Ο Γόρδιος Δεσμός της κυκλοφοριακής συμφόρησης: Οι λύσεις μοιάζουν με παυσίπονα που επιδιώκουν να θεραπεύσουν χρόνιες και επώδυνες ασθένειες.

Λεωφορείο της εταιρείας A.C. Evangelou Coaches με έδρα τη Λάρνακα. Φωτογραφία από τον Facebook, A.C. Evangelou Coaches




 Του ΠΕΤΡΟΥ Θ. ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ, Λευκωσία

Η κυκλοφοριακή συμφόρηση είναι σήμα κατατεθέν των πόλεων της Κύπρου με ιδιαίτερη τη συμφόρηση στη Λευκωσία και στη Λεμεσό. Η συμφόρηση επιδεινώνεται χρόνο με το χρόνο. Ο αριθμός των αυτοκινήτων αυξάνεται ραγδαία, ενώ η υποδομή του οδικού δικτύου δεν μπορεί να απορροφήσει την αύξηση. ‘Ετσι το πρόβλημα επιδεινώνεται.

Οι λύσεις με τις οποίες αποπειράται το κράτος να επιλύσει το πρόβλημα αποτυγχάνουν. Μοιάζουν με παυσίπονα που επιδιώκουν να θεραπεύσουν χρόνιες και επώδυνες ασθένειες. Οι λεωφορειολωρίδες είναι καλό μέσο, αλλά προσκρούει σε ένα αναντίρρητο γεγονός. Οι κύπριοι δεν πείθονται να χρησιμοποιούν το λεωφορείο. Και σε πολλές περιπτώσεις έχουν δίκαιο.

Το κράτος προσπαθεί να επιλύσει το πρόβλημα με κίνητρα για την χρήση λεωφορείου και με αντικίνητρα για χρήση του ιδιωτικού αυτοκινήτου. Και τα δυο αποδεικνύονται αναποτελεσματικά.

Γιατί ένας κάτοικος της Λακατάμιας, του Τσερίου, της ‘Εγκωμης, του Αγίου Διμετίου, της Αγλαντζιάς ή της Παλλουριώτισσας να περπατήσει 10-15 λεπτά ως τη στάση, να πληρώσει 3 ευρώ για εισιτήριο με επιστροφή και να μεταβεί με λεωφορείο στην πλησιέστερη στην εργασία του στάση, να ξαναπερπατήσει μέχρι εκεί.

  • Η χρήση του ιδιωτικού αυτοκινήτου του στοιχίζει το ίδιο ή έστω το διπλάσιο με τη στάθμευση, αλλά τον απαλλάσσει από πολλές ταλαιπωρίες. Γιατί ο χρόνος μετάβασης, προλαμβανομένου του περπατήματος, είναι μεγαλύτερος.

Με τη νέα πρόταση «παρκάρω και επιβιβάζομαι», γιατί να οδηγήσει δυο τρία χιλιόμετρα, να σταθμεύσει στο Γ.Σ.Π. και να μεταβεί με το λεωφορείο του σε στάση κοντά ή λίγο μακριά από τον τόπο εργασίας του;

Προσωπικά προτείνω για μελέτη ή και δοκιμαστική εφαρμογή, μέτρων που θα αυξήσουν την αποτελεσματικότητα των κινήτρων και των αντικινήτρων  Το σημαντικότερο κίνητρο πιστεύω θα είναι η δωρεάν χρήση, ή με συμβολικό αντίτιμο, όλων των αστικών και υπεραστικών λεωφορείων.

Τα λεωφορεία πρέπει να διακινούνται απρόσκοπτα σε λεωφορειολωρίδες, που θα δημιουργηθούν ακόμα και με αφαίρεση λωρίδων από τα ιδιωτικά οχήματα. Τα ιδιωτικά οχήματα πρέπει να δυσκολεύονται να κυκλοφορούν σε ένα δακτύλιο στο κέντρο των πόλεων, αφού πάντα τα λεωφορεία θα έχουν προτεραιότητα.

Τα δρομολόγια των λεωφορείων πρέπει να είναι πυκνά. Να δρομολογηθούν επίσης μικρά λεωφορεία, που να περιέρχονται τις συνοικίες των πόλεων με σταθερό ωράριο, για να τα χρησιμοποιούν δωρεάν οι κάτοικοι για να μεταβαίνουν στο κέντρο ή σε κοντινές στάσεις στις κύριες οδικές αρτηρίες με τις λεωφορειολωρίδες.

Οι υπάλληλοι που προέρχονται από άλλες πόλεις, νομίζω πως θα χρησιμοποιούν το λεωφορείο, αν είναι δωρεάν και να ξέρουν πως θα ξεκινούν 3-4 λεωφορεία από ένα βολικό σημείο, όπου μπορούν να αφήσουν το αυτοκίνητό τους.

Αντιλαμβάνομαι ότι πολλοί αναγνώστες του άρθρου θα χαμογελάσουν ειρωνικά με την εισήγησή μου για δωρεάν χρήση των λεωφορείων. Ομολογώ ότι δεν έχω γνώση ή στοιχεία για να ξέρω πόσα θα στοιχίσει και αν είναι εφαρμόσιμη η εισήγησή μου. ‘Όμως είναι μια δραστική και καινοτόμος απόφαση, αν μπορεί να εφαρμοστεί.

Φυσικά κι εγώ σκέφτηκα το οικονομικό πρόβλημα. ‘Ετσι σκέφτηκα και κάποιες εισηγήσεις για κάλυψη της δαπάνης ή μέρος αυτής. Φυσικά η λύση, που θα φέρει μεγάλη μείωση των ρύπων, είναι μια καλή επένδυση και ίσως θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από κάποιο οργανισμό. Όμως έχω και κάποιες εισηγήσεις για μείωση της δαπάνης.

Αντί δωρεάν χρήση του λεωφορείου, μπορεί να καθοριστεί για όλους τους χρήστες ένα συμβολικό εισιτήριο – κάρτα. Μπορεί να είναι 50 ευρώ το χρόνο για χρήση των αστικών λεωφορείων και 200 ευρώ το χρόνο για χρήση όλων των λεωφορείων.

  • Μπορεί επίσης, ως αντικίνητρο για χρήση του ιδιωτικού αυτοκινήτου να επιβληθεί ένας ημερήσιος φόρος 2 ευρώ για κάθε στάθμευση αυτοκινήτου σε χώρο στάθμευσης ή σε δρόμο με παρκόμετρο στον κεντρικό δακτύλιο των πόλεων.

Η εισήγησή μου μπορεί να φαίνεται ουτοπική και οικονομικά ανεφάρμοστη. Φανταστείτε όμως αν οι ειδικοί κρίνουν, ότι μπορεί να λύσει το πρόβλημα της συμφόρησης και θα μειώσει κατά πολύ τους ρύπους στην ατμόσφαιρα και τον εκνευρισμό των κατοίκων πίσω από το τιμόνι. Πολλοί θα δυσκολευτούν να εφαρμόσουν τις νέες διευθετήσεις. ‘

Οταν όμως τις συνηθίσουν και το μέτρο μετεξελιχθεί σε κυκλοφοριακή κουλτούρα, φανταστείτε πόσα πράγματα θα αλλάξουν.  Πόσοι ρύποι θα εξαφανισθούν και πόσα χαμόγελα θα εμφανιστούν στα πρόσωπα, ιδίως τις ώρες αιχμής.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Το ξέρατε; Η Ελλάδα δεν έχει πλέον ευθύνες έναντι της Κύπρου, επειδή το λέγει ο κ. Ροζάκης!!! Ζητά από τη Λευκωσία και άλλες υποχωρήσεις στην Τουρκία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: