Μετά τη Νέα Υόρκη οι αποφάσεις για αλλαγές σε κράτος και πρόσωπα ενώ φουντώνουν τα σενάρια για κυβερνητικό ανασχηματισμό [videos]

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προεδρεύει στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ




Προτεραιότητα του Πρωθυπουργού, αυτή τη στιγμή, είναι η αναδιοργάνωση των κρατικών δομών και όχι τα πρόσωπα διαμηνύουν κυβερνητικά στελέχη απαντώντας εμμέσως στη συζήτηση για επικείμενο ανασχηματισμό, η οποία ευλόγως έχει φουντώσει τα τελευταία 24ωρα.

Οι ίδιες πηγές, παραπέμπουν μάλιστα στην παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ και στα όσα θα ανακοινώσει το Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός.

  • Αναπόφευκτα τόσο η καταστροφή στη Θεσσαλία με τα προφανή ερωτηματικά που εγείρει για το πόσο άμεσα ενεργοποιήθηκε ο κρατικός μηχανισμός, όσο και το χυδαίο περιστατικό στο λιμάνι του Πειραιά με θύμα έναν αθώο πολίτη, αλλά και οι προηγηθείσες πυρκαγιές (ειδικά αυτή της Δαδιάς που κατέκαιγε επί 17 ημέρες) συνιστούν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία και πρόκληση για τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει εάν -και εάν ναι πώς- σκοπεύει να αντιμετώπισει τις χρόνιες παθογένειες της κρατικής μηχανής.

Σε κάθε περίπτωση όλο αυτό αποκωδικοποιείται στο ότι τουλάχιστον μέχρι και τη ΔΕΘ το υφιστάμενο κυβερνητικό σχήμα διατηρείται, ενώ -όπως μετέδωσε η ΕΡΤ- τα όποια σενάρια μιλούσαν για έναν ανασχηματισμό ακόμα και εντός των επόμενων ημερών παύουν να ισχύουν καθώς, όπως όλα δείχνουν, οι όποιες αποφάσεις μετατίθενται μετά την επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από τις ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον νέο προγραμματισμό του Μαξίμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη το διάστημα 20 με 22 Σεπτεμβρίου και για εκείνες τις ημέρες (μάλλον 20 ή 21) θα επαναπροσδιοριστεί και η συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, ο οποίος θα παραμείνει σύμφωνα με πληροφορίες όλο αυτό το διάστημα στις ΗΠΑ.




Αυτό που απομένει να είναι εάν να δούμε εάν οι αλλαγές θα αφορούν διορθωτικές κινήσεις ή έναν ευρύτερο ανασχηματισμό, καθώς στο τραπέζι των συζητήσεων υπάρχουν σενάρια ακόμα και για αλλαγές στη διάταξη και τη δομή συγκεκριμένων υπουργείων.

Σημειωτέον ότι και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας απόψε (12/9) στην ΕΡΤ και τον Γιώργο Κουβαρά, επανέλαβε ότι «όλοι κρίνονται και όλοι αξιολογούνται καθημερινά για τη δουλειά τους και το αποτέλεσμα του έργου τους».

Κικίλιας: Δεν παραιτούμαι

Μέσα σε αυτό το κλίμα, το οποίο ενέτεινε η -κατόπιν έκδηλης κυβερνητικής δυσφορίας- παραίτηση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, παραχωρώντας συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 απάντησε στα σενάρια περί παραίτησης του με τα εξής: «Σε όλη την πολιτική μου σταδιοδρομία, δεν έχω μάθει να φυγομαχώ». Συμπλήρωσε πάντως ότι «η διαμόρφωση του κυβερνητικού σχήματος είναι αποκλειστικό προνόμιο του Πρωθυπουργού».

Σε ό,τι αφορά την κακοκαιρία Daniel και τη σωρεία των προβλημάτων που προκάλεσε, ειδικά στον θεσσαλικό κάμπο, έκανε λόγο για ένα ακραίο φαινόμενο, τονίζοντας πως έπεσαν 600-800 τόνοι νερού ανά στρέμμα μέσα σε λίγες ώρες, ενώ παράλληλα η κακοκαιρία χτυπούσε και σε άλλες περιοχές συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής.




Ο κ. Κικίλιας υπεραμύνθηκε των χειρισμών του Υπουργείου του, αναφέροντας ότι είχαν σταλεί ειδικές οδηγίες πολλές μέρες πριν ξεσπάσει η κακοκαιρία και ότι οι ειδοποιήσεις μέσω του 112 στάλθηκαν όλες εγκαίρως.

Απαντώντας στο ερώτημα τι θα μπορούσε να είχε γίνει καλύτερα, είπε μεταξύ άλλων, ότι «δεν θα μπορούσαμε να είχαμε ζητήσει να εκκενωθεί ο θεσσαλικός κάμπος εν μέσω ακραίας κακοκαιρίας και να βγάζαμε στον δρόμο 230.000 ανθρώπους. Θα ήταν εγκληματικό να κάναμε κάτι τέτοιο».

Σε ό,τι αφορά την κριτική που ακούγεται για τη συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις και το ποιος ευθύνεται για την καθυστερημένη είσοδο τους… στη μάχη με την κακοκαιρία, ο κ. Κικίλιας ήταν κατηγορηματικός. «Οι Ένοπλες Δυνάμεις, ειδοποιήθηκαν εγκαίρως από την Τετάρτη και αντέδρασαν άμεσα και άρχισαν τις ενέργειες τους το πρωί της Πέμπτης».

«Ούτε τα ελικόπτερα άργησαν να πετάξουν, δεν είναι δυνατόν να πετάνε σε ακραία κακοκαιρία όταν πέφτουν κεραυνοί, ούτε οι σωστικές λέμβοι θα μπορούσαν να βγουν την ώρα της κακοκαιρίας. Το πιθανότερο είναι να είχαμε καταστροφές ακόμα και στις μηχανές τους, από τα φερτά υλικά που κατέβαζαν τα ορμητικά νερά», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κικίλιας, είπε επίσης ότι μέρες πριν από την κακοκαιρία, όταν υπήρχαν οι πρώτες προβλέψεις, είχαν σταλεί ενημερώσεις σε Περιφέρειες και Δήμους, ενώ τέθηκαν και ερωτήματα, σε πολλά εκ των οποίων δεν δόθηκαν απαντήσεις…

Τέλος και σε ότι αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή της Θεσσαλίας, υπογράμμισε ότι μετά την κακοκαιρία «Ιανός» το 2020, δρομολογήθηκαν και έγιναν αρκετά έργα, αλλά δεν είναι σε θέση να δώσει τα ακριβή στοιχεία ο ίδιος. Συμπλήρωσε δε πως δόθηκαν πολλά χρήματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για αντιπλημμυρικά έργα και κάποια στιγμή θα πρέπει να δούμε πως αξιοποιήθηκαν.

Με πληροφορίες από ertnews.gr, ΑΝΤ1

Aπάντηση Κικίλια στα σενάρια παραίτησής του: «Δεν έχω μάθει να φυγομαχώ» [βίντεο]

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: