Η απέραντη τραγωδία του ΣΥΡΙΖΑ: Μετά τον Τσίπρα, ένας πρώην τραπεζίτης κάνει αγώνα δρόμου για να κυβερνήσει την ελληνική αριστερά απέναντι στην «κόκκινη» Έφη

Η υποψήφια για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ βουλευτής Έφη Αχτσιόγλου ασκεί το εκλογικό της δικαίωμα στο εκλογικό κέντρο του Περιστερίου, Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Αυτή την Κυριακή θα δούμε μία αναμέτρηση μεταξύ δύο υποψηφίων που διεκδικούν την ηγεσία του Σύριζα, και η ελληνική αριστερά “βράζει” από την προοπτική ότι ένας πρώην τραπεζίτης είναι πιθανόν να εγκαινιάσει μία νέα εποχή, γράφει στην ιστοσελίδα του Al Jazeera, η Katy Fallon.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην δεξιά Νέα Δημοκρατία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ακυβέρνητο μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος παραιτήθηκε την επαύριο των κακών επιδόσεών του του στις γενικές εκλογές του Ιουνίου. Η ανάδυση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν κάτι σαν έκπληξη.

Είναι 35 ετών, ανοιχτά ομοφυλόφιλος και έχει μικρή πολιτική εμπειρία – αλλά φέρνει μαζί του μία αίσθηση ενθουσιασμού και αβεβαιότητας.

Ο πρώην τραπεζίτης κοντράρεται με το δυναμικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου, η οποία είναι 38 ετών και ήταν υπουργός Εργασίας στην κυβέρνηση Τσίπρα. Σχεδόν 150.000 μέλη του Σύριζα ψήφισαν την περασμένη Κυριακή στον πρώτο γύρο, φέρνοντας στην κάλπη της δεύτερης Κυριακής δύο εκ των πέντε υποψηφίων.

Χαρακτηρίστηκε κοροϊδευτικά «το χρυσό αγόρι» από ορισμένους για την πρώην δουλειά του στην επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs, η εκστρατεία του για την ηγεσία ξεκίνησε μόλις τον Αύγουστο, αλλά ήρθε πρώτος στην ψηφοφορία της περασμένης εβδομάδας με ποσοστό 45,04% έναντι 36,21% της Αχτσιόγλου.

Σύμφωνα με το κόμμα, 40.000 νέα άτομα εγγράφηκαν για να ψηφίσουν και η ψηφοφορία παρατάθηκε για μία επιπλέον ώρα το απόγευμα της Κυριακής λόγω της μεγάλης προσέλευσης.

«Ήρθαν πολλά νέα πρόσωπα, ήρθαν γιατί θέλουν ο Σύριζα να έχει ηγεσία, να είναι μία σοβαρή αντιπολίτευση για τη χώρα», είπε ο Σωκράτης Φάμελλος, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Σύριζα.

Οι εκλογές είναι κρίσιμες για το μεγαλύτερο αριστερό κόμμα της Ελλάδας, το οποίο απορρίφθηκε το 2019,  μετά από τέσσερα χρόνια στην εξουσία μέσα από μια ταραχώδη οικονομική κρίση. Έκτοτε δεν κατάφερε να κερδίσει σε απήχηση, όπως φάνηκε στις πρόσφατες εκλογές.

Η Αχτσιόγλου, που αρχικά θεωρήθηκε ως η προφανής διάδοχος του Τσίπρα και η μοναδική γυναίκα στο ψηφοδέλτιο, είναι κατεξοχήν έμπειρη και γνωστή πολιτικός και έχει μια ρητά αριστερή ατζέντα. Η εκστρατεία της στηρίχθηκε σε μια πλατφόρμα που δίνει έμφαση στις αυξήσεις των μισθών, στη διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων και στην καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης.

Η προσέγγισή της στη μετανάστευση έχει περιγραφεί από αναλυτές και ομάδες δικαιωμάτων ως πιο ανθρωπιστική, σε σύγκριση με τη Νέα Δημοκρατία, η οποία έχει αντιμετωπίσει κατηγορίες για παράνομη απώθηση ανθρώπων στη θάλασσα. Και έχει ευνοήσει την ενίσχυση των δημόσιων υποδομών και του κράτους πρόνοιας.

Η γλώσσα της περιλαμβάνει λέξεις όπως «αναδιανομή», καθώς δεσμεύεται να καταπολεμήσει αυτό που θεωρεί ως επιβαλλόμενη από την ΕΕ λιτότητα. Όσον αφορά την εξωτερική πολιτική, έχει υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, αλλά φιλοδοξεί για την ειρηνική επίλυση των διαφορών με την Τουρκία. 

Οι πολιτικές θέσεις του Κασσελάκη, εν τω μεταξύ, είναι λιγότερο σαφείς. Έχει υποσχεθεί «διαφάνεια παντού», αντικατάσταση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας με έναν επαγγελματικό στρατό – παρέχοντας παράλληλα μία επιλογή για κοινωνική υπηρεσία, και έχει προτείνει κάποια μορφή διαχωρισμού μεταξύ εκκλησίας και κράτους.

Θέλει επίσης να εναρμονίσει το ελληνικό δίκαιο με την πιο προοδευτική νομοθεσία στην Ευρώπη όσον αφορά τα δικαιώματα LGBTQ καθώς και τη μαζική αύξηση των δημοσίων δαπανών για την εκπαίδευση. Σχετικά άγνωστος στην πολιτική, ο Κασσελάκης έκανε μια ισχυρή καμπάνια στα social media για την υποψηφιότητά του.

Μεγαλωμένος στο εύπορο αθηναϊκό προάστιο της Εκάλης, σπούδασε σε ένα αμερικανικό σχολείο – το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, ξεκίνησε την καριέρα του αποκτώντας εμπειρία στην Goldman Sachs, προτού ιδρύσει μία ναυτιλιακή εταιρεία, τη SwiftBulk – το είδος της καριέρας που συνήθως συνδέεται με την ελληνική δεξιά.

Αλλά στο προσωπικό επίπεδο, είναι σε ένα σύμφωνο συμβίωσης και είναι ειλικρινής για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η LGBTQ κοινότητα σε μια παραδοσιακά συντηρητική χώρα.

Η αντίπαλός του, Αχτσιόγλου, είναι εν ενεργεία βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη και καταρτισμένη δικηγόρος που έχει εργαστεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Κατά τη διάρκεια της υπουργικής της θητείας συνδέθηκε με μεταρρυθμίσεις και λαϊκά μέτρα όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού.

Η Γεωργία Νάκου, πολιτική και οικονομική αναλύτρια που εστιάζει στην Ελλάδα για το MacroPolis, ένα ελληνικό think tank, είπε ότι ο Κασσελάκης είναι πιθανό να υπερισχύσει της Αχτσιόγλου, επειδή σημαντικά πρόσωπα του κόμματος άλλαξαν πλευρά για να τον υποστηρίξουν. Η επίδρασή του στην εκλογική απήχηση του κόμματος, ωστόσο, μένει να φανεί.

«Ο Κασσελάκης είναι ένα είδος γρίφου. Είναι δύσκολο να δούμε εάν θα έχει διαρκή απήχηση, γιατί πολλά από αυτά που ισχυρίζεται ότι υποστηρίζει, τα οποία είναι ουσιαστικά κεντρώα, προοδευτικά, κοσμοπολίτικα, παραδοσιακά δεν απευθύνονται στο εκλογικό σώμα, εκτός εάν κάνει παραχωρήσεις σε πιο συντηρητικές αρχές – θρησκεία, πατριωτισμός , παραδοσιακές οικογενειακές αξίες – που ουσιαστικά σε παραπέμπει στον Μητσοτάκη», είπε στο Al Jazeera.

Η άνοδος του Κασσελάκη, εκτιμά η Νάκου, ήταν μέρος της συνεχιζόμενης κρίσης ταυτότητας του ΣΥΡΙΖΑ από την ήττα των εκλογών του 2019, με το κόμμα να έχει αποδειχθεί «πολύ αναποτελεσματική αντιπολίτευση», τα τελευταία χρόνια κατά της Νέας Δημοκρατίας.

«Υπάρχουν πολλές εικασίες για το από πού ήρθε και ποιος είναι πιθανό να είναι πίσω του, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι ήταν πολύ εύκολο και αυτό από μόνο του είναι πολύ ενδεικτικό.

Η ένταση μεταξύ των στρατοπέδων και των δύο υποψηφίων έχει αυξηθεί.

Η Αχτσιόγλου είπε ότι ο Κασσελάκης δεν θα μπορέσει να νικήσει τον Μητσοτάκη και το κόμμα του τη Νέα Δημοκρατία, «επειδή δεν έχει σχέδιο και πολιτική εμπειρία».

Αλλά ο Κασσελάκης είπε ότι αντιπροσωπεύει μια αλλαγή από την παλιά φρουρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Γεώργιος Σαμαράς, επίκουρος καθηγητής δημόσιας πολιτικής στο Kings College του Λονδίνου, σημείωσε ότι υπάρχει μία «ανησυχητική δυναμική» μεταξύ των δύο φιναλίστ. 

«Αυτές οι διαιρέσεις είναι έντονες και το κόμμα φαίνεται να δυσκολεύεται να καλλιεργήσει πολιτική ενότητα και αισιοδοξία καθώς περνά στη μετά την Τσίπρα εποχή». Ο Σαμαράς εκτιμά ότι είναι ξεκάθαρο ότι η Αχτσιόγλου επλήγη, επειδή η καμπάνια της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν λιγότερο φιλόδοξη από εκείνη του Κασσελάκη και ότι είναι «ανησυχητικό» το ότι έχει «υποστεί ανελέητες και αδικαιολόγητες επιθέσεις από πιο κεντρώες φατρίες εντός του κόμματος».

«Αυτοί οι εσωτερικοί διαχωρισμοί επηρεάζουν προφανώς τη συνολική ποιότητα της εκλογικής αναμέτρησης». Σύμφωνα με τον ίδιο, παρά τις επιτυχίες του Κασσελάκη στα social media, η ατζέντα, οι στόχοι και το όραμά του για τον Σύριζα παραμένουν «σε μεγάλο βαθμό αινιγματικά».

Η Νάκου εκτιμά ότι η άνοδος του Κασσελάκη επιταχύνει τον «βραδύ αφανισμό» του κόμματος και ότι θα μπορούσε να προκύψει μία «μόνιμη διάσπαση» μεταξύ των υποστηρικτών του και εκείνων του Αχτσιόγλου.

Εάν ο πρώην τραπεζίτης φτάσει να εκλεγεί, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πιθανότατα ένα «πολύ διαφορετικό κόμμα» που δεν θα υποτίθεται πλέον ότι εκπροσωπεί τη «ριζοσπαστική αριστερά», είπε η αναλύτρια, προσθέτοντας ότι αυτό θα σηματοδοτήσει «έναν μεγάλο μετασχηματισμό σε σχέση με το 2015».

Τίτλος: Syriza leadership: After Tsipras, an ex-banker runs to rule the Greek left
Stefanos Kasselakis hopes to lead the Greek left into a new era after a series of disappointing results at the polls

ΠΗΓΗ: Al JazeeraKaty Fallon

Η τελική μάχη στον ΣΥΡΙΖΑ: Ανοίγουν οι κάλπες με διακύβευμα την ηγεσία αλλά και την ενότητα την επόμενη μέρα [βίντεο]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: