Νέα έκρηξη του ηφαιστείου Κιλαουέα στη Χαβάη, η τρίτη μέσα στη χρονιά: Πίδακες λάβας πάνω από 20 μέτρα, επικίνδυνα τοξικά αέρια

FILE PHOTO A handout photo obtained from the US Geological Survey (USGS) shows the lava stream, pouring out of the lava tube on the sea cliff at the Kamokuna ocean entry from Kilauea volcano on Hawaii island, EPA/USGS / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Το ηφαίστειο Κιλαουέα στο αμερικανικό αρχιπέλαγος της Χαβάης, ένα από τα πιο ενεργά στον κόσμο, εξερράγη ξανά την Κυριακή, με πίδακες λάβας ύψους άνω των 20 μέτρων, ανακοίνωσε το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η έκρηξη ξεκίνησε γύρω στις 3:15 μ.μ. της Κυριακής (01:15 GMT Δευτέρα), ανακοίνωσε το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών (USGS), προσθέτοντας ότι «προηγήθηκε μια περίοδος υψηλής σεισμικότητας». Μετά τον Ιανουάριο και τον Ιούνιο, αυτή είναι η τρίτη φορά φέτος που εκρήγνυται το ηφαίστειο.

Το ηφαίστειο βρίσκεται μακριά από κατοικημένες περιοχές, αλλά οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της Χαβάης έχουν προειδοποιήσει για την έκλυση ηφαιστειακών αερίων, ιδιαίτερα διοξειδίου του θείου, που είναι ερεθιστικό για τα μάτια και την αναπνευστική οδό, που μπορεί να επηρεάσει τους κατοίκους, τις καλλιέργειες και τα ζώα.

«Σε αυτό το σημείο, η λάβα στην Κιλαουέα περιορίζεται στην κορυφή και δεν αποτελεί απειλή για τους κατοίκους. Ωστόσο, οι εκρήξεις εκπέμπουν σωματίδια και αέρια που μπορούν να δημιουργήσουν αναπνευστικά προβλήματα», προειδοποίησε το ινστιτούτο στο X (πρώην Twitter).

Εικόνες που μεταδόθηκαν ζωντανά στον ιστότοπο του USGS έδειχναν σιντριβάνια λάβας να ξεφεύγουν από πολλές ρωγμές στον κρατήρα. «Το ύψος των σιντριβανιών λάβας έχει μειωθεί από την έναρξη της έκρηξης, αλλά μπορεί ακόμα να φτάσει τα 20 έως 25 μέτρα», ανέφερε το USGS στην ενημέρωσή του τη Δευτέρα στις 05:20 GMT.

Το επίπεδο συναγερμού αυξήθηκε από  “προειδοποίηση” σε “επαγρύπνηση” και αυτό για την αεροπορία άλλαξε σε κόκκινο. Το Kilauea, ένα ηφαίστειο που ονομάζεται «ασπίδα» επειδή είναι επίπεδο, είναι μικρότερο αλλά πολύ πιο ενεργό από τη γειτονική του Mauna Loa. Με εκρήξεις σχεδόν συνεχώς μεταξύ 1983 και 2019, το Kilauea είναι ένα από τα έξι ενεργά ηφαίστεια στο αρχιπέλαγος της Χαβάης.

Με πληροφορίες από lefigaro.fr
Ελλάδα Αθήνα 

«Σε νέο στάδιο» οι σχέσεις των ΗΠΑ με το Βιετνάμ: Eπίσκεψη Μπάιντεν στο Ανόι και κοινή γραμμή των δύο χωρών απέναντι στην Κίνα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: