Μητσοτάκης για συνάντηση με Ερντογάν: Συμφωνία για τα βήματα πολιτικού διαλόγου – Τον Δεκέμβριο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προέβη σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους χαρακτηρίζοντας παραγωγική τη συζήτηση και αναφέροντας ότι συμφώνησαν να εμβαθύνουν στο θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί ανάμεσα στις δύο χώρες.

Επίσης, όπως είπε ο πρωθυπουργός, προσδιορίσθηκε και το επίπεδο των επαφών και συζητήσεων, ως προς τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τον πολιτικό διάλογο.

  • Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας θα συγκληθεί στις 7 Δεκεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι στην συνάντηση που διήρκεσε μία ώρα, στο “Σπίτι της Τουρκίας”, στη Νέα Υόρκη, συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως το μεταναστευτικό και η κλιματική κρίση. Τον Δεκέμβριο θα υπογραφούν συμφωνίες σε θετική ατζέντα.

Ολόκληρη η δήλωση του Κ.Μητσοτάκη

Είχαμε μία παραγωγική συζήτηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών και των Διπλωματικών μας Συμβούλων.

Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ώστε να εμβαθύνουμε το θετικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το οποίο έχει εγκαθιδρυθεί τους τελευταίους μήνες, και προσδιορίσαμε με σαφήνεια το επίπεδο των επαφών και των συναντήσεων για το επόμενο διάστημα σε επίπεδο πολιτικού διαλόγου, Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αλλά και προώθησης της θετικής ατζέντας.

Συμφωνήσαμε, επίσης, το επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας να διεξαχθεί στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Ταυτόχρονα, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και για μια σειρά από κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες μας. Να σταθώ ενδεικτικά στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, όπου πιστεύω ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία της Τουρκίας προκειμένου να μειωθούν στο ελάχιστο οι μεταναστευτικές ροές.

Αλλά, φυσικά, συζητήσαμε και τα ζητήματα και τις μεγάλες προκλήσεις της κλιματικής κρίσης, καθώς Ελλάδα και Τουρκία είναι δύο μεσογειακές χώρες, οι οποίες και αυτό το καλοκαίρι βρέθηκαν αντιμέτωπες με σημαντικές φυσικές καταστροφές, προϊόν της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της κλιματικής κρίσης, η οποία είναι ήδη εδώ μαζί μας.

Πιστεύω ότι και αυτό το πεδίο συνεργασίας μπορεί να διερευνηθεί περισσότερο, έτσι ώστε να τύχει αντικείμενο και κάποιων συγκεκριμένων συμφωνιών, οι οποίες θα υπογραφούν στα πλαίσια του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, τον Δεκέμβριο στη Θεσσαλονίκη.

 

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: «Ισχυρή βούληση» να διατηρηθεί η θετική ατμόσφαιρα, συμφωνία για οδικό χάρτη επαφών [photos – videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: