Μήνυση κατά του Twitter: Έδωσε στοιχεία χρηστών στη Σαουδική Αραβία για καταστολή έως και θανατική ποινή * Ιστορίες με πράκτορες που φτάνουν στον Κασόγκι …

FILE PHOTO: Τα κεντρικά γραφεία του twitter στις ΗΠΑ EPA, JOHN G. MABANGLO




Η εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης που ήταν παλαιότερα γνωστή ως Twitter κατηγορείται με μήνυση στις ΗΠΑ ότι βοήθησε τη Σαουδική Αραβία να διαπράξει σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά των χρηστών της, μεταξύ άλλων και με την αποκάλυψη εμπιστευτικών δεδομένων χρηστών κατόπιν αιτήματος των αρχών της Σαουδικής Αραβίας.

Η μήνυση ασκήθηκε τον περασμένο Μάιο εναντίον του Χ, όπως είναι πλέον γνωστό το Twitter, από την Αρέι αλ-Σαντάν,  αδερφή ενός Σαουδάραβα εργαζόμενου σε ανθρωπιστική οργάνωση ο οποίος εξαφανίστηκε και στη συνέχεια καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλάκιση.

Επικεντρώνεται στα γεγονότα γύρω από τη διείσδυση στην εταιρεία τριών Σαουδαράβων πρακτόρων, εκ των οποίων οι δύο υποδύονταν τους υπάλληλοι του Twitter το 2014 και το 2015. Η διείσδυση αυτή τελικά οδήγησε στη σύλληψη του αδελφού της Αλ – Σαντάν,  Αμπντουλραχμάν, και στην αποκάλυψη της ταυτότητας χιλιάδων ανώνυμων χρηστών του Twitter, ορισμένοι από τους οποίους αργότερα φέρεται να συνελήφθησαν και να βασανίστηκαν στο πλαίσιο της κυβερνητικής καταστολής των διαφωνούντων.

Οι δικηγόροι της Αλ-Σαντάν επικαιροποίησαν την μήνυσή τους την περασμένη εβδομάδα προκειμένου να συμπεριλάβουν και νέους ισχυρισμούς σχετικά με το πώς το Twitter, υπό την ηγεσία του τότε διευθύνοντος συμβούλου Τζακ Ντόρσεϊ , αγνόησε εσκεμμένα ή είχε γνώση της εκστρατείας της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας, αλλά – λόγω οικονομικών συμφερόντων και προκειμένου να διατηρηθούν στενοί οι δεσμοί με την Σαουδαραβική κυβέρνηση, έναν κορυφαίο επενδυτή στην εταιρεία – παρείχε βοήθεια στο βασίλειο.

  • Η αγωγή περιγράφει λεπτομερώς πώς ο Χ είχε αρχικά θεωρηθεί ως καθοριστικής σημασίας μέσο για τα δημοκρατικά κινήματα κατά τη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης και ως εκ τούτου έγινε πηγή ανησυχίας για τη Σαουδαραβική κυβέρνηση ήδη από το 2013.

Η νέα μήνυση έρχεται λίγες ημέρες αφότου η Human Rights Watch [HRW] καταδίκασε απόφαση δικαστηρίου της Σαουδικής Αραβίας για την θανατική ποινή που επέβαλε σε άνδρα βάσει αποκλειστικά και μόνο της δραστηριότητά του στο Twitter και στο YouTube, κάτι που αποκάλεσε «κλιμάκωση» της καταστολής της ελευθερίας της έκφρασης από την κυβέρνηση.

Ο καταδικασθείς, ο 54χρονος Μοχάμεντ αλ Γκαμπντί, είναι αδελφός ενός Σαουδάραβα ακαδημαϊκού και επικριτή της κυβέρνησης ο οποίος ζει εξόριστος στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα αρχεία του δικαστηρίου της Σαουδικής Αραβίας που εξέτασε το HRW έδειξαν ότι ο Αλ Γκαμντί  κατηγορήθηκε ότι είχε δύο λογαριασμούς, οι οποίοι είχαν συνολικά 10 οπαδούς. Και οι δύο λογαριασμοί είχαν λιγότερα από 1.000 tweets μαζί και περιείχαν retweets γνωστών επικριτών της κυβέρνησης.

Τα σημάδια από την καταστολή στη Σαουδικής Αραβία φτάνουν πίσω στον  Δεκέμβριο του 2014, καθώς ο Αχμάντ Αμπουάμμο-  ο οποίος αργότερα καταδικάστηκε στις ΗΠΑ ως πράκτορας της Σαουδικής Αραβίας και είπε ψέματα στο FBI – άρχισε να έχει πρόσβαση και να στέλνει εμπιστευτικά δεδομένα χρηστών σε αξιωματούχους της Σαουδικής Αραβίας.

Στην αγωγή, υποστηρίζεται ότι έστειλε μήνυμα στον Σαούντ αλ Καχτάνι,  στενό συνεργάτη του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν,  μέσω του συστήματος μηνυμάτων της εταιρείας social media, λέγοντας «προληπτικά και αντιδραστικά θα διαγράψουμε το κακό, αδελφέ μου».

  • Ήταν μια αναφορά, ισχυρίζεται η μήνυση, στον εντοπισμό και την καταστολή των αντιφρονούντων της Σαουδικής Αραβίας που χρησιμοποιούσαν την πλατφόρμα. Ο Αλ-Καχτάνι κατηγορήθηκε αργότερα από τις ΗΠΑ ότι ήταν ο εγκέφαλος πίσω από τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018.

«Το Twitter είτε γνώριζε αυτό το μήνυμα – που στάλθηκε μέσω της πλατφόρμας του – είτε το αγνόησε εσκεμμένα», αναφέρει η αναθεωρημένη αγωγή.

Η μήνυση ισχυρίζεται επίσης ότι το Twitter είχε δεχθεί πλήθος προειδοποιήσεων ασφαλείας όσον αφορά προσωπικά δεδομένα και ήταν ενήμερο για τον κίνδυνος παράνομης πρόσβασης σε εμπιστευτικές πληροφορίες που περιέχονταν σε αυτά.

  • Το Twitter «δεν αγνόησε απλώς όλες αυτές τις προειδοποιήσεις… γνώριζε την κακόβουλη εκστρατεία [της Σαουδικής Αραβίας]», υποστηρίζει η μήνυση.

Στις 28 Σεπτεμβρίου 2015, το Twitter έλαβε καταγγελία από έναν Σαουδάραβα χρήστη ότι οι λογαριασμοί του είχαν παραβιαστεί.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη μήνυση, η εταιρεία δεν ενήργησε για να απαγορεύσει σε έναν από τους Σαουδάραβες πράκτορες που αργότερα κατηγορήθηκαν  να έχει πρόσβαση σε εμπιστευτικά δεδομένα του χρήστη.

Από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο του 2015, το Twitter έγινε αποδέκτης αιτημάτων από διάφορες χώρες που ζητούσαν πληροφορίες για την δραστηριότητα της Σαουδικής Αραβίας. Μεταξύ άλλων αιτήματα του είδους είχαν διατυπωθεί από τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία και την Ισπανία, αναφέρεται στην μήνυση.

  • Το Twitter ειδοποίησε αργότερα τους χρήστες που είχαν εκτεθεί, λέγοντάς τους ότι τα δεδομένα τους «μπορεί» να έχουν στοχοποιηθεί, αλλά δεν παρείχε πιο συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με την κλίμακα ή τη βεβαιότητα ότι στην πραγματικότητα είχε συμβεί η παραβίαση.

«Μη δίνοντας αυτές τις κρίσιμες πληροφορίες, το Twitter έθεσε σε κίνδυνο χιλιάδες χρήστες του Twitter», υποστηρίζει η μήνυση, υπογραμμίζοντας ότι ορισμένοι μπορεί να είχαν χρόνο να ξεφύγουν από τις διώξεις της Σαουδικής Αραβίας αν είχαν αντιληφθεί τον κίνδυνο.

Ακόμη και όταν το Twitter γνώριζε την παραβίαση, συνέχισε να συναντά και να σχεδιάζει στρατηγικες  με τη Σαουδική Αραβία – έναν από τους ζωτικούς εταίρους του.

Με πληροφορίες από The Guardian

«Euphoresis»: Φοιτητές Βιολογίας του ΑΠΘ έφτιαξαν τζελ που αναγεννά την καμένη γη * Από κελύφη οστρακοειδών και φλούδες εσπεριδοειδών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: