Οι τριμερείς και βάλε και ο σχεδιασμός: Σημαντική η αποστολή πρόσκλησης στην Ινδία για να λάβει μέρος σε τριμερή +1 με την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ

FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ κ. Benjamin Netanyahu σε συνάντηση, στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ, στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Του ΝΙΚΟΥ ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗ

Όταν πριν αρκετά χρόνια, περίπου εννιά, άρχισαν να εμφανίζονται στο πολιτικό και δημοσιογραφικό λεξιλόγιο οι όροι «διμερείς» και «τριμερείς» συμφωνίες και συνεργασίες, οι αντιδράσεις πολλές και διάφορες από θετικές έως αρνητικές, από αποδοχή έως απόρριψη.

Πέρασαν τα χρόνια, και με την πάροδο τους ο θεσμός αυτός διακρατικής συνεργασίας πολλαπλασιάστηκε και ενδυναμώθηκε.  Λογική εξέλιξη των ραγδαίων και ιστορικών εξελίξεων στον κόσμο, κατά την άποψη μου, οι  οποίες σε ένα ιστορικό μεταβατικό στάδιο οδηγούν τον κόσμο, σε ένα πολυπολικό κόσμο.

Ένα  πολυπολικό κόσμο γύρω από δύο άξονες.  «Δύση» και «Ανατολή».  Μέσα στην καυτή από κάθε άποψη ρευστότητα, κράτη και λαοί επιδιώκουν ενίσχυση της θέσης τους στον κόσμο, την ασφάλεια τους και την οικονομική ενίσχυση και ανάπτυξη.  Οι διμερείς και τριμερείς συνεργασίες βήμα – βήμα αναδεικνύονται ως ένας τέτοιος υποβοηθητικός θεσμός.

Ενας θεσμός ο οποίος στην περίπτωση της Κύπρου καθίσταται βοηθητικός σε σειρά τομείς, πέραν της γενικής βελτίωσης των σχέσεων με γειτονικά κράτη, όπως είναι: ενέργεια, άμυνα, καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων, τουρισμός, υγεία, τεχνολογία, καινοτομία, μεταναστευτικές ροές.

  • Ιδιαίτερα σημαντική εκ των πραγμάτων είναι η δυνατότητα να αποδειχθεί αποτελεσματική η συνεργασία στον ενεργειακό τομέα για όλα τα συμβαλλόμενα μέρη αλλά και ευρύτερα στην περιοχή και την Ευρώπη.
  • Γεγονός το οποίο επισημαίνεται και στην πρόσφατη Τριμερή Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, όπου αποδόθηκε ιδιαίτερη σημασία στην ενεργειακή συνεργασία, με όλες τις υπαλλακτικές.  Κριτήριο η βιωσιμότητα των έργων, η ανθεκτικότητα και αποτελεσματικότητα.

Τι διδάσκει εμάς εδώ στην Κύπρο η εξέλιξη αυτή;  Μια διαδικασία σχεδόν 10 χρόνων απέδιδε αργά αλλά σταθερά, σταδιακά βελτιωτικά αποτελέσματα, για να φτάσουμε στο σήμερα όπου προδιαγράφονται  πραγματικές δυνατότητες ουσιαστικών και σοβαρών αποτελεσμάτων.  Συμπέρασμα;  Σχεδιασμός, στοχοπροσήλωση, συνέχεια και συνέπεια, κατά κανόνα αποδίδουν.

Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι κατά την πρόσφατη Τριμερή στην Λευκωσία έχει αποφασισθεί να αποσταλεί επιστολή εκ μέρους των τριών κρατών προς την Ινδία, για συμμετοχή και συνεργασία.

Η Ινδία αποτελεί σήμερα μιαν αναδυόμενη υπερδύναμη, ιδρυτικό και βασικό μέλος των BRICS, που τείνουν να αναδειχτούν στον έτερο πόλο του σημερινού κόσμου.  Γιατί το θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό εφόσον επιτευχθεί;  Διότι εξόφθαλμα αποτελεί ένα εταίρο τεράστιας οικονομικής και πολιτικής δύναμης αλλά και για έναν άλλο λόγο.

Η εξέλιξη και εμβάθυνση τη Τριμερούς Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ, πέραν του ότι εξ΄ αρχής περιλαμβάνει τρία κράτη τα οποία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, εντάσσονται στον Άξονα Δύση, εμπερικλείει και το σχήμα 3+1.  Οπου το συν ένα είναι οι ΗΠΑ.

Αρα ακόμα μεγαλύτερη διασύνδεση με τη Δύση και μάλιστα την ηγετική δύναμη.  Η ενδεχόμενη συνεργασία με την Ινδία, βασικό εταίρο των BRICS και η καθόλου απίθανη συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία, νεότερο μέλος των BRICS αλλά και με στενές σχέσεις με ΗΠΑ μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα θετική.

Διότι θα είναι γέφυρα προς μια ομάδα ισχυρότατων κρατών, στην οποία περιλαμβάνονται δύο μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας Κίνα και Ρωσία.  Ειδικά η σχέση με τη δεύτερη με την οποία οι σχέσεις μας δεν είναι όπως στο παρελθόν.

Φυσικά για εμάς εδώ στην Κύπρο που συνεχίζουμε να υφιστάμεθα την Τουρκική κατοχή και τις συνέπειες της, η όποια συνεργασία και συμμαχία, πρέπει να υπηρετεί το βασικό μας στόχο στο κυπριακό.  Τι απέδωσε η πρόσφατη Τριμερής της Λευκωσίας στο Κυπριακό;  Στο κοινό ανακοινωθέν των τριών χωρών περιλαμβάνονται πολύ ουσιαστικές θέσεις, όπως :

  1. Καλωσόρισαν τις πρωτοβουλίες της Κυπριακής Προεδρίας, περιλαμβανομένης της ενεργότερης εμπλοκής της Ε.Ε.
  2. Υποστηρίζουν μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού με βάση το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του Σ.Α. των Ηνωμένων Εθνών.
  3. Υποστηρίζουν την επανένωση του νησιού με βάση τις δημοκρατικές αρχές, τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις θεμελιώδες ελευθερίες όλων των κυπρίων.

Τρείς βασικότατες θέσεις που οδηγούν πραγματικά σε λύση αρχών στο Κυπριακό, οι οποίες αρχές αναφέρονται ρητώς.

Και τέλος είναι εξόχως σημαντική η δέσμευση των δύο Πρωθυπουργών, Νεντανιάχου και Μητσοτάκη εκ μέρους των Κρατών τους, Ελλάδας και Ισραήλ, ότι η βελτίωση των σχέσεων τους με Τουρκία ουδόλως επηρεάζει τη στάση τους έναντι της Κύπρου και του Κυπριακού.

Υ.Γ  Τα απαράδεκτα γεγονότα σε Χλώρακα και Λεμεσό, κατέδειξαν για μια ακόμα φορά την άγνοια και τη σύγχυση που επικρατεί αναφορικά με τους διάφορους θεσμούς και τις δικαιοδοσίες τους. Γεγονός που το βιώνουμε εδώ και χρόνια συνεχώς και δυστυχώς αφορά και πολιτικούς, βουλευτές και λειτουργούς των ΜΜΕ.

Ποια π.χ. η δικαιοδοσία και τα όρια, με βάση το νόμο (!), της Γενικής Εισαγγελίας  και του Γενικού Ελεγκτή.  Ποια του Υπ. Εσωτερικών και ποια του Υπ. Δικαιοσύνης και ποια της Αστυνομίας;  Ποιες εξουσίες και αρμοδιότητες έχει ή δεν έχει το Υπ. Δικαιοσύνης πάνω στην Αστυνομία;  Εως που φτάνουν τα όρια δικαιοδοσίας της Αρχής κατά της διαφθοράς και που σταματούν σε σχέση με την Γενική Εισαγγελία;    Ποιο δίκαιο της απόδειξης ισχύει στην Κυπριακή Δημοκρατία;  Και άλλα παραδείγματα που δεν επιτρέπει ο χώρος να αναφέρω.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Ξεκινώ από το Παραλίμνι για τη Λάρνακα μέσον …Πάφου: Γίνεται; Είναι άμεση η ανάγκη, όλες οι πολιτικές δυνάμεις στο εσωτερικό της Κύπρου, να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: