Τούρκοι αναλυτές αποδέχονται πως ο Λευκός Οίκος δεν θα δώσει τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Τουρκία: Λόγω του ελληνικού και του αρμενικού λόμπι

Τουρκικό πολεμικό αεροπλάνο F-16 C Block-40 πάνω από την Κωνσταντινούπολη. EPA, SEDAT SUNA




Με τίτλο «Πίεση από αρμενικά και ελληνικά λόμπι για να σταματήσουν τα F-16» δημοσιεύεται ρεπορτάζ στην φιλοκυβερνητική ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδα Türkiye.

Η ιστοσελίδα μας έχει πληροφορηθεί ότι οι διαδικασίες για την αγορά των αμερικανικών μαχητικών οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο, με ευθύνη βασικά της Τουρκίας. Η Τουρκική Εθνοσυνέλευση δεν είναι βέβαιο ότι θα ψηφίσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Στο τουρκικό δημοσίευμα καταγράφονται, μεταξύ των άλλων, τα κάτωθι:

Κατά τη συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν στη σύνοδο των ηγετών της G20, το αίτημα της Τουρκίας για τα F-16 συνδέθηκε με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, φέρνοντας τις διμερείς σχέσεις σε μια νέα διάσταση.

Ενώ όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, η οποία θα έχει τον τελευταίο λόγο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, οι αναλυτές λένε ότι η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν (Bidenα0 σέρνει τα πόδια της στα F-16 που θα δοθούν στην Τουρκία για να ενισχύσει το χέρι της ενάντια στα λόμπι.

[…]

Ο Naim Babüroğlu από το Πανεπιστήμιο Aydın της Κωνσταντινούπολης τόνισε ότι οι εκλογές στις ΗΠΑ που έχουν προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο του 2024 παίζουν ρόλο στη στάση των Αμερικανών απέναντι στην Τουρκία.

Ο Babüroğlu είπε ότι η κυβέρνηση Biden θα προσπαθήσει να κλιμακώσει την ένταση στην περιοχή όπου βρίσκεται η Τουρκία για να πάρει τις ψήφους του ελληνικού και του αρμενικού λόμπι στις εκλογές και πρόσθεσε:

«Η πιθανότητα οι ΗΠΑ να δώσουν F-16 στην Τουρκία είναι αδύναμη λόγω του αρμενικού και του ελληνικού λόμπι. Θα συνεχίσει να προτιμά την Ελλάδα από την Τουρκία»’, αναφέρει το δημοσίευμα.

Το πρώτο αναβαθμισμένο σε Viper F-16 επιστρέφει στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: