Η G20 επέλυσε τις διαφωνίες στην διατύπωση για τον πόλεμο στην Ουκρανία: Υιοθετήθηκε η Διακήρυξη των Ηγετών

epa10849969 A handout photo made available by the Indian Press Information Bureau (PIB) shows (L-R) South Africa’s President Cyril Ramaphosa, Turkey’s President Recep Tayyip Erdogan, British Prime Minister Rishi Sunak, US President Joe Biden, Indonesia’s President Joko Widodo, Indian Prime Minister Narendra Modi, Brazilian President Luiz Inacio Lula da Silva, Argentina’s President Alberto Fernandez and Australian Prime Minister Anthony Albanese during the G20 Summit at ITPO Convention Centre Pragati Maidan in New Delhi, India, 09 September 2023. EPA, INDIAN PRESS INFORMATION BUREAU, HANDOUT EDITORIAL USE ONLY




Η G20 υιοθέτησε μια συναινετική διακήρυξη για θέματα που αντιμετωπίζει το μπλοκ, ανακοίνωσε ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι στην διάρκεια της συνόδου κορυφής, κάτι που σημαίνει ότι οι διαπραγματευτές επέλυσαν τις έντονες διαφωνίες τους σχετικά με την διατύπωση για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Μόντι δεν έδωσε λεπτομέρειες για την διατύπωση της διακήρυξης.

“Ως αποτέλεσμα της σκληρής εργασίας όλων των ομάδων επιτύχαμε συναίνεση επί της Διακήρυξης των Ηγετών της Συνόδου G20. Ανακοινώνω την υιοθέτηση αυτής της διακήρυξης”, δήλωσε ο Μόντι ενώπιον των ηγετών του μπλοκ.

Νωρίτερα σήμερα ο Μόντι εγκαινίασε την διήμερη σύνοδο κορυφής κάνοντας έκκληση προς τα μέλη για τον τερματισμό “του παγκόσμιου ελλείμματος εμπιστοσύνης” και ανακοίνωσε ότι το μπλοκ υποδέχεται ως μόνιμο μέλος την Αφρικανική Ένωση σε μια προσπάθεια να της παραχωρήσει μεγαλύτερη εκπροσώπηση.

“Σήμερα, ως προεδρεύουσα της G20, η Ινδία καλεί ολόκληρο τον κόσμο καταρχάς να μετατρέψει αυτό το παγκόσμιο έλλειμμα εμπιστοσύνης σε μια κοινή εμπιστοσύνη. Ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε όλοι μαζί”, είπε.

Η Ομάδα των 20 είναι βαθιά διχασμένη για τον πόλεμο στην Ουκρανία με τις δυτικές χώρες να ασκούν πιέσεις για σφοδρή καταδίκη της Ρωσίας στην Διακήρυξη των Ηγετών και με άλλες χώρες να απαιτούν να επικεντρωθούν οι εργασίες σε ευρύτερα οικονομικά ζητήματα.

Η διατύπωση πιθανόν να μοιάζει με εκείνη στην διακήρυξη που εκδόθηκε κατά την σύνοδο του 2022 στην Ινδονησία, η οποία επεσήμαινε ότι ενώ οι περισσότερες χώρες καταδικάζουν την Ρωσία για την εισβολή υπάρχουν και αποκλίνουσες απόψεις.

Ένα προσχέδιο 38 σελίδων που προηγήθηκε του τελικού ανακοινωθέντος και είδε το Ρόιτερς αφήνει κενή την παράγραφο που αναφέρεται στην “γεωπολιτική κατάσταση”, ενώ υπάρχει και συμφωνία σε 75 άλλες παραγράφους που καλύπτουν ζητήματα από το παγκόσμιο χρέος και τα κρυπτονομίσματα μέχρι την κλιματική αλλαγή.

Με πληροφορίες Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Νέο Δελχί, Ινδία

Φον ντερ Λάιεν στην G20: Επενδύσεις 4 δις ευρώ σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – Παγκόσμια απειλή η κλιματική αλλαγή

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: