Ο Καύκασος στις φλόγες: Προελαύνουν οι Αζέροι στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, κατέλαβαν εξήντα θέσεις των Αρμενίων, τουλάχιστον 25 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες [βίντεο]

Βομβαρδισμένα κτίρα και κατεστραμένα οχήματα από τους αζέρικους βομβαρδισμούς στην πρωτεύουσα του Ναγκόρνο Καραμπαχ, Στεπανακέρτ. EPA/SARGSYAN/OC MEDIA HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε απόψε ότι κατέλαβε περισσότερες από 60 θέσεις των αυτονομιστών Αρμενίων κατά τις επιχειρήσεις του στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«Περισσότερες από 60 θέσεις μάχης των (σ.σ. αυτονομιστικών) αρμενικών δυνάμεων είναι πλέον υπό τον έλεγχο των ενόπλων δυνάμεών μας» ανέφερε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, ο Ανάρ Εϊβάζοφ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ένας Αρμένιος αυτονομιστής αξιωματούχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Γκεγάμ Στεπανιάν, ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ότι κατά τις επιχειρήσεις αυτές σκοτώθηκαν 25 άνθρωποι και λίγο αργότερα πρόσθεσε ότι τραυματίστηκαν άλλοι 138, εκ των οποίων οι 29 είναι άμαχοι.

Η Γαλλία, όπως είχε προαναγγείλει νωρίτερα, ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συνεδριάσει εκτάκτως την Πέμπτη με θέμα την κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

 Εκκληση Μπλίνκεν για κατάπαυση του πυρός

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τις στρατιωτικές ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και καλούν το Μπακού να τις σταματήσει αμέσως, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν.

«Αυτές οι ενέργειες επιδεινώνουν μια ήδη φρικτή ανθρωπιστική κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και υπονομεύουν τις προοπτικές ειρήνευσης» ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

«Κάνουμε έκκληση για τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών και για την έναρξη διαλόγου μεταξύ του Μπακού και των εκπροσώπων του πληθυσμού του Ναγκόρνο Καραμπάχ», πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» την προσφυγή στη βία.

Καταγγελίες για εθνοκάθαρση

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας κατήγγειλε «ευρείας κλίμακας επίθεση» εκτιμώντας ότι στόχος του Μπακού είναι να πραγματοποιήσει την «εθνοκάθαρση» στον διαφιλονικούμενο θύλακα στο νότιο Καύκασο, ο οποίος κατοικείται κυρίως από Αρμενίους.

«Το Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσε μια νέα ευρείας κλίμακας επίθεση εναντίον του λαού του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, επιδιώκοντας να ολοκληρώσει την πολιτική της εθνοκάθαρσης που ακολουθεί», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το αρμενικό υπουργείο Εξωτερικών.

Παράλληλα η αρμενική διπλωματία τόνισε πως ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή οφείλουν να «σταματήσουν την επιθετικότητα» του Αζερμπαϊτζάν.

Η πρωτεύουσα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, το Στεπανακέρτ, και άλλες πόλεις της περιοχής, δέχονται «σφοδρά πυρά», πρόσθεσαν οι αρμενικές αρχές στο θύλακα, λίγο μετά την έναρξη των επιχειρήσεων που χαρακτηρίζονται από το Αζερμπαϊτζάν «αντιτρομοκρατικές».

«Το Αζερμπαϊτζάν έχει εξαπολύσει μια μεγάλης έκτασης στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Δημοκρατίας του Αρτσάχ (σ.σ.: η ονομασία που δίνουν οι Αρμένιοι στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ)», έγραψε στο Facebook η αντιπροσωπεία που διατηρούν οι αυτονομιστές στην Αρμενία.

Το Μπακού υποστήριξε πως είχε ενημερώσει τη Ρωσία και την Τουρκία για τη στρατιωτική επιχείρηση που άρχισε στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

«Η διοίκηση του αποσπάσματος διατήρησης της ειρήνης της Ρωσικής Ομοσπονδίας και η διεύθυνση του Τουρκο-Ρωσικού Παρατηρητηρίου (της κατάπαυσης του πυρός) είχαν ενημερωθεί για τις δραστηριότητες που διεξάγονται», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το αζερινό υπουργείο Άμυνας.

Το αζέρικο υπουργείο ανακοίνωσε επίσης πως οι άμαχοι μπορούν να εγκαταλείψουν την περιφέρεια του Καραμπάχ μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων προς την Αρμενία και άλλες κατευθύνσεις.
Το υπουργείο κάλεσε τους αμάχους να μείνουν μακριά απ’ αυτούς που χαρακτήρισε θεμιτούς στρατιωτικούς στόχους που δέχονται επιθέσεις από τις αζερινές δυνάμεις στο πλαίσιο της «αντιτρομοκρατικής» επιχείρησης του Μπακού.

Δεν ξέραμε, λέει η Μόσχα

Μπροστά στις εξελίξεις, η Μόσχα τόνισε ότι ειδοποιήθηκε μόλις «λίγα λεπτά» πριν από την έναρξη των «αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων» του Μπακού στην περιοχή.

«Σε μέσα ενημέρωσης κυκλοφορούν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η πλευρά του Αζερμπαϊτζάν, ειδοποίησε “εκ των προτέρων” τις ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις (…) Αυτό δεν αληθεύει. Οι πληροφορίες κοινοποιήθηκαν στη ρωσική αποστολή λίγα λεπτά πριν από την έναρξη των εχθροπραξιών», δήλωσε η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα στο Telegram.

«Αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις»

Νωρίτερα, το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν είχε ανακοινώσει ότι ξεκίνησε «τοπικές αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις» στην αποσχισθείσα περιοχή η πλειονότητα των κατοίκων της οποίας είναι Αρμένιοι.

«Στο πλαίσιο των μέτρων αυτών εξουδετερώθηκαν, με τη βοήθεια όπλων υψηλής ακρίβειας, θέσεις των ενόπλων δυνάμεων της Αρμενίας, καθώς και στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη γραμμή του μετώπου και βαθιά» στο έδαφος του θύλακα, διευκρίνισε το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν.

Το υπουργείο τόνισε ότι σκοπεύει «να αφοπλίσει τις ένοπλες δυνάμεις της Αρμενίας, να διασφαλίσει και την αποχώρησή τους από τα εδάφη μας και να εξουδετερώσει τις στρατιωτικές τους υποδομές».

Παράλληλα επεσήμανε ότι βάλλει εναντίον νόμιμων στρατιωτικών στόχων και όχι εναντίον πολιτών ή μη στρατιωτικών υποδομών στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να «αποκαταστήσει τη συνταγματική τάξη της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν».

Η Αρμενία από την πλευρά της επισημαίνει ότι δεν διαθέτει στρατιωτικό προσωπικό στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και ότι προτεραιότητές της παραμένουν ανθρωπιστικές.

Ο Ρούμπεν Βαρντανιάν, δισεκατομμυριούχος τραπεζίτης που ήταν επικεφαλής της αρμενικής διοίκησης του Ναγκόρνο Καραμπάχ ως τον Φεβρουάριο, έγραψε στο Χ:

«Το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε μαζική επίθεση του πυροβολικού εναντίον του Ναγκόρνο Καραμπάχ, στοχοθετώντας πόλεις και αμάχους σε μεγάλη κλίμακα».

«Τρομοκρατικές» ενέργειες

Νωρίτερα το Μπακού είχε ανακοινώσει ότι τέσσερις Αζέροι αστυνομικοί και δύο πολίτες σκοτώθηκαν από την έκρηξη ναρκών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και είχε κατηγορήσει τους αυτονομιστές του θύλακα ότι ευθύνονται για αυτές τις «τρομοκρατικές» ενέργειες.

Οι έξι αυτοί άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν τα οχήματα στα οποία επέβαιναν έπεσαν σε νάρκες στον δρόμο μεταξύ της Σούσα και της Φιζούλι, δύο πόλεις του Ναγκόρνο Καραμπάχ που ελέγχονται από το Αζερμπαϊτζάν, επεσήμαναν οι αζερικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι αστυνομικοί σκοτώθηκαν γύρω στις 04:30 τοπική ώρα (03:30 ώρα Ελλάδας) όταν το φορτηγάκι στο οποίο βρίσκονταν έπεσε σε νάρκη κοντά σε σημείο κατασκευής σήραγγας. Οι πολίτες σκοτώθηκαν από άλλη νάρκη στην ίδια περιοχή.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας του Αζερμπαϊτζάν κατήγγειλαν ότι ομάδα «δολιοφθορέων» Αρμένιων αυτονομιστών τοποθέτησε τις νάρκες αυτές και έκαναν λόγο για «τρομοκρατική ενέργεια».

Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν έχουν εμπλακεί σε δύο πολέμους τη δεκαετία του 1990 και του 2020 για τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που διεθνώς αναγνωρίζεται ως τμήμα της αζερικής επικράτειας αλλά κατοικείται κυρίως από Αρμένιους.

Τα σημερινά περιστατικά σημειώνονται μία ημέρα αφού κατάφερε να φτάσει στον θύλακα ανθρωπιστική βοήθεια.

Το Ερεβάν κατηγορεί το Μπακού ότι προκάλεσε ανθρωπιστική κρίση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ κλείνοντας στα τέλη του 2022 τον διάδρομο Λατσίν, τη μοναδική χερσαία οδό που συνδέει τον ορεινό θύλακα με την Αρμενία.

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν δήλωσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ότι το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε μια ένοπλη χερσαία επιχείρηση στον θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και θέλει να «σύρει την Αρμενία σε εχθροπραξίες», ωστόσο ο Αρμένιος πρωθυπουργός τόνισε ότι ο αρμενικός στρατός δεν συμμετέχει στις μάχες που ξεκίνησαν.

«Μερικές δυνάμεις, τόσο εσωτερικές όσο και εξωτερικές προσπαθούν να σύρουν την Αρμενία σε πόλεμο. Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνω: Ένοπλες Δυνάμεις της Αρμενίας στο Ναγκόρνο Καραμππάχ, δεν υπάρχουν».

«Το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε μια χερσαία επιχείρηση με στόχο την εθνοκάθαρση των Αρμενίων του Καραμπάχ», ανέφερε ο Πασινιάν.

Συμπλήρωσε ότι η κατάσταση στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν παραμένει «σταθερή» και ότι η Αρμενία «δεν εμπλέκεται σε ένοπλες ενέργειες».

Παράλληλα τόνισε ότι γίνονται εκκλήσεις «από διάφορα μέρη» για ένα πραξικόπημα στην Αρμενία με φόντο την αζέρικη επίθεση.

Με πληροφορίες από AFP-Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μπακού, Αζερμπαϊτζάν

«Αναγνώριση» του κατοχικού μορφώματος ζήτησε θρασύτατα ο Ερντογάν στον ΟΗΕ: Πυρά και κατά της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: