Η υποψηφιότητά του ομογενή Στέφανου Κασσελάκη, ακόμη και αν χάσει την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτει, δεν αφαιρεί: Απόδημοι Ελληνες στην ελληνική πολιτική…

FILE PHOTO: Ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης κάνει δηλώσεις κατά την επίσκεψη του στην περιοχή του δάσους της Δαδιάς , Αλεξανδρούπολη, Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ




Του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΕΛΛΙΣ
Διευθυντής
ekathimerini

Γράφτηκαν πολλά και θα γραφτούν ακόμη περισσότερα, για τη μάλλον απρόσμενη υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Το εάν θα έχει απήχηση στα μέλη και στους ψηφοφόρους (και τους φίλους;) του ΣΥΡΙΖΑ, θα φανεί πολύ σύντομα. Αλλά αυτό αφορά το συγκεκριμένο κόμμα.

Μια άλλη διάσταση της εξέλιξης έχει να κάνει με την επιλογή ενός Ελληνα του εξωτερικού να διεκδικήσει την ηγεσία ενός μεγάλου κόμματος. Εάν όντως το εννοούμε ότι η ισχύς του Ελληνισμού δεν εξαντλείται στα σύνορα της Ελλάδας, τότε η απόφαση του κ. Κασσελάκη αποτελεί θετική εξέλιξη.

Μιλάμε συχνά με δέος για επιτυχημένους Ελληνες του εξωτερικού, ανεξάρτητα από τον τομέα στον οποίο δραστηριοποιούνται, από την πολιτική μέχρι τις επιχειρήσεις και τις επιστήμες.

  • Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην περίπτωση της Αμερικής, την ισχυρότερη οικονομία του κόσμου, όπου η παρουσία της ομογένειας –παρά τις παθογένειες και τις εσωτερικές έριδες που γνωρίζουμε δυστυχώς καλά όσοι είμαστε μέρος του απόδημου ελληνισμού– έχει αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμη για την Ελλάδα.

Υπό αυτό το πρίσμα, όποιος Ελληνας ο οποίος έχει χαράξει τη δική του πορεία στο εξωτερικό, επιλέγει να εμπλακεί στο ελληνικό γίγνεσθαι, δυνητικά συμβάλλει στην οικοδόμηση μιας καλύτερης Ελλάδας.

Εναπόκειται στον ίδιο τον κ. Κασσελάκη να αποδείξει ότι δεν είναι απλά ένα φαινόμενο των σόσιαλ μίντια. Οτι πέρα από την εικόνα, υπάρχει και ουσία.

Οπως θα φανεί στην πορεία αν και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε θέση να τον αξιοποιήσει, και αν ναι από ποια θέση και σε ποιο ρόλο, υπερβαίνοντας ιδεοληψίες και τον αυτοεγκλωβισμό στο κόμμα διαμαρτυρίας του 3%, αλλά αυτό είναι θέμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η Ελλάδα, που σωστά επενδύει στην παρουσία του ελληνικού στοιχείου σε σημαντικές χώρες του πλανήτη, ωφελείται όταν κάποιοι από τους απόδημους επιλέγουν να επιστρέψουν. Φέρνουν μαζί τους άλλες προσλαμβάνουσες, εμπειρίες και συμπεριφορές.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την πολιτική, όσοι έχουν να επιδείξουν μια αξιόλογη σταδιοδρομία στο εξωτερικό και ρισκάρουν την εμπλοκή τους στην ελληνική πολιτική, πρέπει να είναι ευπρόσδεκτοι, ανεξαρτήτως με ποιο κόμμα συστρατεύονται.

  • Είναι ενθαρρυντικό ότι ένας νέος, με καλές σπουδές στην Αμερική, αυτοδημιούργητος, με επιτυχημένη πορεία στον επιχειρηματικό τομέα, δηλώνει ότι θέλει να προσφέρει στον τόπο του. Φυσικά, δεν φθάνουν τα ωραία λόγια και τα επαγγελματικά βίντεο.
  • Ο κ. Κασσελάκης πρέπει να πείσει ότι είναι αποφασισμένος, ότι θα παραμείνει ενεργός, ότι θα προσφέρει πραγματικά.

Η ενίσχυση της διασύνδεσης της Ελλάδας με την ομογένεια είναι η πιο σημαντική διάσταση της ένταξης αποδήμων στα ψηφοδέλτια επικρατείας, αλλά και γενικότερα του δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν.

Ανεξαρτήτως σε ποιο κόμμα ανήκει ο καθένας, η υποψηφιότητά του, ακόμη και αν χάσει, προσθέτει, δεν αφαιρεί. Οχι για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για ένα πολιτικό σύστημα που χρειάζεται πάντα ανανέωση. Και για μια χώρα που πρέπει να αξιοποιεί, όχι ρητορικά, αλλά έμπρακτα, το τεράστιο κεφάλαιο που λέγεται απόδημος ελληνισμός.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Στα μαχαίρια για το παραδάκι οι εθνικιστές των Σπαρτιαστών: Ο ναζί Ηλίας Κασιδιάρης παίζει το “παιγνί” ανενόχλητος μέσα από τη φυλακή

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: