Kατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Νέα Υόρκη μετά τις πλημμύρες: Καταρράκτες στο μετρό της μεγαλούπολης -Για «νέα κανονικότητα» λόγω κλιματικής αλλαγής μιλάει η κυβερνήτης [δείτε βίντεο]

FILE PHOTO: People walk across the Brooklyn Bridge in the heavy rain in New York, New York, USA, 29 September 2023. EPA, SARAH YENESEL




Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Νέα Υόρκη, μετά τις έντονες βροχοπτώσεις που προκάλεσαν σοβαρές πλημμύρες σε όλη την περιοχή.

Η κακοκαιρία προκάλεσε σοβαρό «μπλακ άουτ» στην πόλη, καθώς η άνοδος των υδάτων διέκοψε τις μετακινήσεις και εγκλώβισε ανθρώπους σε αυτοκίνητα και σπίτια.

Οι καταρρακτώδεις βροχές μετά από μια εβδομάδα σταθερών βροχοπτώσεων έφεραν πλημμύρες στη Νέα Υόρκη την Παρασκευή, διακόπτοντας την κυκλοφορία του μετρό, πλημμυρίζοντας διαμερίσματα στο ισόγειο και μετατρέποντας ορισμένους δρόμους σε μικρές λίμνες.

Ολόκληρες γραμμές του μετρό έκλεισαν, μεγάλοι οδικοί άξονες μετατράπηκαν σε λίμνες, ενώ τα παιδιά οδηγήθηκαν σε πάνω ορόφους των πλημμυρισμένων σχολείων.

Τα νερά της πλημμύρας κατέληξαν στις σήραγγες του σταθμού Grand Army Plaza στη Νέα Υόρκη την Παρασκευή. Βίντεο που κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει το νερό να καλύπτει την είσοδο του σταθμού και να ρέει από τα σκαλιά προς την πλατφόρμα.

Σχεδόν 20 εκατοστά βροχής έπεσαν σε ορισμένες περιοχές της πολυπληθέστερης πόλης των ΗΠΑ, αρκετά για να μπορέσει ένα θαλάσσιο λιοντάρι στο ζωολογικό κήπο του Σέντραλ Παρκ να κολυμπήσει για λίγο έξω από τα όρια του περιβόλου της πισίνας του.

Η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης κάλεσε τους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους, ενώ προειδοποίησε όσους ζουν σε υπόγεια να προετοιμαστούν για τα χειρότερα. Οι αξιωματούχοι ζήτησαν από τους κατοίκους να μην υποτιμήσουν την καταιγίδα, προειδοποιώντας για κινδύνους.

Αυτό είναι η «νέα κανονικότητα»

Οι καταρρακτώδεις βροχές που προκάλσεσαν πλημμύρες είναι συνέπεια της κλιματικής αλλαγής και πιθανότατα αντανακλούν μια «νέα κανονικότητα», δήλωσε σήμερα η κυβερνήτρια της Πολιτείας, Κάθι Χόκουλ.

«Βεβαίως και ξέρουμε ότι αυτό είναι συνέπεια της κλιματικής αλλαγής. Αυτό δυστυχώς πρέπει να περιμένουμε ως νέα κανονικότητα», τόνισε η Χόκουλ.

Παράλληλα τόνισε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ένα μέτρο που επιτρέπει την ταχύτερη κατανομή πόρων για την αντιμετώπιση μιας κρίσης, θα παραμείνει σε ισχύ για τις επόμενες έξι ημέρες.

Πρόσθεσε ότι συνομίλησε με τον Λευκό Οίκο και με τον ηγέτη της πλειοψηφίας στη Γερουσία Τσακ Σούμερ και η κυβερνήτρια τόνισε ότι εκείνοι είναι διατεθειμένοι να υποστηρίξουν μια ομοσπονδιακή κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Πηγή: ertnews και Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Πέθανε σε ηλικία 90 ετών η Νταϊάν Φάινσταϊν: Ιστορική φυσιογνωμία των Δημοκρατικών και πρώτη γυναίκα δήμαρχος του Σαν Φρανσίσκο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: