να “προσαρμοστεί” στις απόψεις τους.

Πέραν τούτων, όμως, ο πόλεμος ενάντια στην Επιστήμη δεν ξεκίνησε με την Προεδρία Trump, αλλά υφίσταται εδώ και κάποιες δεκαετίες, παρουσιάζοντας τους επιστήμονες ως μια ελίτ ανάξια εμπιστοσύνης [3]. Τέτοιου είδους απόψεις μπορούν να γίνουν εύκολα αντικείμενο λαϊκίστικης εκμετάλλευσης και από φιλελεύθερες αλλά και από συντηρητικές φωνές.

Φυσικά, η θέση κύρους της επιστημονικής κοινότητας εντός της κοινωνίας μπορεί να γίνει αντικείμενο κριτικής ή και φθόνου από ομάδες που αντιτίθενται σε τέτοιες ιεραρχήσεις. Το γεγονός ότι πολλοί Πολίτες ένιωθαν ότι δεν είχαν τον έλεγχο της ζωής τους, σε συνδυασμό με την κακή πληροφόρηση που ελάμβαναν διαδικτυακά, τους μετέτρεψε σε εύκολα χειραγωγούμενους από τον θυμό και την αγένεια που εξέπεμπε ο π. Πρόεδρος έναντι των δήθεν “ελίτ”.

Μάλιστα, μια τέτοια κριτική έχει ενίοτε και πραγματικό αντικείμενο, αφού είναι σαφές ότι η Επιστήμη ασκείται από ανθρώπους ενώ τα συμπεράσματά της δύνανται να αποκτήσουν ρυθμιστικό – πολιτικό – ρόλο στην κοινωνική ζωή [4]. Σε κάθε περίπτωση, είναι δύσκολο να γίνουν αποδεκτά τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας όταν έρχονται σε αντίθεση με τις προσωπικές απόψεις ενός ατόμου, ενώ η Επιστήμη δεν ασκείται διά της ψηφοφορίας, αλλά διά των λογικών επιχειρημάτων και της ερευνητικής δουλειάς.
Ας είμαστε, λοιπόν, σαφείς: “Δεν δίνουμε σε όλους μια ψήφο σχετικά με το πώς πρέπει να πετάξει ένα αεροπλάνο”, όπως έγραψε ο Τ. Nichols.

*O κ. Παναγιώτης Ιακωβής είναι Καρδιολόγος, Γενικός Αρχίατρος ε.α. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιστημολόγος.

Βιβλιογραφικές αναφορές:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8793038/
  2. https://www.science.org/doi/10.1126/science.370.6514.278
  3. https://thereader.mitpress.mit.edu/whats-behind-the-u-s-war-on-science/
  4. https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3248058

 

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Στόχος η ανατροπή αναλογίας του πληθυσμού μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων: Ο εποικισμός των κατεχομένων περιοχών της Κύπρου αποτελούσε προτεραιότητα της Άγκυρας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: