Οι συμμορίες νέων στο στόχαστρο της κυβέρνησης της Δανίας: Δέσμη μέτρων με αυστηρότερες ποινές αλλά και μηνύματα στις οικογένειές τους

Φωτογραφία από Republica από το Pixabay




Η κυβέρνηση της Δανίας παρουσίασε την Τρίτη μια νέα δέσμη μέτρων κατά των συμμοριών με στόχο την αντιμετώπιση της αυξανόμενης εγκληματικότητας στη χώρα.

Η εν λόγω δέσμη μέτρων περιλαμβάνει αυστηρότερες κυρώσεις για τους εμπλεκόμενους νέους και έκκληση προς τις οικογένειές τους να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Η δέσμη μέτρων αποτελείται από 39 διαφορετικά μέτρα που αποσκοπούν στον περιορισμό των δραστηριοτήτων των συμμοριών.

«Υπάρχουν σημαντικά προβλήματα με την εγκληματικότητα και τις συμμορίες στη Δανία.

Για τους υπόλοιπους από εμάς οι συμμορίες σημαίνουν βία, πυροβολισμούς, δολοφονίες και μαχαιρώματα σε δημόσιους χώρους», δήλωσε την Τρίτη στον Τύπο η σοσιαλδημοκράτισσα πρωθυπουργός Mette Frederiksen.

«Και μάλιστα με μια τόλμη που δεν έχουμε ξαναδεί. Οι συμμορίες στρατολογούν παιδιά και τα εμπλέκουν ενεργά σε εγκληματικές δραστηριότητες», πρόσθεσε.

Η δέσμη μέτρων περιλαμβάνει πρωτοβουλίες για την αυστηροποίηση των ποινών, την αποτροπή της στρατολόγησης των νέων σε συμμορίες, την παροχή πρόσθετων εργαλείων στην αστυνομία και τη λήψη προληπτικών μέτρων.

Τα μέτρα της κυβέρνησης επίσης περιέχουν διατάξεις για τη χρήση όπλων, περιλαμβάνοντας διπλές ποινές για τα μέλη συμμοριών που χρησιμοποιούν μαχαίρια σε συγκρούσεις και αυστηρότερες ποινές για την κατοχή μαχαιριών.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να αυξήσει τις ποινές για τη λεγόμενη «ταπεινωτική βία», που σημαίνει τη συναισθηματική κακοποίηση του ατόμου προκαλώντας του το αίσθημα ντροπής και αναξιότητας.

Τα μέλη συμμοριών που είναι ένοχα για ένα τέτοιο αδίκημα θα χάνουν τα επιδόματα παιδιών και νέων.

Θα υπάρξουν επίσης αυστηρότερες ποινές για τα οικονομικά εγκλήματα και η αστυνομία θα έχει μεγαλύτερες εξουσίες να χρησιμοποιεί πολιτικούς πράκτορες και τις υποκλοπές, ενώ η κυβέρνηση της Δανίας έχει δηλώσει ότι θα υπάρξει μελλοντική ποινική μεταρρύθμιση για την επανεξέταση των ποινών για εγκληματικές δραστηριότητες.

«Ένα σημαντικό ποσοστό των συμμοριών αποτελείται από νέους που προέρχονται από μειονότητες. Είναι ανεπαρκώς ενσωματωμένοι στη Δανία.

Πολλοί από αυτούς θέλουν μια πραγματική παράλληλη κοινωνία με τον δικό της κώδικα τιμής και κανόνες», δήλωσε η Frederiksen.

«Δεν τους ενδιαφέρει ο αριθμός των θυμάτων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να καταπολεμήσετε τις συμμορίες, διαφορετικά, θα υπαγορεύσουν τους όρους.

Αυτό είναι αντιδημοκρατικό, ανασφαλές, αντι-δανικό και λάθος», πρόσθεσε, απευθύνοντας έκκληση στις οικογένειες να αναλάβουν την ευθύνη για τα παιδιά τους.

«Πρέπει και θα έπρεπε να κάνετε περισσότερα. Στην πραγματικότητα, πρέπει να κάνετε ό,τι περνάει από το χέρι σας για να σταματήσετε αυτό το φαύλο κύκλο της βίας. Δεν είναι αυτός ο λόγος για τον οποίο ήρθατε στη Δανία εξ αρχής», είπε.

Κατά την τελευταία δεκαετία, οι δανικές κυβερνήσεις προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν διάφορα προβλήματα με τις συμμορίες με τρία διαφορετικά πακέτα μέτρων κατά των συμμοριών.

Η προηγούμενη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, για παράδειγμα, έκανε μια παρόμοια προσπάθεια, παρουσιάζοντας πέρυσι μια δέσμη 30 πρωτοβουλιών, αν και οι γενικές εκλογές εμπόδισαν την εφαρμογή της.

«Καταφέραμε να βάλουμε πολλά μέλη συμμοριών στη φυλακή. Αυτό είναι καλό. Αλλά δεν είναι ακόμα αρκετό», παραδέχθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Peter Hummelgaard.

ΠΗΓΗ: euractiv.gr

Ενέργεια και μεταναστευτικό δίνουν αέρα στα πανιά του ακροδεξιού AfD: Πρώτο κόμμα στο 32% σε δημοσκόπηση στο Βραδεμβούργο

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: