Είναι η Χλώρακα, η κορυφή του παγόβουνου; Δεν είναι ζήτημα ιδεολογικοπολιτικής αντιπαράθεσης το Μεταναστευτικό: Η απαρχή νέων δεινών για την Κύπρο…

Με πεδίο μάχης έμοιαζε η Χλώρακα μετά τα επεισόδια, που σημειώθηκαν τις πρωινές ώρες. Φωτογραφία PhileNews




Του ΑΝΔΡΕΑ ΜΟΡΦΙΤΗ*

Η περίπτωση της Χλώρακας αποτελεί την πιο πιστή απεικόνιση της διαχρονικής αποτυχίας της Κυπριακής Πολιτείας,  στο σύνολο της,   να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό και δημογραφικό πρόβλημα της χώρας μας  κατά τρόπο αποτελεσματικό και ολιστικό.

Είμαστε όλοι μάρτυρες μιας αναποτελεσματικής, επιδερμικής και ατελέσφορης διαχείρισης των τεράστιων δημογραφικών προβλημάτων που δημιούργησαν τις ανατροπές της κανονικότητας της ζωής των γηγενών κατοίκων της Χλώρακας, που επεκτάθηκαν και στις γύρω περιοχές, παρά τις αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις και εκκλήσεις του προέδρου του Κοινοτικού Συμβουλίου Χλώρακας κ. Νικόλα Λιασίδη.

Ολόκληρη η Κυπριακή Πολιτεία, που ευρίσκεται σήμερα σε συνθήκες επαπειλούμενου χάους και πανικού,  ήταν για χρόνια ενήμερη για τα προβλήματα που επεσωρεύτηκαν από τις συνεχείς και ανεξέλεγκτες ροές παράτυπων – παράνομων μεταναστών και αιτητών ασύλου και που τελικά  δημιούργησαν το επικίνδυνο γκέτο που είδαμε και βιώσαμε κατά τις τελευταίες μέρες.

Ο ίδιος ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης εξέφραζε δια συνεχών δηλώσεων του στα Μ.Μ.Ε. την απορία του γιατί η πλειονότητα των μεταναστών -κυρίως από τη Συρία- ήταν νεαροί, μονήρεις, εύρωστοι και …σε στρατεύσιμη ηλικία.

Και μείναμε μόνο με την απορία και την …έκπληξη !!!

Μια αδρομερής καταγραφή των δεδομένων θα καταδείξει ότι το πρόβλημα δεν αποτέλεσε «κεραυνό εν αιθρία» αλλά απλούστατα κρυβόταν κάτω από το χαλί με τη γνωστή νοοτροπία «κρύψε να περάσουμε και άστο παρακάτω! ».

Καταγράφω πιο κάτω μερικά μόνο στοιχεία από τις εκθέσεις του Κοινοτικού Συμβουλίου της Χλώρακας:

  • Γηγενής πληθυσμός 4,000 κατοίκων με συνολικό αριθμό μεταναστών τις 3,000.
  • Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Αστυνομίας στο 70% των σοβαρών εγκλημάτων που διαπράχθηκαν στην Κοινότητα ενεχόταν τουλάχιστον ένας αλλοδαπός.
  • Η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών που φοιτούν στο Δημοτικό Σχολείο Χλώρακας είναι παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία. Υπάρχουν περιπτώσεις που σε μια τάξη φοιτούν 19 μαθητές από τους οποίους οι 15 είναι μη Κύπριοι!
  • Όλα αυτά τα δεδομένα δημιούργησαν στην Κοινότητα συνθήκες ανασφάλειας, θυμού, οργής και εγκατάλειψης σε σημείο που υπήρξαν περιπτώσεις μετεγκατάστασης γηγενών κατοίκων σε άλλες περιοχές.
  • Στο συγκεκριμένο συγκρότημα « Saint Nicolas» τσουβαλιάστηκαν κυριολεκτικά συνολικά 600 αλλοδαποί με την ενθάρρυνση και τη μεσολάβηση συγκεκριμένων κυκλωμάτων διακινητών μεταναστών, ντόπιων και ξένων. Λεπτομέρειες της περίπτωσης αυτής γνωρίζουν και οι αρμόδιες Κρατικές Υπηρεσίες
  • Τόσο το διάταγμα του τέως Υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκου Νουρή, ημερομηνίας 3/12/2020 για αναστολή εγκατάστασης επιπρόσθετων αιτητών ασύλου στη Χλώρακα , όσο και του Επάρχου Πάφου ημερομηνίας 17/11/2021 για εκκένωση του συγκροτήματος saint Nicolas λόγω ακαταλληλότητας των κτιριακών εγκαταστάσεων του , αγνοήθηκαν πλήρως χωρίς κανένας  μέχρι σήμερα να εξηγήσει τους λόγους της κρατικής αδράνειας .
  • Με την ανακοίνωση της Αστυνομίας για καταγραφή όλων των μεταναστών που διαβιούσαν στο συγκεκριμένο συγκρότημα (κατά υπολογισμό γύρω στους 600 )την επόμενη ημέρα παρέμειναν μόνο 86 με αποτέλεσμα να χαθεί μια μοναδική ευκαιρία για εντοπισμό των παράνομων και για μια σωστή, ορθολογική και ώριμη διαχείριση του θέματος.

Τα όσα απαράδεκτα και τραγικά είδαν το φως της δημοσιότητας  τις τελευταίες μέρες καταμαρτυρούν από μόνα τους και το μέγεθος των προβλημάτων και των συνεπαγόμενων ευθυνών που επωμίζονται όλοι οι Φορείς της Κυπριακής Πολιτείας κατά τις τελευταίες τρείς δεκαετίες με αποτέλεσμα :

Αλλοδαποί φιλοξενούμενοι να βγαίνουν στα κανάλια και να απειλούν να «αναποδογυρίσουν την Πάφο» και να απειλούν Κυβέρνηση, Πολιτεία και Αξιωματούχους.

Ημέτεροι χούλιγκαν με ρόπαλα και κουκούλες να περιφέρονται ημίγυμνοι και εξαγριωμένοι  στους δρόμους και στις γειτονιές και να προκαλούν φόβο και καταστροφή.

Εκατοντάδες αστυνομικοί να περιφρουρούν έντρομοι την περιοχή σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αποφευχθούν τα χειρότερα και να μετατρέπεται η περιοχή σε αστυνομικοκρατούμενη και σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από φόβο νέων επεισοδίων και βανδαλισμών .

Ο μεγάλος διανοητής Τζωρτζ Όργουελ έγραψε κάποτε ότι «για να διορθωθούν τα πράγματα θα πρέπει πρώτα να χειροτερέψουν».

 Τώρα λοιπόν που ψηλαφίσαμε όλοι μας το τεράστιο μέγεθος των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από σωρεία λαθών και παραλείψεων δεκαετιών , θα πρέπει όλη η Πολιτεία αλλά και οι απλοί πολίτες να ξυπνήσουμε από το λήθαργο της αδιαφορίας και της παραίτησης.

Να ληφθούν άμεσα και επείγοντα μέτρα: 

  • Αυστηρότεροι έλεγχοι της γραμμής αντιπαράταξης και των θαλασσίων συνόρων μας. Σε καμμιά περίπτωση από τις δεκάδες αφίξεις μεταναστών δια θαλάσσης δεν είδαμε την Frontex , η οποία είναι εντεταλμένη να διαφύλαττει τα … Ευρωπαϊκά σύνορα , να συνδράμει το αγωνιώδες έργο της Λιμενικής μας Αστυνομίας !
  • Ραγδαία αύξηση των επιστροφών παράτυπων-παράνομων μεταναστών των οποίων η αίτηση έχει αρμοδίως και νομοτύπως απορριφθεί (εθελούσιες επιστροφές, απελάσεις, διακρατικές συμφωνίες επαναπατρισμού).
  • Πάταξη των κυκλωμάτων διακίνησης και εκμετάλλευσης παράτυπων μεταναστών – ντόπιων και ξένων – και παραδειγματική τιμωρία με αυστηρές ποινές χρηματικών προστίμων και φυλακίσεων. Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα στον Κυπριακό τύπο οι επιβληθείσες ποινές ήταν ποινές-χάδι.

Είναι γνωστό στις αρχές της Δημοκρατίας ότι συγκεκριμένες Μ.Κ.Ο. στην Κύπρο ενεργούν ως εφαλτήρια της παράνομης μετανάστευσης με την ανοχή της Πολιτείας.

  • Διάλυση των γκέτο αλλοδαπών που δημιουργήθηκαν σε πόλεις και χωριά με στοχευμένο πρόγραμμα μετεγκαταστάσεων.
  • Καταρτισμός σχεδίου παρακολούθησης και σύλληψης ταραχοποιών και εγκληματικών στοιχείων – αλλοδαπών και ημεδαπών – και εξάρθρωση των κυκλωμάτων της παρανομίας και του εγκλήματος.
  • Ανακατανομή παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία και εφαρμογή των εκπαιδευτικών προγραμμάτων προσαρμογής τους .
  • Εφαρμογή ορθολογικών πολιτικών που να διέπουν την στέγαση και σίτιση των πολιτικών προσφύγων και των νομίμως διαμενόντων στην Κυπριακή Δημοκρατία με παράλληλα μέτρα άμεσου επαναπατρισμού όλων των παράνομων μεταναστών οι οποίοι να μην δικαιούνται οποιασδήποτε Κρατικής χορηγίας και στήριξης  .
  • Πάταξη της αδήλωτης εργασίας και της παράνομης εργοδότησης αλλοδαπών που καθίσταται πόλος έλξης της παράτυπης  μετανάστευσης.

Το μεταναστευτικό και το δίδυμο πρόβλημα του δημογραφικού απειλούν την ασφάλεια της χώρας και τη συνοχή της Κοινωνίας μας , στον βαθμό που επιτρέψαμε τις τελευταίες τρεις δεκαετίας να εξελιχθούν σαν  Λερναία Ύδρα και ως  μείζον  εθνικό πρόβλημα.

Όσοι προσπαθούν να ωραιοποιήσουν τις καταστάσεις, να κρύψουν κάτω από το χαλί τις ασήκωτες ευθύνες τους και να μετατρέψουν τη ζήτημα σε θέμα ιδεολογικοπολιτικής αντιπαράθεσης, προσφέρουν κάκιστη υπηρεσία στην Πατρίδα μας και επαυξάνουν τις καταστροφικές επιπτώσεις του .

Έχουμε ξεπεράσει ήδη την δωδεκάτην.

Ουδεμία ολιγωρία και εφησυχασμός επιτρέπεται και δικαιολογείται : ούτε από τους κυβερνώντες ούτε από τους κυβερνώμενους. Ούτε από τους συμπολιτευόμενους ούτε από τους αντιπολιτευόμενους.

Το ζήτημα δεν προσφέρεται για κομματική εκμετάλλευση ούτε από τα δεξιά ούτε από τα αριστερά.

Και ο νοών νοείτω.

Όσοι  επιρρίπτουν ευθύνες στη διακυβέρνηση των τελευταίων 6 μηνών  ας αναλογιστούν τι οι ίδιοι έπραξαν ή παρέλειψαν να πράξουν σε σχέση με το μεταναστευτικό και δημογραφικό τερατούργημα τις τελευταίες τρεις δεκαετίες .

Χωρίς βεβαίως να απαλλάσσεται κανείς από τις ευθύνες του.

Η πραγματοποιηθείσα πρόσφατα  ευρεία σύσκεψη των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων ας αποτελέσει την ευκαιρία για μια αυτογνωσία και την απαρχή μιας σωτήριας πορείας από τώρα και στο εξής .

Θρηνούμε ήδη επί των ερειπίων για τα οποία τόσο ως Κυπριακό Κέντρο Μελετών όσο και ως Ινστιτούτο Δημογραφικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής προειδοποιούσαμε επί σειράν ετών .

* Ανδρέας Μορφίτης
Πρόεδρος Ινστιτούτου Δημογραφικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής Κύπρου</em

Αντιπρόεδρος Κεντρικού Συμβουλίου του Κυπριακού Κέντρου Μελετών-ΚΥ.ΚΕ.Μ.

Υ.Γ. Οι βίαιες και απαράδεκτες πράξεις βανδαλισμών των θρασύδειλων κουκουλοφόρων όχι μόνο δεν θα επιλύσουν ή απαμβλύνουν το πρόβλημα ,αλλά αντίθετα θα αποπροσανατολίσουν την Πολιτεία και την κοινωνία από τις πραγματικές διαστάσεις του και θα επιφέρουν καίριο πλήγμα στις όποιες προσπάθειες σωστής και αποτελεσματικής διαχείρισης του.

3/9/2023

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η φασιστική πάσα στον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ: Οι ακροδεξιοί ρατσιστές που κτύπησαν στη Λεμεσό, δυστυχώς έδωσαν την ευκαιρία για “ξέπλυμα” της κατοχικής Τουρκίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: