Οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι σκοτώθηκε η ηγεσία του ρωσικού στόλου: Η επίθεση στο ναύσταθμο της Σεβαστούπολης έγινε σε ώρα κορυφαίας σύσκεψης

Photo via video @ Krymskiy Veter Telegram




Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι το πυραυλικό πλήγμα της Παρασκευής στο αρχηγείο του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας στην Κριμαία έγινε σε χρόνο που συνέπεσε με μια συνάντηση αξιωματούχων του ναυτικού.

Σε σύντομη ανακοίνωσή του, ο ουκρανικός στρατός ισχυρίστηκε ότι το πλήγμα προκάλεσε θανάτους και τραυματισμούς, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Την Παρασκευή η Μόσχα δήλωσε ότι ένας στρατιωτικός αγνοείται μετά την επίθεση.

Ο στόλος, που εδρεύει στην πόλη-λιμάνι της Σεβαστούπολης, θεωρείται ο καλύτερος του ρωσικού ναυτικού.

Ουκρανική στρατιωτική πηγή δήλωσε στο BBC ότι η επίθεση της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε με πυραύλους Storm Shadow, τους οποίους προμηθεύουν στο Κίεβο η Βρετανία και η Γαλλία.

Η ανακοίνωση του ουκρανικού στρατού το Σάββατο υποστήριξε ότι άφησε πίσω της “δεκάδες νεκρούς και τραυματίες κατακτητές, συμπεριλαμβανομένης της ανώτατης διοίκησης του στόλου”.

Ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Κιέβου, Κίριλο Μπουντάνοφ, υποστήριξε ότι δύο Ρώσοι διοικητές τραυματίστηκαν σοβαρά κατά την πυραυλική επίθεση.

Το BBC δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει ανεξάρτητα πολλούς από τους ισχυρισμούς στο πεδίο της μάχης που έγιναν από τις δύο πλευρές.

Η περιοχή της Σεβαστούπολης δέχθηκε νέα επίθεση το Σάββατο. Ο διορισμένος από τη Ρωσία κυβερνήτης της πόλης, Μιχαήλ Ραζβοζάεφ, δήλωσε ότι συντρίμμια από πύραυλο που καταρρίφθηκε από την αεράμυνα έπεσαν κοντά σε προβλήτα.

Είπε επίσης στους κατοίκους ότι διέταξε επιθεώρηση των καταφυγίων μετά από κάποιες καταγγελίες ότι ήταν δύσκολα προσβάσιμα ή σε κακή κατάσταση.

“Ζητάμε ειλικρινά από όλους: σταματήστε να σπέρνετε πανικό και να ικανοποιείτε τους εχθρούς μας με αυτό – ο πανικός είναι ο κύριος στόχος τους”, έγραψε στο Telegram.

Οι δυνάμεις του Κιέβου εξαπολύουν πρόσφατα σχεδόν καθημερινά πλήγματα κατά των ρωσικών δυνάμεων που εδρεύουν στην Κριμαία.

Την περασμένη εβδομάδα, το πολεμικό ναυτικό της Ουκρανίας ισχυρίστηκε ότι εξουδετέρωσε μια συστοιχία πυραύλων αεράμυνας S-400 που κάλυπτε τη χερσόνησο, υποβαθμίζοντας την ικανότητα της Ρωσίας να αμυνθεί έναντι νέων επιθέσεων.

Μια ημέρα νωρίτερα, ένα μεγάλο ρωσικό αποβατικό πλοίο και ένα υποβρύχιο υπέστησαν ζημιές σε μια επίθεση που η Ουκρανία δήλωσε ότι έκανε επίσης χρήση πυραύλων Storm Shadow.

Οι επιθέσεις στην Κριμαία είναι στρατηγικής και συμβολικής σημασίας.

Εκτός από πλατφόρμα από την οποία μπορεί να επιτεθεί η Ουκρανία, ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας αποτελεί σημαντικό σύμβολο της αιώνιας στρατιωτικής παρουσίας της Ρωσίας στην περιοχή.

Είχε τη βάση του στην Κριμαία στο πλαίσιο μιας συμφωνίας χρηματοδοτικής μίσθωσης, ακόμη και πριν η Ρωσία προσαρτήσει παράνομα τη χερσόνησο το 2014.

ΠΗΓΗ: bbc.com

Συνάντηση Ζελένσκι με τον ηγέτη του Σουδάν: Στο επίκεντρο η δράση της Wagner και άλλων ένοπλων οργανώσεων που χρηματοδοτούνται από τη Ρωσία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: