«Λέγεται ότι, όπως οι φοίνικες, οι ελιές αναδύονται από τις στάχτες τους»: Εξαιρετικό ρεπορτάζ της Liberation σχετικά με τις φωτιές και την καταστροφή στον Εβρο

FILE PHOTO: Πυρκαγιά ξέσπασε στο Σουφλί, Έβρος, Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2023. Μάχη με τη φωτιά έδωσαν οι πυροσβέστες στον Έβρο, που καιγόταν για περισσότερο από δύο εβδομάδες. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΛΕΞΟΥΔΗΣ




Στην καταστροφή των ελαιοδέντρων στον Έβρο από την φωτιά που έπληξε την περιοχή και στο μακροπρόθεσμο αβέβαιο αντίκτυπο από την πτώση της παραγωγής, που θα επιτείνει την άνοδο των τιμών του ελαιολάδου, αναφέρεται ρεπορτάζ του ανταποκριτή της εφημερίδας Liberation στην Αθήνα, Fabien Perrier.

Ο Μανώλης Βουκουρεσλής, ιδιοκτήτης της μπουτίκ Evros Shop, εξειδικευμένης σε  τοπικά προϊόντα, στην Αλεξανδρούπολη, αναφέρει:

«Η ποικιλία των ελαιόδεντρων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή αυτού του λαδιού είναι εξαιρετικά σπάνια, φύεται μόνο στην περιοχή. Εξάλλου, λέγεται Μάκρη, από το όνομα ενός γειτονικού χωριού».

Όπως σημειώνεται, η εν λόγω ποικιλία κατατάχθηκε μάλιστα ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης το 2020. «Αυτά τα μερικές φορές χιλιόχρονα δέντρα είναι το καμάρι των κατοίκων. Έχουν αντέξει πολέμους και φυσικές καταστροφές. Όμως, οι φωτιές που βιώνουμε είναι καταστροφή. Η φωτιά κατέστρεψε πολλά ελαιόδεντρα”.

“Τα επόμενα χρόνια, το τοπικό λάδι θα γίνει σπάνιο. Δεν έχουμε ακόμη μετρήσει τις συνέπειες αυτής της τραγωδίας», τονίζει ο Μανώλης Βουκουρεσλής, διερωτώμενος, για το αν θα μπορούν ακόμα οι παραγωγοί να  προμηθεύουν;

Υπογραμμίζεται, ότι η άνευ προηγουμένου πυρκαγιά που κατέστρεψε περισσότερα από 93.000 εκτάρια στην περιοχή του Έβρου, μεταξύ 18 Αυγούστου και 5 Σεπτεμβρίου, κατέστρεψε τεράστιες εκτάσεις πανίδας και χλωρίδας και πάνω από τη μισή γεωργική γη.

Σύμφωνα δε με τον Μανώλη Βουκουρεσλή, η περιοχή είχε περίπου 250.000 ελαιόδεντρα, που είναι γνωστό ότι είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στη φωτιά, αλλά ο Λάζαρος Κιτσικίδης, πρόεδρος του Περιφερειακού Αγροτικού Επιμελητηρίου, εκτιμά ότι «το 80% κάηκε».

«Είναι μια τεράστια καταστροφή. Αυτές οι ελιές, που περνάνε από γενιά σε γενιά, συντηρούν 300 οικογένειες. Καθώς η παραγωγή θα μειωθεί, το εισόδημά τους θα μειωθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια και μερικές φορές θα μειώνονται εντελώς», αναφέρει.

«Χάσαμε τα πάντα μέσα σε λίγες ώρες το βράδυ της 21ης ​​Αυγούστου, όταν η φωτιά κατέβηκε ορμητικά από το βουνό και επεκτάθηκε στην περιοχή. Όλα τα δέντρα μας είναι κατεστραμμένα», λέει ο 31χρονος Δημήτρης Αδαμίδης, που μαζί με τον αδερφό του Βασίλη, 28 ετών, είναι η τέταρτη γενιά που λειτουργεί το οικογενειακό κτήμα, εκφράζοντας φόβο, ότι θα είναι οι τελευταίοι.

Περιγράφεται η καταστροφή που υπέστησαν τα δύο αδέλφια, με τον Βασίλη να αναφέρει, ότι «είναι μια καταστροφή, που κινδυνεύει να βάλει τέλος σε σχεδόν εκατό χρόνια οικογενειακής μετάδοσης ελαιόδεντρων, εργαλείων και παραδοσιακής τεχνογνωσίας».

Σημειώνουν, ότι «η πρώτη παραγωγή της οικογένειας χρονολογείται από το 1935», περιγράφουν το πώς ο παππού τους φύτεψε νέα δέντρα και ανέπτυξε την παραγωγή και πως οι ίδιοι ανέλαβαν εν συνεχεία το κτήμα, με την ιστορία τους να μοιάζει, όπως σημειώνει ο δημοσιογράφος, με «success story», που τροφοδοτείται από ταλέντο και πάθος.

Υπογραμμίζεται ότι πριν τη φωτιά, το κτήμα είχε 3.000 ελαιόδεντρα, αλλά τώρα τα αδέλφια αναφέρουν, ότι για να επιβιώσουν, θα πρέπει να αλλάξουν τα σχέδιά τους, με έναν εξ αυτών να ελπίζει αναφέροντας: «Λέγεται ότι, όπως οι φοίνικες, οι ελιές ξαναγεννιούνται από τις στάχτες τους…».

Ωστόσο ο έτερος παρατηρεί: «Δεν ξέρουμε ακόμα πόσες ελιές θα παράγουν ακόμα. Πρέπει να περιμένουμε μήνες για να μάθουμε ποιες θα επιβιώσουν και ποιες έχουν καταστραφεί.  Ανεξάρτητα από αυτό, χρειάζονται πολλά χρόνια για να αναπτυχθούν ξανά και να δώσουν ελιές σε ποσότητα».

Η Νίκη Κελίδου, επικεφαλής του κτήματος Κύκλωπας, αναφέρει, ότι ήταν από τους τυχερούς, γιατί καταστράφηκε μόνο το 10% από τα 12.000 ελαιόδεντρα τους, σημειώνοντας ωστόσο, ότι μερικοί από τους παραγωγούς με τους οποίους συνεργάζονταν στο ελαιοτριβείο τους έχουν χάσει τα πάντα, με αποτέλεσμα να υπάρξει σημαντική απώλεια εισοδήματος και για την ίδια.

Υπογραμμίζεται,  ότι οι οικονομικές συνέπειες ξεπερνούν κατά πολύ την απλή παραγωγή λαδιού, καθώς το 20% του καρπού χρησιμοποιείται για την παραγωγή λαδιού, το 40% του νερού που περιέχει συμβάλλει στην παραγωγή ενέργειας και το 40% του κουκουτσιού προορίζεται για την παραγωγή pellets για θέρμανση, και επομένως οι εταιρείες που συνδέονται με αυτές τις διαφορετικές δραστηριότητες θα υποστούν επίσης τις συνέπειες της καταστροφής των δέντρων.

«Σε αυτήν την κατεστραμμένη περιοχή, αναμένουμε λοιπόν έναν καταρράκτη κακών ειδήσεων, που θυμίζουν τη ζοφερή κατάσταση, που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ισπανία και την Ιταλία, όπου τα κύματα καύσωνα μειώνουν απότομα την παραγωγή ελιάς, σε τέτοιο βαθμό, που οι ελαιοκαλλιεργητές από αυτές τις δύο ευρωπαϊκές χώρες κοιτούσαν τον ελληνικό πράσινο χρυσό, που είχε γίνει μια πιθανή πηγή προμήθειας για αυτούς», τονίζει ο δημοσιογράφος.

«Πριν από μερικές εβδομάδες, οι Ιταλοί πήγαν πόρτα – πόρτα για να αγοράσουν τις ελιές μας», λέει ο Μανώλης Βουγιορεσλής, το οποίο επιβεβαιώνει και η Νίκη Κελίδου αναφέροντας: «Οι Ιταλοί και οι Ισπανοί θέλουν να αγοράσουν ελιές εδώ». Αρκετά για να τροφοδοτήσει μια πληθωριστική σπείρα, που τροφοδοτείται από την αύξηση του «κόστους παραγωγής, ιδίως λόγω των τιμών της ενέργειας».

Επισημαίνεται, ότι σύμφωνα με την Ελληνική Ομοσπονδία Ελαιοπαραγωγών, οι «τιμές παραγωγού», δηλ. οι τιμές χονδρικής, έχουν ήδη αυξηθεί από 5 ευρώ το κιλό τον Ιανουάριο σε 8,50 ευρώ σήμερα, με τον δημοσιογράφο να σημειώνει, ότι μεταξύ της αύξησης του πάγιου κόστους, των συνεπειών των πυρκαγιών και της πτώσης της παραγωγής στην Ευρώπη, όσοι έσωσαν τα δέντρα τους, όπως η Νίκη Κελίδου, προβλέπουν, ότι «οι τιμές θα αυξηθούν ξανά».

Για τη σεζόν 2023-2024, η ελληνική παραγωγή αναμένεται να μειωθεί κατά 120.000 τόνους σε σχέση με πέρυσι, φτάνοντας μόνο τους 220.000 τόνους, μια βουτιά 35%, με τον Μανώλη Βουκουρεσλή να αναφέρει χαρακτηριστικά: «Θα τρελαθεί η τιμή του ελαιόλαδου!»

ΠΗΓΗ: Liberation, Fabien Perrier – Incendies en Grèce : «On dit que, comme des phénix, les oliviers renaissent de leurs cendres»

Η Τουρκία βρυχάται επειδή αποκλείστηκε από τον Οικονομικό Διάδρομο Ινδίας, Μέσης Ανατολής και Ευρώπης: Δεν γίνεται χωρίς εμάς, απειλεί ο Ταγίπ Ερντογάν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: