Η «ιστορία της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας στην Ρωσία έχει τελειώσει», λέει ο Ρώσος νομπελίστας δημοσιογράφος Ντμίτρι Μουράτοφ * Και φταίει εν μέρει η Δύση

File photo: Ο επί χρόνια διευθυντής της Novaya Gazeta, και βραβευθείς με Νόμπελ Ειρήνης, Ντμίτρι Μουράτοφ, δείχνει ένα φύλλο της απαγορευμένης πλέον από το καθεστώς Πούτιν εφημερίδας του μετά την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης 2021 EPA, JASON SZENES




Ο Ρώσος δημοσιογράφος και τιμηθείς με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης Ντμίτρι Μουράτοφ πιστεύει ότι δεν υπάρχει πλέον ούτε ελευθερία του Τύπου ούτε ελευθερία της έκφρασης στην χώρα του.

  • «Η ιστορία της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας έχει τελειώσει», δήλωσε σήμερα ο ηλικίας 61 ετών Ρώσος δημοσιογράφος κατά την έναρξη της πρώτης Εβδομάδας Ελευθερίας του Τύπου που διεξάγεται στο Αμβούργο, πόλη στην βόρειο Γερμανία.

Ο διευθυντής της εφημερίδας Novaya Gazeta, η οποία έχει απαγορευθεί στην Ρωσία, δήλωσε σε συνέντευξη του στο γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό κανάλι NDR ότι δεδομένου ότι εξακολουθεί να ζει στη Μόσχα και θα επιστρέψει εκεί, μπορεί να πει στο Αμβούργο μόνο ότι μπορεί να πει και στη ρωσική πρωτεύουσα – τονίζοντας ότι «στη Μόσχα δεν μπορώ πλέον να μιλήσω για τίποτα».

Ο Μουράτοφ απαίτησε διευκρινίσεις από το Κρεμλίνο σχετικά με την υπόθεση της δημοσιογράφου της Novaya Gazeta Γιελένα Μιλασίνα και του δικηγόρου Αλεξάντερ Νέμοφ, οι οποίοι απήχθησαν και ξυλοκοπήθηκαν στην πρωτεύουσα της Τσετσενίας Γκρόζνι στις αρχές Ιουλίου.

«Επισήμως το Κρεμλίνο έχει υποσχεθεί ότι αυτό το έγκλημα θα διερευνηθεί από το κράτος», δήλωσε ο Μουράτοφ, δείχνοντας μια φωτογραφία της σοβαρά τραυματισμένης Μιλασίνα. Είπε ότι έχουν περάσει περισσότερες από εννέα εβδομάδες από την επίθεση, αλλά δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος μέχρι στιγμής – για παράδειγμα στο ερώτημα γιατί όλες οι κάμερες παρακολούθησης είχαν απενεργοποιηθεί κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

  • Η Δύση είναι επίσης εν μέρει υπεύθυνη για την επισφαλή κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στη Ρωσία, είπε ο Μουράτοφ.

Για πολλά χρόνια, σύμφωνα με τον Ρώσο δημοσιογράφο, η Ρωσία ρωτούσε την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Δύση: «Θέλετε φυσικό αέριο στη Γερμανία ή θέλετε αντ’ αυτού ελευθερία του Τύπου στη Ρωσία;». Η απάντηση για 20 χρόνια ήταν ‘φυσικό αέριο’, είπε ο Μουράτοφ.

  • «Οι κορυφαίοι πολιτικοί ηγέτες της Ευρώπης ήταν συνεργάτες του Πούτιν» είπε ο Μουράτοφ. Κατονόμασε ιδιαίτερα τον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, αλλά επίσης και υψηλόβαθμους Αυστριακούς, Φιλανδούς και Γάλλους πολιτικούς.

Ο Μουράτοφ βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης του 2021 για τον θαρραλέο αγώνα του για την ελευθερία της έκφρασης. Στις αρχές του Σεπτεμβρίου χαρακτηρίσθηκε από την Μόσχα «ξένος πράκτορας» εν μέσω της αυξανόμενης καταστολής των επικριτών του Κρεμλίνου.

Με πληροφορίες από dpa μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Αμβούργο, Germany

Το δελτίο ειδήσεων του OPEN με τον Νίκο Στραβελάκη πήρε καθαρά την πρωτιά: Ψηλά και οι εκπομπές “έκτακτης επικαιρότητας” του καναλιού για τις πλημμύρες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: